CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Elena Armenescu         Publicat în: Ediţia nr. 1650 din 08 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

Perenitatea tradițiilor creștine și populare
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În urmă cu câteva zile, la Călinești județul Maramureș, s-a desfășurat cel de al VII-lea Simpozion Național ”Artă și civilizație în spațiile monahale românești” cu tema : Perenitatea tradiției bizantine organizat de Comisia Națională a României pentru UNESCO, Federația Română a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO (FRACCU) în colaborare cu Asociația Călineștenii Maramureșului și Fundația Culturală Dana Ardelea. 
  
După vizitarea localității parcursă pe jos, pentru a admira porțile maramuresene și casele din lemn, noi participanții ne-am oprit la Biserica din lemn din zona Josani (Căeni) , care a fost ridicată din lemn de stejar în anul 1663 (fost mânăstire situată la 2 Km, apoi biserica strămutată în locul actual) cu hramul ”Nașterea Maicii Domnului” și figurează pe lista monumentelor istorice din România. La început această biserică a fost mai mică decât acum, dar a fost mărită cu 3 m spre nord și I s-a adăugat un pridvor spre sud, în secolul al XIX-lea. În interiorul acestei biserici am putut admira valorosul ansamblu de picturi murale (naive) din 1774, realizat de Alexandru Ponehalschi. Când intri în biserică, atrage atenția în primul rând Cel vechi de zile (Dumnezeu Tatăl) cu un porumbel pe piept (Sf Duh), înconjurat de îngeri. 
  
Scene din Vechiul testament si scenele din Viața lui Iisus sunt completate cu iconografia din viața sfinților Dimitrie și Nestor – prezente în majoritatea bisericilor din Maramureș. 
  
Pridvorul amintit a fost locul amenajat (inclusiv cu videoproiector) unde au fost expuse lucrările a căror rezumate au fost publicate și puse la dispoziția participanților și auditoriului constituit din sătenii interesați de această temă. După deschiderea lucrărilor prin cuvântul rostit de doamna Daniela Popescu – președinta a Comisiei pentru UNESCO și domnul Prof Univ Ioan Opriș - istoric, autorii lucrărilor, într-o succesiune admirabilă ne-au purtat prin veacuri și locuri înfrumusețate de unicitatea și splendoarea artei bizantine, dintre care voi cita (autorul și titlul lucrătii): 
  
Silvia Săracu (dr) – Epoca și tradiția bizantină – scurtă abordare generală. 
  
Ioana Dăncuș (muzeograf- etnograf) – Biserica din Cuhnea lui Bogdan, voievod al Maramureșului, primul domn al Moldovei. 
  
Mihaela Varga (dr)– Portrete de doamne valahe în sec al XVI-lea. 
  
Dan Milici (dr) – Cultura bizantină – liant etnic în mozaicul multicultural bucovinean. 
  
Virginia Meheș – Poezia religioasă în epoca bizantină – sfânta Casiana, prima femeie imnograf. 
  
Mihai Dăncuș (dr.etnolog) Un manuscris miscelaneu de la finele secolului al XVIII-lea și începutul sec al XIX-lea. Consemnări ptivind legăturile cu lumea bizantină (rezumat). 
  
Elena Armenescu (medic) Martiriul Brâncovenilor – îndemn la credință și demnitate. 
  
Crina Bocșan (dr) Aspecte ale interesului pentru tradițiile bizantine. 
  
Liliana Radu – Valori bizantine în insula Cipru. 
  
Eugenia Antonescu – Opere originale de artă bizantină și opere de influientă bizantină pe teritoriul României. 
  
Următoarea zi am avut parte de o dupăamiază și o seară minunată sub semnul devizei: 
  
,,Unirea prin credință” - seară de pricesne şi cântece religioase susţinute de grupuri vocale 
  
şi interpreţi ai cântului religios veniți din toate localitățile din jur, creștini: ortodocși, greco-catolici și catolici, fii ai aceluiași neam, îmbrăcați în straiul străbun, divizați uneori pe nedrept de valurile istoriei. 
  
