AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Dumitru K Negoiţă         Publicat în: Ediţia nr. 1958 din 11 mai 2016        Toate Articolele Autorului

Monumentul de la...Ursoaia (Lumina de la Cernica va străluci şi acasă)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Actul I, Tabloul (scena)1 
  
Acţiunea se începe într-o clădire c-o sală spaţioasă, cu pereţi albi şi înalţi, mobilată cu canapele, vegheate de-o masă cât o catedră. Cu trei scaune ocupate, asemenea unui complet de judecată. În sală tăcere…tăcere…tăcere. Călătoru, plin de-o bucurie tulbure, intră-n sală, ia loc pe o canapea şi cu o privire încurcată, ascultă destul de curios la cei de la „catedră”. Până când unul, care, parcă şi-a lăsat roba-n cui, se hotărăşte şi zice: 
  
Justiţiarul: Hei, hei bătrâne, ce vrei să faci? Lasă satul aşa. Crezi tu că dacă încerci să-i aduci, cum afirmi, raze de lumină, vor fi mulţi care vor încerca să priceapă? 
  
Se răsteşte Justiţiarul. Parcă tot mai scos din minţi! 
  
Călătoru: Au trecut trei decenii pentru …Monument, domnule Justiţiar. Aşa cum am mai spus-o şi-n „Uscând o lacrimă”, când am auzit de Iorgu Cosma, trăiam pe la Întreprindere povestea unui Muncitor electronist care a făcut o inovaţie şi-n final s-a ales cu... 
  
Justiţiarul: Ce legătură există între Monumentul în pregătire şi povestea Electronistului? 
  
Călătoru: Păi, domnule Justiţiar, dacă doriţi s-o ascultaţi, are şi povestea aceasta nu numai un tâlc. 
  
Justiţiarul: Ce tâlc măi, ce tâlc. Nouă, crezi tu, că ne arde de tâlcurile tale. 
  
Călătoru: Din cât pot eu să pricep, dumneavoastră ascultaţi, notaţi, nu întrerupeţi ce au să vă mărturisească… judecaţi şi-apoi, daţi verdicte. Da? 
  
Justiţiarul: Cu alte cuvinte, încerci să mă convingi să-ţi ascult povestea Electronistului? Aşa cum ai afirmat la început, dacă povestea a avut loc acum trei decenii în urmă, s-a întâmplat într-o altă Orânduire. Aşa-i? 
  
Călătoru: Aşa-i, Domnule Justiţiar… 
  
Justiţiarul: Bine că te-ai prins. 
  
Dar, Ion Călătoru, ţine faptele şi pildele sale bine, ca pe o mare dreptate pe care o fereşte să nu-i spargă cineva capul. Este un om şi plin de curaj şi cu frica de Dumnezeu. Chiar şi în vremea Orânduirii fără libertate, se destăinuia: 
  
- Zică fiecare ce-o vrea! Nu mă pot lăsa de istoria zonei, de unele tradiţii ale noastre, că aşa, pic cu pic, ajungem să iubim ce-a fost bun … Altfel, nici nu aş putea fi un alergător după… fleacuri. Dacă aş contabiliza spusele cârcotaşilor deceniului , ori ai noii Orânduiri, chipurile democratice, despre ROMÂNIA, nu m-aş lăsa intimidat. Aş răspunde astfel: -Iubesc glia, respect gena, apreciez pozitivul din generaţiile de unde-mi trag seva şi… 
  
Spune lucrurile acestea încă din anul 1978, când în Orânduirea fără libertate, a trimis chiar - O scrisoare deschisă, presei de atunci. Nici astăzi, nu se lasă de unele tradiţii ale noastre, chiar şi aşa, cu pensie limitată, calculată de aşa zişii democraţi care au creat legi fără de legi şi-o propagandă de un ban şi un ou. Nici măcar de doi lei, cum ne aburesc unii miniştrii că, încă se mai poartă prin India sau Brazilia! 
  
Justiţiarul: Călătorule, Călătorule, cu toate iubirile tale, legea-i lege şi trebuie să te supui… 
  
Călătoru: Vorbiţi la general, Domnule Justiţiar? 
  
Justiţiarul: Şi, Călătorule, şi. Dar, în mod expres despre aprobările privind Monumentul. 
  
Călătoru: Există, Domnule Justiţiar. Există aprobări, domnule Justiţiar. 
  
Justiţiarul: Vreau să le văd. 
  
Călătoru: Poftim. Acestea sunt. Răspunde Călătoru în timp ce înmânează aprobările. 
  
Justiţiarul: Te văd foarte relaxat Călătorule… 
  
Călătoru: Da, Domnule Justiţiar. Mai ales că în vârful acestui, cum l-am răsfăţat, Monument, se afă o cruce. Este o cruce, Domnule Justiţiar. O mare cruce, Domnule Justiţiar. O cruce care veghează satul. Pentru respectul viteazului erou-monah Iorgu Cosma care, după lupte, nu s-a dus după glorie. S-a dus la Mănăstire, Domnule Justiţiar. Satul şi comuna aveau nevoie de un reper şi, iată, Domnule Justiţiar, astăzi satul găzduieşte fostul locuitor, precum o lumină. 
  
Pentru prima dată, Justiţiarul ascultă cu atenţie, fără să-l întrerupă şi, după mai bine de o oră, după ce studiază documentele zice: 
  
Justiţiarul: M-am lămurit. Pentru o cruce, pentru astfel de construcţie, prezentele documente sunt suficiente. 
  
Referinţă Bibliografică:
Monumentul de la...Ursoaia (Lumina de la Cernica va străluci şi acasă) / Dumitru K Negoiţă : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1958, Anul VI, 11 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dumitru K Negoiţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dumitru K Negoiţă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!