CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Elena Armenescu         Publicat în: Ediţia nr. 1945 din 28 aprilie 2016        Toate Articolele Autorului

Sfânta lumină cristică
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
(continuare) 
  
Așadar era Vinerea Mare, ziua procesului şi a răstignirii.”Mai departe, noaptea ne-am petrecut-o plimbandu-ne prin biserica; mai toată lumea făcea astfel. Drumurile duceau la "Butuc", să ne mai întărim (este vorba de butucul pe care a stat Iisus când I s-a aşezat pe cap, în derâdere, coroana de spini “, v-amintiţi tabloul realizat de Tiziano și de alții, după spusele lui Pontiu Pilat : Ecce homo!. 
  
În jurul orei 07:00 urma să aibă loc slujba pentru catolici. 
  
După ce au plecat catolicii, în jurul orei 10:00, aglomeraţia şi agitaţia erau de nedescris. Au inceput nervii, împinsul, virmuiala. Chiar o parte din cei care făceau parte din grupul nostru şi se dovediseră oameni serioşi, evlavioşi, cucernici, aveau un comportament care mă uimea – aveau tot timpul impresia că în mod deosebit pe ei îi imping , deveneau ţâfnoşi, irascibili. Se vorbea urât, nu mai conta că suntem în biserică; mai mult, trebuie subliniat, nu oriunde! ci – în fata Sf. Mormânt! Parcă uitaseră că aşteptam o mare şi unică minune. Cei dintre noi care am conştientizat greaua şi penibila situaţie am început să spunem rugăciuni cu voce tare, deşi nu prea ne făceam auziţi, nu ştiam ce să mai facem. O doamnă ne-a rugat să continuăm – ea nu se mai putea ruga. 
  
Poate n-ar trebui să descriu acele momente, dar mie mi s-au parut foarte importante si sugestive. Era exact ca în viaţa de zi cu zi. Se împingeau si protestau: nu aveau loc unii de alţii. Incepusem să mă întristez şi să ma gândesc că poate de asta a sângerat icoana. Imi treceau prin cap gânduri de genul: poate nici nu mai vine Lumina, dacă suntem atât de răi, chiar si aici, chiar si acum. 
  
Între orele 12:00 – 13:00 au venit crestinii ortodocsi arabi din Betlehem, care fac cea mai mare gălăgie, cu tobe si manifestări "de stadion de fotbal". Strigau şi implorau venirea Luminii: "Hristos, dă-ne Lumina". Cineva spune că, in fanatismul lor, ar fi spus că dacă într-un an nu ar veni Lumina, ar fi in stare sa distrugă Capela. Dar… aveau un efect tonic. Unii s-au cățărat chiar si pe Capelă. Atmosfera este extrem de tensionată ți zgomotoasă, mulţimea se mişcă, face "valuri". Se şi fluieră (chiar în biserică!) 
  
La ora 13:30 au venit ierarhii, care înconjoară biserica cu stindardele bisericeşti, cu prapurii, de câteva ori. Apoi, Patriarhul este dezbrăcat și rămane într-o cămaşă albă, ştim asta din relatări, noi nu vedem nimic, totul pare - chiar este - difuz. Deja au început să sclipească blitzurile aparatelor foto, care sporesc starea aceasta de confuzie, ca în transă. Ai impresia că nici nu o să-ti poți da seama când vine Lumina, cum să o distingi! Dar, iată! Se sting candelele şi – în sfârsit! – puţină linişte. Apoi – iară fluieraturi. Deodata, se aude un suflu puternic, ca de uşurare, din sute de piepturi. Nu văd nimic și sunt nedumerită. Din locul unde mă aflam, nu am văzut nimic în vârful Capelei, cum se spunea. Se pare că in acest an Lumina a venit din interior, și din partea dreaptă, unde ne aflam noi. 
  
