CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Elena Armenescu         Publicat în: Ediţia nr. 1540 din 20 martie 2015        Toate Articolele Autorului

Cuibul berzelor
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Urmărind cu interes și emoție intensa mediatizare a mutării unui cuib de berze, la solicitarea unui cetățean și lamentabilul final soldat cu dezintegrarea cuibului, alături de aberanta mutare a scheletului rămas, la o distanță de șase sute de metri – care s-a dovedit nevizitată nici măcar în treacăt de superbele păsări care s-au întors cu speranța într-o binemeritată odihnă după o călătorie atât de lungă și epuizantă. 
  
Primul a sosit masculul, mai puternic, cu mușchii mai vânjoși, care a zburat cu pieptul plin de bucurie sub instinctul semănat de Dumnezeu de a se orienta pe meridiane electromagnetice doar de păsările călătoare știute și simțite, grație acelui program ancestral primordial. 
  
La sosire, în loc de vesel croncănit triumfător– când a văzut stâlpul gol - ce credeți că a făcut? S-a așezat din cale afară de trist, resemnat, ploștit, parcă l-a pălit cineva cu un băț peste aripi. 
  
Toate acestea le-au putut vedea milioane de telespectatori ai postului TV Digi 24, printre care și eu. Două zile mai târziu a sosit și barza, dar nimeni nu a luat nici o inițiativă de a ajuta berzele la reconstrucția cuibului distrus abuziv. 
  
Am căutat pe internet adrese ale asociațiilor protectoare pentru păsări și animale și am găsit: Societatea Ornitologică Romană (SOR) care este o organizatie neguvernamentala, nonprofit ce deruleaza activitati pentru protectia pasarilor si naturii cu sprijinul membrilor (1500), voluntarilor, pe baza de donatii si proiecte. Are raspandire nationala in Romania prin sucursale si grupuri scolare. Din 1997 este partener al BirdLife International ? o retea mondiala ce cuprinde 105 organizatii nationale pentru conservarea pasarilor si a naturii. 
  
Activitatea de cercetare cuprinde: colectarea, analiza, evaluarea si publicarea informatiilor despre pasarile salbatice din Romania; monitorizarea anumitor specii; conservarea Ariilor de Importanta Avifaunistica (AIA) din Romania - parte a unui program mondial desfasurat de BirdLife International; studiul si protectia speciilor de pasari amenintate sau pe cale de disparitie pe plan national si mondial; realizarea planurilor de actiune pentru protectia acestor specii. In cadrul programului Natura 2000 in Romania, SOR participa la desemnarea a 80 Arii de Importanta Avifaunistica pe langa cele 44 existente, care ocupa 2,4% din suprafata tarii. Impreuna, acestea vor acoperi 7,6% din suprafata Romaniei, iar pana in 2006, conform obiectivelor progrmului Natura 2000, suprafata ariilor protejate din tara va creste pana la 15%. 
  
Am telefonat, mi s-a confirmat că sunt preocupați de acest subiect, dar le-am promis că voi transcrie concorbirea, ceea ce se întâmplă chiar acum, după cum urmează: 
  
Stimati reprezentanti ai ocrotirii vieții pe pământ, 
  
Trăim într-un teritoriu binecuvântat de Dumnezeu, cu o climă temperată, în jurul paralelei 45, care conferă condiții excepționale de creștere a florei și faunei de a cărei diversitate si frumusețe ar trebui să ne bucurăm din plin. 
  
Din nefericire, sunt printre noi și oameni mai puțin evoluați, egoiști care , limitați fiind nu pot vedea Natura în integralitatea și echilibrul ei ca fiind una dintre condițiile stării de bine și pentru oameni în ultima analiză. 
  
În Cartea Sfântî scrie că Dumnezeu, după ce l-a creat pe Om, l-a pus stăpân - în sensul de a purta de grijă întregii creații - nu asupritor! 
  
