CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Dorina Georgescu         Publicat în: Ediţia nr. 1730 din 26 septembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Ţărmul sculptat- cronica
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un liman al vieţii hotarnice 
  
Dorel Istrate 
  
Pământ, uscat, deşert… Nimicnicie, moarte. Apă, lac, mare, ocean... Dumnezeire, viaţă... Între cele două câmpuri semasiologice există un hotar, un mal, un ţărm. Orice deplasare are un liman; se ajunge la un ţărm. Ca făpturi terestre, noi, oamenii, privim lumea unidirecţional şi limbajul ne dă de gol, arătându-ne originea şi apartenenţa la uscat, la deşert(ăciune) şi moarte; astfel, spunem: “malul apei”(pârâu, râu, fluviu, lac, ţărm etc.) sau „ţărmul apei”(mare, ocean). Dar când, aproape neajutoraţi, scăpăm dintr-o situaţie dificilă (rătăcim prin deşert şi găsim o oază, înotăm şi ajungem la mal/ţărm), spunem “Am ajuns la liman”. Unui mal şi unui ţărm le putem spune fără greş “hotar”, “limită” dintre două contrarii. Stiinţele şi religiile acceptă trei vieţi ale omului: viaţa intrauterină, viaţa dintre naştere şi moarte şi viaţa de Apoi. A treia viaţă nefiindu-ne cunoscută încă, ne referim la primele două vieţi ca fiind, fiecare, mărginite, cu hotare clare, deci “vieţi hotarnice”. 
  
După ce am bătut câmpii, întinsuri de uscat (nădăjduind că n-am bătut şi câmpii, că n-am aiurit), ajungem la un liman: “Ţărmul sculptat” al Dorinei Georgescu, un roman dramatizat (şi traumatizat), în care predomină dialogul, fapt ce îi conferă cinetism, căci nu degeaba autorul e profesor de fizică. Sexul autorului e trădat de textul care relevă sensibilitatea specific feminină. Aşadar, până aici, două caracteristici: dinamism şi sensibilitate. Iată două proprietăţi textuale care îndeamnă la lectură; astfel, nu vă plictisiţi şi rezonaţi, prin trăire, cu personajele şi situaţiile în care ele sunt puse. 
  
Romanul are o structură clasică, cu punctul culminant la sfârşit. “Ţărmul sculptat” poate fi citit pe două niveluri. La nivelul de suprafaţă, este o excelentă carte de vacanţă, cu acţiune şi peisaje preponderent de vacanţă exotică, undeva, într-un paradis turistic, veţi vedea unde… 
  
Debutul acestei cronici vizează al doilea nivel de lectură, cel profund, cu probleme existenţiale, morale şi chiar primordiale ale vieţii, inclusiv procrearea şi ivirea unei alte vieţi. În acest sens, autorul se cam joacă cu noi, cititorii, oferindu-ne răsturnări de situaţie. 
  
În contextul celui de al doilea nivel de receptare, romanul prezintă realităţile româneşti dinainte şi după decembrie 1989. Protagoniştii sunt două surori, orfane de tată, şi mama lor, ce provin din pătura rurală săracă, dar care reuşesc în timp să ajungă în pătura citadină de mijloc. Aceste trei personaje principale sunt înconjurate de cateva personaje, care le completează personalitatea, de obicei prin contrast, unele fiind din lumea cosmopolită a Europei occidentale. Oameni care muncesc din greu, în România, în ograda plină de păsări şi animale sau ca servitori la oraş ori oameni plecaţi la muncă în Vest, căci acasă nu le mai este acasă. Aurora, Ştefania şi mama lor, personajele principale, sunt uşor libertine, cu experienţe de viaţă destul de bogate, dar cu principii morale, pe care nu le pot practica întotdeauna şi, de aceea, ele sunt şi victime totodată. 
  
Dar figura centrală e altcineva de fapt, surpriză: copilul, aproape-nou-născutul, de fapt ne-născutul, avortonul. Un avorton multiplu, pe mai multe meridiane, cu mame osândite la statutul de ne-mame. Abia finalul întrezăreşte o concepţie a unui prunc, dar şi aceea de laborator. Se vede bine treaba că Dorina Georgescu este o mamă, o prozatoare şi o creatoare, căci romanul “Ţărmul sculptat” (de om sau de natură, chiar nici nu contează!) este el însuşi nou-născutul, pruncul reuşit, frumos. 
  
Dacă vreţi să-l vedeţi, lectură plăcută! 
  
Referinţă Bibliografică:
Ţărmul sculptat- cronica / Dorina Georgescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1730, Anul V, 26 septembrie 2015, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dorina Georgescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorina Georgescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!