Incep să observ firicelele și fulgerele de lumină de pe pereți – este altceva decât blitzurile, bineînțeles! Apoi s-a luminat totul, am avut impresia că este o mare de Lumină. Mă cuprinde un fior ca de teamă, deși nu "teama" este cuvântul potrivit: era o senzație unică, simți că esti învăluit, dar cumva cuprinzător ... Tot încercând să observ ceva sus, deodată remarc la cineva de la balcon o flacară mare la manunchiul de 33 de lumânări pe care îl ţinea în mână– parcă se aprinseseră… din cer!. Apoi – încă la cineva, o vâlvătaie! Nu pot să descriu ce stare aveam: de bucurie, de uimire și mulțumire și….multă, multă Lumină, despre care am aflat că a ţâşnit din Mormânt în mai multe direcţii înainte ca Patriarhul să o împartă, a ajuns, din mână în mână, şi la noi. Incerc să îmi aprind mănunchiul de la cineva, mica flăcăruie tremurândă se aprinde, se stinge…apoi se face lumină. Apuc să trec de vreo 2 ori cu mâna pe deasupra flăcării – nu arde, nu frige… O flacără mare, alb-roșiatică, sfântă, care nu arde, în mâinile mele,! N-am mai rezistat… Un hohot de plâns eliberator m-a cuprins, cutremurându-mă. Aş fi stat acolo plângând pentru mine, pentru cei dragi, pentru toată lumea…Cred că atunci am înţeles cel mai bine plânsul Magdalenei. 
  
Bucuria din jur era de nedescris. Fiecare se manifesta într-un fel: mirare, bucurie, lacrimi. Tot răul fusese doborât. Uitasem toţi că mai devreme nu aveam loc unii de alţii. Acum eram bucuroși că împartim Lumina. 
  
Lumina sfânta se vede într-adevăr în toată biserica, după cum ne spusese o măicuţă care vine anual, de mai mulți ani la Sf. Mormânt. 
  
Am aprins toate mănunchiurile de 33 de lumânări de la Sfânta Lumină, spre a le împărți în România. Toate chipurile erau radioase după un astfel de DAR ceresc!” 
  
Taina învierii nu se cumpără, o dobândim 
  
Când fapte bune pe cărarea vieţi dăruim 
  
Taina învierii... doreşte s-o primească fiecare 
  
Se obţine prin credinţă, prin iubire, şi iertare 
  
Prin gând curat și luminat, ca azi, 
  
când clopotele bat, 
  
Şi glasul lor vesteste lumii tainic: 
  
HRISTOS A INVIAT! 
  
La miezul nopţii de sâmbătă spre duminică aveam şi eu (în România) în mâini, Sfânta lumină din Lumina cristică, dinspre cer, care a luminat triumfătoare şi masa înconjurată de rude şi prieteni în ziua de Paşti. Dintr-o candelă pentru birou cumpărată la Mânăstirea Meteora din Grecia, după câteva zile de purtare de grijă să o menţin aprinsă, îmi străjuie şi azi masa de lucru. 
  
Lumea se află într-o condamnabilă şi gravă letargie. Oamenii nu-şi mai doresc din adâncul sufletului pacea şi liniştea. Parcă le este lene! Aceste dorinţe trebuie să fie adevărate, izvorâte din suflet, nu doar exprimate. Iubirea, din nefericire s-a răcit, legăturile sale invizibile s-au subţiat foarte. 
  
Mă întreb: ce-ar fi dacă pe tot Pământul oamenii s-ar ruga şi ar dori fiecare pacea, iar guvernanţii le-ar asculta doleanţa lor şi ar materializa instaurarea armoniei pe Planeta Pământ, fie chiar numai pentru un an sau măcar o lună sub formă de experiment? 
  
Apoi, întocmai cum Domnul a constatat după crearea Luminii, că Lumina este bună, servindu-i la întocmirea următoarelor creaţii, pe ere, pe etape, să concluzionăm că armonia este bună şi să rămânem în raiul vibraţional al Prinţului Păcii, al Luminii cristice, generator al armoniei. 
  
23 aprilie 2009 
  
(din viitorul volum Gânduri de vecernie) 
  
Referinţă Bibliografică:
Sfânta lumină cristică / Elena Armenescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1945, Anul VI, 28 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Elena Armenescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Armenescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!