Cazul intens mediatizat cu stricarea cuibului berzelor din localitatea Schitul Golești - județul Argeș, a uimit și revoltat majoritatea cetățenilor acestei țări. Toți prietenii și cunoscuții cu care am vorbit și vă asigur că am dat telefoane și la cunoștințe din diverse localități atât din mediul rural cât și din orașe sunt de părere să stergem rușinea produsă de niște incompetenți și să se treacă urgent la readucerea cuibului pe unul din stâlpii pe care stau acum berzele atât de triste, dezolate și poate chiar puțin confuze, stare - care repet- induce neliniște și în sufletele oamenilor atât de încercați din punct de  vedere emoțional și din alte cauze – sociale mai ales - la care s-a adăugat și aceasta izvorâtă din empatia pentru berzele suferinde. 
  
Bucuria românului dintotdeauna a fost și rămâne întâmpinarea primăverii, cu toate surprizele ei plăcute, începând cu creșterea zilelor și a fluxului luminos, revenirea progresivă a căldurii, răsărirea florilor de primăvară, dintre care ghicelul este chiar campionul străbaterii stratului de zăpadă și desigur reîntoarcerea păsărilor migratoare, atât de frumos surprinsă în versurile lui G Cășbuc: 
  
Vestitorii primăverii 
  
Dintr-alte tari, de soare pline, 
  
Pe unde-ati fost si voi straine, 
  
Veniti, dragi păsări înapoi 
  
Veniti cu bine! 
  
De frunze si de cântec goi, 
  
Plâng codrii cei lipsiti de voi. 
  
In zarea cea de veci albastra 
  
Nu v-a prins dragostea sihastra 
  
De ceea ce-ati lasat? Nu v-a fost dor 
  
De tara voastra? 
  
N-ati plans văzand cum trece-n zbor 
  
Spre miazanoapte nor de nor? 
  
Voi ati cantat cu glas fierbinte 
  
Naturii calde imnuri sfinte, 
  
Ori doine dragi, cand v-ati adus 
  
De noi aminte! 
  
Strainilor voi nu le-ati spus 
  
Ca doine ca a noastre nu-s? 
  
Si-acum veniti cu drag in tara! 
  
Voi revedeti campia iara, 
  
Si cuiburile voastre-n crang! 
  
E vara, vara! 
  
As vrea la suflet sa va strang, 
  
Sa rad de fericit, sa plang! 
  
Cu voi vin florile-n campie 
  
Si noptile cu poezie 
  
Si vanturi line, calde ploi 
  
Si veselie. 
  
Voi toate le luati cu voi 
  
Si iar le-aduceti inapoi! 
  
Citind cu acest prilej mai multe despre responsabilitățile organizațiilor de ocrotire a mediului cu tot ce presupune viață (biocenoza, floră, faună) subliniez obiectivele principale ale Convenţiei privind diversitatea biologică(CBD) ea  fiind  un acord internaţional, adoptată la Summit-ul Pământului, de la Rio de Janeiro, în 1992. 
  
Obiective principale: 
  
• conservarea diversităţii biologice 
  
• utilizarea componentelor sale într-un mod durabil 
  
• partajarea corectă şi echitabilă a beneficiilor care decurg din utilizarea resurselor genetice. 
  
CBD a fost negociată sub îndrumarea Organizaţiei Naţiunilor Unite. Acesta a fost semnată de către liderii de stat din mai mult de 150 de țări la Summit-ului Pământului de la Rio(denumirea oficială este "Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare"). Convenţia este acum una dintre cele mai larg ratificate tratate internaţionale pe probleme de mediu, cu 188 de țări membre. 
  
Hai să demonstrăm ca și în România răspunde Convenției, prin amenajarea ”grosului” cuibului realizată prin readucerea celui mutat la șase sute de metri, pe unul din stâlpii pe care stau berzele acum separate, în ploaie, neajutorate gândind la câtă muncă le așteaptă. 
  
