CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Beletristica >  Complexul de lângă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un român s-a întors acasă 
  
După cum majoritatea buzoienilor ştiu, Monumentul „Fântâna lui Mihai Viteazul”, a fost construit în Orânduirea trecută. Acest simbol din istoria noastră Naţională ne aminteşte de popasul oştiri lui Mihai Viteazul în drum spre Alba-Iulia din anul 1601, cu scopul Unirii celor trei Ţări Române: Ţara Românească, Moldova şi Ardealul. 
  
Aici, lângă Monumentul amintit, cu un deceniu în urmă, o familie inteligentă şi foarte curajoasă, au hotărât să pună bazele aşezării unui, la început, „Han”. Aşezarea sa, exact la intersecţia lui DN 10 cu Drumul ce duce înspre Mănăstirea Ciolanu. 
  
Inteligentul cuplu, a mers din aproape în aproape cu investiţia şi, prin pasiune, dăruire şi respect faţă de clienţi, s-a remarcat destul de repede şi, au construit un frumos – Complex turistic, numit: "Complexul turistic Măgura". Semn că, există şi în România clienţi care ştiu să aprecieze calitatea produselor. 
  
De la 1 decembrie 2015, au reuşit să angajeze şi un bucătar-şef, de top Naţional. Sau mai bine zis, şi-au luat bucătar-şef din liga Spaniolă, de unde a venit. Spun că-i de top şi venit dintr-o ligă superioară, întrucât noul angajat are ca studii: Facultate, master…iar în domeniul alimentaţiei publice: Studii în Belgia, în Franţa, experienţă pe vaporla Miami şi Bahamas... dar, şi în Spania. Înainte de a pleca în Spania, Profesorul, aşa cum i se mai spunea, pentru că evalua, îndruma şi pregătea bucătari, a lucrat în mai multe localuri din Bucureşti. A lucrat o vreme şi pentru actorii care au turnat, cunoscutul serial românesc „Las Fierbinţi”. Dar şi la serialul „După dealuri”. 
  
Profesorul, muncitor până aproape de epuizare, din cauza acestei dăruiri, era chemat des şi din scurtele sale perioade de zile libere… Scârbit de nedreptăţile ivite, în sensul că, pentru dăruirile sale, s-a considerat nu numai ne apreciat la justa valoare dar şi epuizat, în sensul că lucra 18 ore… A hotărât să plece în Spania, cu gândul că în România la serviciul acesta, cu aşa program, nu se va mai întoarce. 
  
În Spania, a fost repede contactat de un investitor nou. Nou, în sensul că Profesorul a fost primul angajat al unui spaniol dornic de-a pune pe roţi o afacere în acest domeniu. Aşadar, a luat-o de la zero şi i-a făcut spaniolului restaurantul rentabil. Apoi, Profesorul şi-a contactat o cunoştinţă din Bucureşti, ca ajutor în acest domeniu, cu care a colaborat multe luni de zile în Spania. 
  
Dar, oricât de bine te-ai simţi şi oricât de mult ai fi apreciat într-o ţară străină, dorul de acasă, nu te lasă. Pe acest fond, fratele Profesorului din România, insista mereu să se întoarcă, însă Profesorul: - Hai, hai, lasă-mă cu România, că doar nu de drag am venit aici,în Spania. 
  
Dar, pe măsură ce vremea trecea, fratele din România intuia că dorul de ţară va fi aliatul său şi că Profesorul se va întoarce şi, nu în Bucureşti, ci, chiar la Buzău. De multe ori Profesorul râdea, nu că nu i-ar fi convenit ci, pentru că: - Ce localuri, mai ales din Buzău, ar dori un bucătar, la pregătirea sa, să facă artă din această meserie. Aici, la noi, umple omul burta de mici, friptură, sarmale, ciorbă de burtă, cârnaţi cu fasole… 
  
Şi, totuşi, dorinţa fratelui de a-l ştii aproape, a fost atât de mare, încât, când a venit pe acasă Profesorul, a plecat cu el la Complexul turistic Măgura. La Investitorii-inteligenţi şi valoroşi, pe care-i cunoştea. Cândva fiind şi el salariat aici. Unde, doar unele probleme familiare, drumul şi completarea unor studii… l-au împiedicat să nu mai poată lucra în această zonă… 
  
Aşa, se poate spune că s-a început o poveste frumoasă. O poveste în care un român din Spania s-a întors acasă. Un român dornic să facă performanţă aici la noi în România, chiar la Buzău. Profesorul, mai trage o carte, unde crede şi simte că munca sa va fi apreciată. Năravul nu i s-a schimbat. Munceşte până aproape de epuizare. De cele mai multe ori speră că nu i se va mai întâmpla ceea ce i s-a întâmplat cu unii investitori români din Bucureşti şi nu numai. Cei care au profitat de această dăruire. Nu au ştiut să-l păstreze, nu au ştiut să-l aprecieze. Au regretat, dar cu epuizarea nu te joci. De cele mai multe ori duce în direcţii nedorite…Un fapt este clar, calicia unor patroni nu-i ajută. Este ca-n fotbal… Dacă nu şti să apreciezi pe cei valoroşi, pleacă. Echipei îi scad valoarea,iar tu, patron, rămâi cu o parte din bani şi, tragi să nu retrogradezi… 
  
Revenind, nu-i plac patronii sau investitorii care vorbesc urât, care tratează salariaţii altfel decât proprii colaboratori… El crede cu tărie că exemplele de urmat, sunt valorile şi, într-o bună zi se vor trezi şi calicii…şi doar aşa vor înţelege că valoarea te poate propulsa într-o ligă superioară. Bine înţeles, când vor conştientiza şi unii şi alţii că doar calitatea produselor, ale serviciilor … vor face pasul important în ridicarea României de pe ultimele locuri din Europa. 
  
Pe umerii săi, a Profesorului, se sprijină, până când, şi ... ospătarii! 
  
Cine se mai gândeşte şi la ţărişoara aceasta, cu toate formele sale de relief, cu munţii ei bogaţi, cu izvoarele cristaline, cu dealurile şi foste odată, stufoase păduri, populate cu capre negre, cocoşi de munte… Aici, unde Mihai Viteazul a scris istorie, El, profesorul, alături de investitori, laolaltă pot sădi o sămânţă. Sămânţa exemplului de urmat. 
  
…Aşadar, un român s-a întors din Spania. Hotărât ca şi prin exemplul şi dăruirile sale, să poată determina, atât investitorii, salariaţii, politicienii, cei aşezaţi pe piedestale înalte şi pe alţi români, să se trezească, să iubească profesionalismul… moralitatea… după care, scursurile aruncă bolovani. 
  
Desigur, după acest articol care, cu siguranţă, cârcotaşii, hrăpăreţii, lichelele…imoralii, vor da din coate, vor face spume - cum noi, să primim sfaturi? Noi, tocmai noi… Vor încerca tot ce ştiu ei, să aburească... Însă, iubitorii de neam, de ţară, cei care doresc şi luptă ca România să nu mai fie codaşa Europei, obligă mai marii, să ia exemplu, să înveţe să aprecieze cu adevărat, „Lucrul bine făcut”. Să scoată la lumină exemplele pozitive. Să contribuie la scoaterea României de pe ultimul loc din Europa…Doamne ajută! 
  
Referinţă Bibliografică:
Complexul de lângă Fântâna lui Mihai Viteazul / Dumitru K Negoiţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1923, Anul VI, 06 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dumitru K Negoiţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dumitru K Negoiţă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!