Confluenţe Literare: FrontPage
CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RECOMANDĂ PAGINA

REDACŢIA

CLASAMENT
DE PROZĂ

CLASAMENT
SĂPTĂMÂNAL
DE PROZĂ


Home > Literatura > Proza > Mobil |   


Autor: Dorina Stoica         Publicat în: Ediţia nr. 1723 din 19 septembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Poate nici nu fusese caietul ei...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cu fața în sus, cu mâinile sub cap Olga privește de mai bine de o oră gaura din tavan. Un șoarece pe care mai întâi l-a auzit zile la rând rozând din ce în ce mai aproape, în ziua aceea a reușit să vadă lumina zilei. Un bot mic, cafeniu, ascuțit, scurmături de lăbuțe ca de vrabie iar apoi o ploaie de praf. Prin gaura cât o nucă, șoarecele și-a scos capul. Fata și soarecele se privesc în ochi. Le este frică! Olga ar vrea să strige dar nici un sunet nu-i iese din gâtlej. S-au privit cu teamă preț de câteva secunde în ochi. O tânără de douăzeci de ani și un șoarece ce tocmai încercau fiecare să-și croiască un drum în viață. Fata s-a ridicat din pat, cu oarecare parere de rău, a rupt o foaie de hârtie din caietul cu foaie velină pe care îl ținea mereu pe aproape . Uneori îi treceau prin minte niște idei ciudate pe care le nota în caiet repede, ca să nu dispară. De fiecare dată când deschidea caietul, își amintea cu strângere de inimă de un alt caiet cu foaie velină...  
Luă un taburet și ridicându-se pe vârfuri îndesă foaia făcută ghem în gaură, după care ciocăni amenințător cu degetul arătător în tavan de parcă ar fi ciocănit la o poartă. „Pleacă spurcăciune de aici, doar nu vrei să dai buzna în viața mea.!”  
Ce viață? Care viața?  
De un an terminase liceul. Fusese o elevă destul de bună la carte desi nu-i plăcuse să învețe. Îi plăcea în schimb foarte mult să citească. Și era foarte visătoare. Fiecare carte citită devenea viața ei. Își alegea un destin, un personaj și începea să vorbească, să se comporte exact ca acel persoanaj. Nici măcar nu conta dacă e baiat sau fată, dacă e o persoană matură ori un copil. Aceasta era lumea ei secretă despre care nu vorbea cu nimeni. Nu avea prieteni iar părinții și cunoștințele o socoteau cam ciudată. Își petrecea multe ore din zi în camera aceia mica cu tavanul jos, sărăcăcios mobilată cu doar o dormeză ce avea arcuri moi , o sobă de teracotă prea mare pentru o cameră atât de mică, o masa, un dulap vechi pentru haine și două rafturi cu cărți. Citea. Împrumuta cărți de pe oriunde se putea. Uneori scria. Nu era însă niciodată mulțumită de cele scrise. Își spunea mereu: “lasă acolo scris, într-o zi peste ani o să recitesc si poate voi rescrie altfel”.  
De ce oare întâmplarea de astăzi cu șoarecele i-a trezit amintiri? La liceu a intrat cu media nouă și ceva. Când s-au afișat rezultatele, văzând media nouă cincizeci a alergat lângă un copac din curtea liceului. Cu fața spre copac, s-a pus pe plans.  
O femeie destul de tânără, cu ochi albaștri și părul creț, însoțită de un adolescent cârlionțat și el, cu o față plină de coșuri a venit lângă ea. Avea glasul band și-n ochi lacrimi.  
- Lasă nu mai plânge că nici Găbiță al meu nu a fost admis. O să reușiți la toamnă, au rămas locuri.  
- Eu voiam să intru cu zece doamnă. Îmi lipsesc doar cincizeci de sutimi. Numai matematica e de vină, n-am iubit-o niciodată, a suspinat Olga șetrgându-și nasul cu mâneca bluzei de uniformă.  
- O, vai, se poate să plângi, o fată așa deșteaptă, a mai spus femeia cu părul creț.  
Și-a apucat smuncit fiul de mânecă și a plecat spre poartă. Când aproape să iasă din curtea școlii femeia s-a oprit, s-a mai uitat odată la fetița ce plângea lângă copac apoi și-a înfipt mâna în părul numai inele a odraselei sale.  
- Ai văzut deșteptule fata aia plânge că n-a intrat cu zece și tu nici măcar n-ai luat notă de trecere!  
Atunci puștiul a luat-o la fugă spre Olga. I-a spus arătându-i pumnul:  
- Dacă iau examenul în toamnă și vom fi în aceiași clasă numai pumni în ochi îți dau, tocilaro!  
Băiatul cu părul creț și coșuri pe față a luat examenul în toamnă dar nu i-a tras nici un pumn. Ba din contra, au fost prieteni buni toți anii de liceu.  
*  