Înmulțirea binelui se face preponderent prin gesturi mici, simple, nu numai prin fapte eroice. 
  
Hai să contribuim prin aceasta la corectarea atitudinii față de berzele nedreptățite, care au regim de pedeapsă nemeritată, să vadă lumea adevăratul suflet al românilor și interesul acordat de către autorități față de obiectivele care și le-au propus când au semnat convențiile internaționale de protecție a animalelor, păsărilor, mediului. 
  
Hai să-i arăm lui Dumnezeu că suntem capabili să recunoaștem greșeala făptuită de semenii noștri - acum când se vorbește tot mai mult că suntem interconectați - prin urmare ea (grșeala) se răsfrânge asupra tuturor. Pasivitatea, neimplicarea este condamnabilă aproape tot atât de mult ca o faptă rea. 
  
Hai să dovedim că merităm încrederea acordată de Creator de a fi stăpânii ocrotitori și mângâietori așa cum ne place și nouă să fim ocrotiți de proria divină, cerească. 
  
Închei cu poemul : 
  
Pământul nostru vrea iubire! 
  
Dumnezeu ne-a lăsat moştenire aleasă 
  
Pământul cu plaiuri însorite, pădure deasă 
  
Apele ce izvorasc din munţi, apoi coboară 
  
Spre mări, oceane, văzduhul le-mpresoară! 
  
Dar, dragul de cunoaștere ne-a aruncat 
  
Incepând cu Adam în strămoşescul păcat 
  
De încălcare a Legilor Divine, în neascultare 
  
Tot “progresand” aşa, acum trăim în poluare. 
  
Mor peştii -n apă şi se despart de viaţă 
  
Pământul are nevoie de haina-i de verdeaţă 
  
Bat clopote spre seara, cheamă la unire 
  
Pământul nostru are nevoie de iubire! 
  
Păsările-n aer mor şi cad apoi ca secerate 
  
Altele pe ţărm de ocean, în petrol scăldate. 
  
Pământul arde, vietăţile fug înspăimântate 
  
Fără-de-Mila, Nepăsarea nu sunt condamnate! 
  
Omenirea e-n dezmăţ, se desfată-n păcate 
  
Fântânile seacă, vitele zbiară-nsetate 
  
Aleargă spre valea unde-şi găseau odihna 
  
Banul stăpan, concurenţa, dispreţuiesc tina! 
  
Pământul e-n primejdie, nu vezi că moare? 
  
Din cauza toxicelor omenirii otravitoare. 
  
Pe alocuri unii strigă: totu-i desparţire! 
  
Pământul are nevoie urgentă de iubire! 
  
Pe vremuri, când oamenii erau puţini 
  
Cetele îngerilor colindau pădurile cu pini 
  
Ţineau un echilibru în zborul lor eliptic 
  
Satanica vrajbă, nu muşca apocaliptic! 
  
Zeci de curcubee încingeau pământul 
  
Diamantele iubirii împodobeu veşmântul 
  
Păsările chemau la dragoste prin tril 
  
Surâdea spre cer, verdele crud de april! 
  
Pentru că mi-s rude miresmele Sale 
  
Si noaptea beau lumină de stele-n petale 
  
Luceferii-mi zâmbesc, iar eu extazu-l chem 
  
Să revină! Doamne! Semenul audă îndemn: 
  
-Implică-te cât încă nu este prea târziu! 
  
Şi nu se lasă înserarea peste omenire 
  
Nu seara zilnică, ci veşnică, ce sună a pustiu 
  
Azi trebuie salvat! Pământul nostru vrea Iubire! 
  
ELENA ARMENESCU 
  
membră a Uniunii Scriitorilor din România 
  
Referinţă Bibliografică:
Cuibul berzelor / Elena Armenescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1540, Anul V, 20 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Elena Armenescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Armenescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!