CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  Lansare de carte la Centrul Cultural
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Chintesenţă literară 
  
Pe lângă cititorii fani ai literaturii măiastre, volumul „În sângele PLOII” autor, scriitorul, jurnalistul şi criticul literar Marin Ifrim, membru titular al USR, ar trebui ca acest volum să fie şi în atenţia iubitorilor de rebus. Tocmai că ne ţine mintea trează şi esenţa pură a trăirilor. 
  
Cine intră-n Universul acestor trăiri vor descoperi: Definiţii, reflecţii şi maxime, revoltă împotriva duplicitarilor, făloşilor…Respect şi consideraţie faţă de valorile de ieri şi de azi, ori trecerea printr-o perioadă deosebit de grea, dar şi despre probleme cotidiene, sociale, profesionale, fără să trecem peste nominalizarea celor dragi din familie. Volumul cuprinde de-a dreptul lecţii despre viaţă, într-o formă mai mult decât elevată. 
  
În încercare de-a intra în detalii, putem descoperi că autorul Marin Ifrim, defineşte pe cei care „Nu pot visa adevărul” ca fiind „orbii somnului”. Aceeaşi definiţie şi pentru cei care „N-au ştiut niciodată ce-i modestia… Fariseul este cel cu vârful degetelor în gură” ori „Lăutarii limbii – Ei, neverosimilii consumatori de certitudini putrede/Lăutarii limbii portative”. 
  
Pomeneam de „reflecţii şi maxime”, iată câteva: 
  
1.Cel mai ascuns Eu, e cel la vedere. 2.Cuvintele nu pot exista fără să fie gândite. („Gând rostit”). 3.Din lipsă de fier în sânge, măsor veşnicia. („La forjor”). 4.Viaţa este cel mai lung drum pe care-l poate străbate un om în sens unic. („Drumul cuvintelor”) 
  
5.Au multe cuvinte şi încă nu s-au 
  
cunoscut. 6.Ai zice că o am dacă arătarea s-ar lăsa pipăită. („În dosul oglinzii”) 7.Pentru îngeri gropile se sapă de jos în sus. 
  
Trecerea printr-o perioadă extrem de grea poate fi remarcată în „Casa cuvintelor”. Revolta, decepţia împotriva duplicitarilor, făloşilor, împotriva acelora care nu au învăţat să aprecieze, împotriva imoralilor şi acelora care vor să fie mai mari decât pot fi. Citez: „Voi nu obrazul celuilalt vă doriţi, ci măselele/Numărate una câte una, în palmele voastre nisipoase/În care zilnic vă scuipaţi curajul de haită”. 
  
O altă lecţie de viaţă în care ne învaţă cum să iubim, să respectăm, fie că se numesc actori (vezi: Teatrul George Ciprian…) ori scriitori de ieri şi de azi precum „Cărturarul”… „Citeam în el ca-n Biblie şi eram tare fericit/că-l pot vedea chiar şi când nu exista” şi, continuă: „După un referendum mie însumi, am votat Monarhia literelor…Passionaria Stoicescu este regina literelor noastre. 
  
Autorul ţese scenă după scenă aşezând cuvintele c-o măiestrie aleasă. Într-o lume bântuită de egoism şi speranţe deşarte, prăbuşirea iluziilor de altădată fiind astăzi compensate cu licăre de lumină (ex.: „Acum scriu…în sângele ploii, pe scara sufletelor, la rădăcinile miezului de soare”). 
  
Marin Ifrim este un scriitor cu-n spirit liber, comprehensiv în tainele chintesenţei literare, gustul său fiind unul rafinat. 
  
Referinţă Bibliografică:
Lansare de carte la Centrul Cultural Al. Marghiloman Buzău / Dumitru K Negoiţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2040, Anul VI, 01 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dumitru K Negoiţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dumitru K Negoiţă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!