De la un caiet scris i s-au tras Olgăi însă toate necazurile! Tocmai se identificase cu un personaj din ultima carte citită. Acestuia i se întâmplu tot felul de lucruri interesante pe care le nota înt-un jurnal. Începând din acea zi, din geantă nu-i lipsea un caiet cu foaie velină, de o sută de pagini în care scria tot, tot, despre colegi, despre profesori, poezii , gânduri, impresii, bârfe. Când i-a dat mamei lista cu rechizitele necesare pentru clasa a noua a trecut în plus acel caiet. Nu avuse niciodată un caiet de o sută de pagini, cu foaie velină să scrie ce vrea. Acasă îl ascundea cu grijă sub saltea ca să nu dea de el cineva.  
Pentru ea scrisul în caiet era extrem de important. Uneori scria și în timpul orelor.  
Colega de bancă o pândea. Era invidioasă și nu ascundea acest lucru. Olga era foarte deșteaptă. Avea un vocabular bogat, presărat cu neologisme și o imaginație ce uimea adeseori profesorii. Pe lângă aceasta se exprima cu ușurință în scris, orice întâmplare oricât de banală, devenea o povestire captivantă atunci când era scrisă ori povestită de ea. Băieții o respectau din admirație și pentru că îi ajuta bucuroasă la lecții, dar nici unul nu-i făcea curte deoarece era departe de a fi o frumusețe.  
- Ce tot scrii acolo? Te spun la tovarășa dirigintă dacă nu-mi arăți și mie.  
- Nu-ți arăt, e secret, îi spunea Olga și băga repede în geantă caietul cu notițe, cu părere de rău de fiecare data când era întreruptă.  
Într-o zi când a ajuns acasă scoțând cărțile din geantă a observant lipsa caietului. Nici mâncare nu i-a mai trebuit. A alergat în fugă la școală, a intrat în clasa goală de elevi și a căutat în banca ei, apoi în toate băncile. A întrebat femeia de seviciu care mătura dacă nu l-a găsit cumva. Aceasta a negat. Caietul dispăruse.  
Zile în șir s-a tot gândit la caiet și a sperat că îl va găsi. Caietul nu a apărut, în schimb diriginta a început să se poarte aspru cu ea, să-i pună note mai mici, să o marginalizeze. Si profesorul de biologie era distant. O privea cu ură. Olga se simțea vinovată. După câteva zile colega de bancă a cerut să nu mai stea cu ea. S-au certat într-o pauză când a acuzat-o că i-a umblat în geantă.  
Nopatea somnul nu o mai prindea. Când adormea puțin avea coșmaruri. Nu se mai gândea decât la caietul în care scrisese tot ce se vorbea despre profesori. Și se vorbeau destule lucruri nu tocmai frumoase, unele adevărate, altele doar inventate de elevii cărora nu le plăcea cartea și ar fi făcut orice ca să-i aibă cu ceva la mână pe dascăli. Într-una din zile, în pauza mare trei băieți s-au urcat în podul școlii pentru a fuma. S-a răspândit prin clasă un zvon cum că diriginta și profesorul de biologie au fost văzuți acolo, în podul școlii sărutându-se. Aceste vorbe au ajuns și la urechile ei.S-a grăbit să le scrie în caiet compunând o povestire de toată frumusețea. Tot în caiet erau poreclele în ordine alfabetică și calificativele, epigrame pe care Olga cu multă imaginație și umor le făcuse profesorilor preferați dar și celor pe care nu-i agreea. Începuse să scrie și despre colegi, la fel, așa cum erau trecuți în catalog, impresii, evaluări, simpatii, antipatii…  
Au trecut anii de liceu. Olga era retrasă, singuratecă. Nu-i placuse la școală. Abia aștepta să termine liceul ca să n-o mai vadă pe colega ce i-a furat caietul, pe dirigintă, pe toți!  
După ce a luat examenul de bacalaureat diriginta a chemat-o la școală pe mama Olgăi.  
- Te-am chemat să-ți spun că ai o fată foarte deșteaptă și talentată dar nu va reuși nimic în viață!  
Apoi, fără a aștepta reacția femeii, i-a întors nervoasă spatele.  
*  
Peste mulți, foarte mulți ani abia ieșită la pensie, întoarsă în orașul unde făcuse liceul, într-o biserică, când se închina la Maica Domnului Olga a văzut un caiet făcut sul și i s-a părut că își recunoaște scrisul aplecat spre dreapta. Vederea îi slăbise, nu avea ochelari, drept pentru care caietul a rămas acolo. Poate nici nu fusese caietul ei…(de Dorina Stoica)  
 
Referinţă Bibliografică:
Poate nici nu fusese caietul ei... / Dorina Stoica : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1723, Anul V, 19 septembrie 2015, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dorina Stoica : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorina Stoica
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.
 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX DE ARTICOLE AUTOR

 
 
CLASAMENT
DE POEZIE

CLASAMENT
SĂPTĂMÂNAL
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!