CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Evaluari >  


Autor: Dorina Stoica         Publicat în: Ediţia nr. 1636 din 24 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
  
  
Zi de Sânziene…nimic mai potrivit decât a citi poezie religioasă și am primit îndemnul dintr-o carte numită Când nu Te iubeam a poetei Dorina Stoica. Fiică a Bacăului (născută în comuna Răchitoasa) scrie de câțiva ani și publică și în rețele pe internet, pe site-uri de specific religios creștin, versuri muzicale, inspirate din rugăciuni, psalmi, sau pildele Noului Testament povestite în stihuri. Cartea, la Editura PIM, în 2014, are un cuvânt înainte al Arhimandritului Ciprian Grădinaru, de la Catedrala Neamului și la sfârșit, note de critică literară ale Cezarinei Adamescu, Petruș Andrei, Cristian Livescu, Livia Ciupercă, Constantin Lupeanu, note care ne spun despre versurile Dorinei Stoica fiind:  
„Simple, așternute cu inocență, din pură dorință de a comunica franc, direct cu cei din jur”(C.Livescu)  
dar și că „Poeziile sunt un imn de laudă adus lui Dumnezeu prin creațiile sale,natura șioamenii, ele pot fi învățate și interpretate la serbările școlare și cele bisericești.” (Cezarina Adamescu)  
Tot din notele critice am aflat povestea poeziei „Îți multumesc, Doamne”, Publicată de Dorina Stoica în august 2009, pe internet și apoi într-o carte editată în 2010, De la poezie la rugăciune, Editura Sfera.  
La 4 ani de la publicare, Editura Cristimpuri din Ploiești îi plagiază poezia atribuind-o Părintelui Arsenie Boca într-o carte dedicată acestui Părinte celebru al neamului. Nici până azi situația penibilă nu s-a clarificat și este bine ca în lumea literară să se cunoască adevăratul autor al poeziei, Dorina Stoica. ( Constantin Lupeanu, specifică aceste date în cartea Când nu Te iubeam).  
Poezia Dorinei Stoica nu-ți dă ghes la critică literară, încadrări, definiții, trimiteri la stiluri, genuri, tehnici poetice, poezia Dorinei Stoica trebuie citită simplu, ca o apă proaspătă pe față și în suflet dimineața, să-ți dea binețe și curățire de suflet. Este ca o intrare în biserică, închinare și la lumină, ieși mai bun, mai darnic, mai omenos cu ceilalți. Este spiritul însuși al rugăciunii și conștientizării lui Dumnezeu.  
Spunând din versurile Dorinei Stoica:  
„cînd nu Te iubeam  
iubeam o floare  
cândva am iubit un copac  
apoi o mulțime  
de păsări  
cuibărite în sufletul meu…”  
 
Cristina Ștefan, în zi de Sânziene, 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorina Stoica, o carte de credință de Cristina Ștefan / Dorina Stoica : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1636, Anul V, 24 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dorina Stoica : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorina Stoica
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!