CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  Răsfoiesc trecutul şi caut flori prin mărăcini, nu mărăcini prin flori
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Răsfoiesc trecutul şi caut flori prin mărăcini, nu mărăcini prin flori 
  
Ce se întâmplă astăzi cu literaţii când unii, au avut grijă să-i amestece cu cei de la "mititica", o ştie fiecare însă nu acesta-i subiectul. Când ai bibliotecă în casă şi răsfoieşti zilnic o droaie de cărţi, reviste şi ziare, intri în alt univers şi, mai este ceva. Să poţi îngriji cărţi, reviste şi ziare în propria bibliotecă din apartament, nu-i un fapt simplu.Greutatea privind îngrijirea se mai diluiază când dai atenţie şi aşezi, chiar şi-n urma ta.Dar toată preocuparea, toate strădaniile, se compensează prin energiile emanate de cele peste 1000 de volume, peste 1000 de ziare, reviste, fără să adaug şi cele peste 1000 de ziare şi reviste oferite cu ocazia Drumului Dăruirilor, la Fundaţia Sfântul Sava .Cred şi sunt sigur că acumularea energiilor şi încărcarea cu bucurii, fac viaţa mai uşoară. Am simţit şi simt şi astăzi, o mare bucurie, de Drumul Dăruirilor, de cărţile, revistele şi ziarele din bibliotecă. Rferitor la Drumurile Dăruirilor care au parcurs multe biblioteci de la oraşe şi sate, e mare lucru ca-n această societate cu mai multe minusuri decât adaosuri, să poţi dărui o gură de lumină. 
  
Astăzi, plouă...plouă...plouă şi, 
  
În universul cărţilor din biblioteca din apartament m-am oprit la câteva reviste de peste 45 de ani. Cea care mi-a atras atenţia, de data aceasta, a fost "Un buletin de informare bibliografică, editat de Centrala Cărţii". Din 7 iulie 1971. 
  
Nu, nu vă speriaţi. Revista se numeşte "Cărţi noi" şi nu conţine poza tovarăşului ... Ceauşescu. Interiorul acestei reviste, printre altele, cuprinde: 
  
* "Universul poeziei",de George Călinescu şi prezintă "Teatru" de Camil Petrescu, volumul "Contribuţii la istoria culturii româneşti", autor P. P. Panaitescu, "Eseuri", de P. Pandrea şi "Introducere în poezia lui Tudor Arghezi", de Şerban Cioculescu. 
  
* Pe alte pagini am întâlnit coperţi de cărţi care reprezintă volumele autorilor: "răzvan şi vidra", de B. P. Haşdeu, "Facerea lumii", de Eugen Barbu, "Cel din urmă Armaş", Ion Slavici, "G. G.Valogatt Irasok", Gaal Gabor, "Satra", Zaharia Stancu..."Eminescu", Perpecius... 
  
O uimire mare, mare, cât o bibliotecă de mare, am avut-o când pe întreaga pagină de mijloc, am descoperit: 
  
* PREMIILE Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă 
  
Oare astăzi ...? Mă întreb şi eu aşa, că doar suntem în Democraţie şi opinia ne este liberă. Nu suntem liberi doar să ne lamentăm. 
  
Revenind la PREMIILE din Orânduirea fără libertate, date de Comitetul de Stat pentru Cultură şi Artă. Premii în literatura beletristică şi criticii literare 
  
* Premii SPECIALE: 
  
" Cântec şoptit", de Zaharia Stancu; "Consideraţii confortabile", Academician Alexandru Philippide; 
  
" Cum va fi", Nagy Istvan. 
  
* Pentru PROZĂ 
  
"Păsările", Alexandru Ivansiuc; "Ploaia bleu", Pop Simion; "Dulce ca mierea este glonţul patriei" Petru Popescu ; "Moartea lui Ipu", Titus Popovici. 
  
* Pentru POEZIE 
  
"Simţiri", Alexandru Andriţoiu; "Etape", Mihai Beniuc; "Versuri", Emil Bota; "Alter ego", Şt. Augustin Doinaş. Şi buzoianul ION GHEORGHE cu volumul "Mai mult ca plânsul". 
  
* Premii pentru critică, estetică şi istorie literară 
  
"Preromantismul românesc", M. Anghelescu; "Labirint", N. Balotă; "Meridian francez", Şerban Cioculescu; "Literatură românească 1900 - 1920", C.Ciopraga; "Oameni şi timpuri", de Franz Liebhard"; "Aveam 18 ani",Ecaterina Lazăr. 
  
Concluzionând: 
  
Răspund iarăşi la întrebarea: - De ce răsfoieşti trecutul...Lasă-l aşa. 
  
Răsfoiesc şi voi răsfoi mereu, mereu trecutul, să caut flori printre mărăcini. Nu mărăcini prin flori. 
  
Referinţă Bibliografică:
Răsfoiesc trecutul şi caut flori prin mărăcini, nu mărăcini prin flori / Dumitru K Negoiţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1927, Anul VI, 10 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dumitru K Negoiţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dumitru K Negoiţă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!