Au luat apoi cuvântul invitații administrației locale și județene și reprezentanții UNESCO . Am reținut din cuvântul domnului Ioan Opriș: „Noi avem prin aceste tradiţii o moştenire. Mulţi dintre noi nu suntem conştienţi că e o bogăţie uimitoare, mai de preţ decât aurul, diamantele sau orice altceva. Ne putem lipsi de orice altceva, dar de tradiţii nu ne putem lipsi. Ele sunt cele care ne recomandă în lume, cu calităţi şi însuşiri care ne deosebesc de alţii, ne aşează în rândul lumii prin ceea ce generaţia dinaintea noastră ne-a transmis”. 
  
A urmat lansarea volumelor: Poeți români slăvind dumnezeirea antologie prezentată de Elena Armenescu – membră a Uniunii Scriitorilor din România și Insomnia căutării (autoare Elena Armenescu) prezentată de prof. Virginia Meheș. Au recitat din aceste volume scriitoarele: Crina Bocșan și Silvia Săracu. 
  
În cea de a treia zi, cu mic, cu mare, călineştenii și formațiile de dansatori invitați s-au adunat în centrul comunei, îmbrăcaţi în straie populare de sărbătoare, de unde au pornit spre Gospodăria Iurca. 
  
Gospodăria Iurca din Călinești a devenit neîncăpătoare la prima ediţie a Sărbătorii rădăcinilor străbune - așa cum era scris pe pancarda ce se legăna ușor încadrată de o superbă poartă maramureșană . Acest adevărat festival al dansului popular a coincis cu sărbătoarea de Sâmpetru, cu Jocul Satului, eveniment la care sute de călineşteni şi alţi maramureşeni au luat parte. Aici a avut loc prezentarea unor momente încărcate de tradiție a ,,Jocului satului”. Prezentatoarea - cu o bogată informație de cunoscătoare și iubitoare de folclor, totodată promovator cultural profesoara Măriuca Verdeș, într-un stil original a introdus în scenă formațiile de dansatori care au evoluat și încântat spectatorii ca în vremurile de demult. Tot în această zi a fost sărbătorită ,,Ziua Universală a Leii” (cămeşii). Au fost invitaţi păstrători ai tradiţiilor maramureşene care au expus cămeșile și covoarele specifice zonei. 
  
Spre final, au urcat pe scenă oficialităţi, oaspeţi de seamă, dar şi cei care s-au implicat în reuşita acestui eveniment aflat la prima ediţie. Printre cei prezenţi s-a numărat şi primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş, alături de soţia sa, ambii îmbrăcați în straiele autentice maramureşene. ”Vin acasă aici, ori de câte ori am ocazia. Nicăieri nu mă simt mai bine decât în Călineşti, aici unde rădăcinile străbunilor mei încă îmi şoptesc de fiecare dată că acest loc minunat e acasă. Mă bucur de fiecare dată când există acţiuni care se desfăşoară aici şi vreau să o felicit pe Măriuca Verdeş, pe domnul primar, Consiliul Local şi pe toţi cei care faceţi ca aici, în Călineşti, în această comună ocrotită de Dumnezeu, să se întâmple lucruri frumoase”, a spus Ovidiu Nemeş. Primarul municipiului Sighetu Marmaţiei a înmânat Asociaţiei „Călineştenii Ţării Maramureşului”, în frunte cu Măriuca Verdeş, organizatorul acestui eveniment aflat la prima ediţie, o diplomă de recunoştinţă, pentru ataşamentul faţă de valorile Ţării Maramureşului. 
  
La rândul său, Asociaţia „Călineştenii Ţării Maramureşului” a acordat o diplomă de excelenţă primarului municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş, pentru faptul că a contribuit la organizarea evenimentului şi pentru respectul şi dăruirea cu care păstrează şi transmite generaţiilor tinere valorile autentice străbune. Reprezentanţii UNESCO au fost plăcut impresionaţi de ceea ce au găsit în Maramureş şi de oamenii locului, de călineştenii care respectă cu sfinţenie rădăcinile străbune. 
  
Vremea a fost senină, ca gândurile și fețele oamenilor aflați la joc, astfel că evenimentul s-a bucurat de un public numeros, alături de invitaţi din toată ţara, oameni de cultură, păstrători ai tradiţiei, dar şi reprezentanţi UNESCO. 
  
Elena Armenescu 
  
Referinţă Bibliografică:
Perenitatea tradițiilor creștine și populare / Elena Armenescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1650, Anul V, 08 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Elena Armenescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Armenescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!