CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Elena Armenescu         Publicat în: Ediţia nr. 1963 din 16 mai 2016        Toate Articolele Autorului

Conspirația Universului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Viața pe Pământ presupune acest paradox între tendințele pămantești de care sunt legate instinctele de viețuire și înmulțire adică firea animalică, pământeană, care sălașuiesc în același corp cu firea dumnezeiască, divină care aspiră, dorește puritate, blândețe, mângâiere, dragoste. 
  
Unii reușesc să le împace, altții nu, lăsând să încline balanța preponderent sau exclusiv spre una din ele, la antipozi aflându-se bruta și sfântul. 
  
In călătoria noastră prin viață avem un drum sinuos și ne apropiem când de brută când de sfânt. Totul este să devenim conștienți și să alegem nu calea de mijloc care cu siguranță ne conferă un confort căldicel, numai că ea duce spre nicăieri. Mergând doar pe această cale, parcurgi rânduri de vieți, cum merge o pisicuță sau un câine pe bandă! Aurea mediocritas, cunoscutul dicton antic nu cred că se aplică în acest caz. Cu atât mai mult, cei binecuvântați cu viață lungă, după ce trec de 60 de ani – vârsta recomandată și de budiști- trebuie să lase altora grijile privind administrarea averii (cine o are) și toate celelalte preocupari mărunte și banale de care trebuia să se ocupe, iar timpul câștigat din aceste renunțări să-l folosească pentru spiritualizare. Se pune întrebarea: cum? Răspunsul este simplu... 
  
Respectând Legile divine – cunoscute în iudaism și creștinism ca cele zece porunci - la care adăugăm cele 4 legi spirituale din filozofia indiană care, pentru că sunt mai puțin cunoscute le amintesc aici. 
  
Prima lege : 
  
“Persoanele pe care le întalnești sunt persoanele potrivite”. Cu alte cuvinte, nimeni nu intră în viața noastră din întâmplare; toate persoanele cu care interactionăm se află alături de noi cu un motiv, acela de a ne ajuta să învățăm lecțiile de viață care apar și să continuăm drumul personal; 
  
A doua lege: 
  
“Ceea ce ni se întamplă este singurul lucru care ni se putea întampla”. Nimic, absolut nimic din ceea ce se produce în viața noastră nu ar fi putut să se întample în alt mod (nici măcar detaliul cel mai nesemnificativ) nu exista: “daca aș fi făcut cutare lucru, s-ar fi produs alt cutare lucru”. Toate și fiecare în parte dintre situațiile care se produc sunt perfecte, cu toate ca mintea și egoul nostru nu le acceptă. 
  
A treia lege: 
  
“Orice moment în care se începe este momentul corect”. Totul începe în momentul potrivit, nici înainte, nici după; când suntem pregaătiți pentru ca ceva nou să apară în viața noastră, exact atunci apare (începe); 
  
A patra lege : “Când ceva se terminaă se termină”. Dacă ceva a luat sfârșit în viața noastră, este pentru propria noastră evoluție, deci cel mai bine este să închizi capitolul și să mergi înainte îmbogățit cu acea experiență. 
  
Cred că nu este întamplator iubite cititor, că citești aceste rânduri acum; acest text ajunge la tine azi pentru că ești pregatit(ă) să înțelegi că “nici un fulg de zăpadă nu cade niciodată în locul greșit”. 
  
  
  
 Cam asta înțelegea cu siguranță și Leibnitz când spunea că : " trăim în cea mai bună dintre lumile posibile ". 
  
Revenind la ideea anterioară subliniez că trebuie să devenim conștienți de ceea ce este în jurul nostru, să nu lăsăm să se întample ca o întâlnire mirabilă cu o persoană sau implicarea într-un proiect care ne-ar ajuta în evoluția noastră să nu treacă aproape neobservată, să nu-i dăm atenția cuvenită. Asta desigur depinde și de capacitatea noastra de a identifica beneficul – desigur spiritual- în viața noastră. Totul este să știi ce cauți și să dorești cu ardoare acel CEVA, așa cum spune într-unul dintre cele mai luminoase pasaje din cărțile sale, inițiatul scriitor Paulo Coelho: 
  
"Când iți dorești cu ardoare ceva, întreg universul conspiră pentru a te ajuta să-ți împlinești dorința". 
  
Ideea aceasta atât de simplă este prezentată în volumul Alchimistul ( care a fost tradus apoi dramatizat și pus în scenă și în România). De altfel, din mai toate cărțile sale rezultă ideea că Universul (Dumnezeu) te iubește și îți vrea binele, toate câte ți le vei dori se vor împlini. Tu singur păcătuiești în fața visurilor tale și renunți la ele, crezându-le de neatins. Tocmai de aceea, gândirea pozitivă, urcușul pe drum oricât de greu ar fi, sunt numai etape în realizarea unui scop înălțător. Cu cât crezi mai puternic în visul tău, cu cât iți dorești mai aprig ca el să se înfăptuiască, cu atât îți vor apărea în cale mai multe posibilități pentru ca visul să devina realitate. 
  
E normal să te temi, e normal să șovăi. Indoiala îți aduce aminte că ești om, numai un nebun se aruncă uneori către țelul lui fără minte, fără să evalueze primejdiile... îți dorești să ajungi acolo ... e important, dar cum vei ajunge oare? 
  
Mergând pe drum ți se vor deschide noi perspective, privind de acolo calea se va vedea mai clar ... dar numai dacă ai curajul să fi urcat pe acel drum., care atenție! Uneori este sau poate fi spinat ori plin de capcane, ispite. Dorința și încrederea ta în reușită îți creează și determină viitorul. 
  
Așadar să nu uităm că Universul – din care noi facem parte și suntem doar cât un fir de nisip raportat la imensitatea lui – ne ajută în functțe de dorința, de voința noastră să ajungem ori în prăpastia întunecoasă a existenței unde suntem năvăliți de patimile și viciile mizerabile care demolează atât sănătatea corpului cât și temelia minții sau pe piscurile învăluite în lumină, ale dragostei ziditoare cu toate bucuriile oferite de ea condiționată de apropierea și cunoașterea lui Dumnezeu, cît ne este îngăduit în această ipostază de ființă rațională - înzestrată cu disponibilitatea îmbogățirii spiritualizării- încarnată pe planeta Pământ! 
  
In urmă cu peste douăzeci de ani - într-o convorbire cu un prieten scriitor ce se întorsese din India, am ajuns la această concluzie și mi-amintesc că în momentul despărțirii mi-a spus ferm, subliniind prin tonusul vocii sale cu o vibrație specială: 
  
Ține minte Elena, nu uita drumul! 
  
Mie cred că mi-a folosit acel îndemn de aceea mă adresez în special celor care sunt acum încă nehotarâți: 
  
Identificați-vă țelul apoi mergeți direct spre el cu convingerea că se va împlini! 
  
Referinţă Bibliografică:
Conspirația Universului / Elena Armenescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1963, Anul VI, 16 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Elena Armenescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Armenescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!