CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 2101 din 01 octombrie 2016        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - AVI SCHWARTZ:
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Este pictorul Avi Schwartz un nostalgic? Întrebarea se cere pentru că aproape toate subiectele din tablourile lui înfăţişează locuri şi personaje peste care a trecut aripa timpului, purtându-ne într-o lume care, astăzi, s-a schimbat. Este o lume diferită şi fascinantă, o lume paralelă, cu farmecul accentuat de trecerea timpului. Şi lumea aceasta, Avi Schwartz o descoperă mereu în Yaffo, în oraşul vechi, cu lumea lui pestriţă şi tradiţională. Pictura lui se află astfel la confluenţa între originalitate şi academism pe de o parte, o combinaţie dintre memorie şi imaginaţie, pe de altă parte.  
 
Oraşul vechi din Yaffo este un cartier pictural, cu clădiri în stil oriental, galerii de artă şi magazine de antichităţi, clădiri vechi în stil oriental, turnul cu ceas de pe vremea turcilor, însemne ale trecerii napoleonene, moscheie şi biserici, piaţă de vechituri exotice, cafenele şi taverne populare, restaurante cu specific, vechiul port pescăresc. Avi descoperă culorile acestui amestec de vetust şi modern. Cromatica lui e vie, liniile tranşante, personajele active. Un univers de sine stătător în confruntare continuă, cu conflicte emoţionale, obiecte familiare, însemne locale... Fiecare tablou e o poveste şi chiar o invitaţie la dialog.  
 
Subiectele par inepuizabile, câtă vreme locurile îndrăgite de pictor sunt încântătoare, iar el le dă un plus de strălucire prin limbajul plastic inedit. În Yaffo există destule atracţii care să te ţină ocupat în timpul zilei şi suficient de multe cafenele şi baruri pentru a te ţine treaz până târziu în noapte. Dar Avi Schwartz îşi îndreaptă atenţia către oamenii locului, târgoveţi şi pescari, gospodine şi muncitori, reprezentativi în scenele de gen. Aparenţa naturală este combinată cu elemente de stilizare, încât scena, locul, oamenii devin emblematici.  
 
Pictura lui Avi Schwartz reflectă cu robusteţe experienţa de viaţă, dar şi oarecare elemente nostalgice. O infuzie de spontaneitate, de entuziasm ponderat şi satisfacţia descoperirii culorilor crează atmosfera specifică picturilor sale. Conţinutul artistic personal ne invită la meditaţie, dincolo de realizarea în sine şi abilitatea sa creativă.  
-----------------------  
Dr. Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
13 septembrie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - AVI SCHWARTZ: NOSTALGII DE IERI ŞI DE AZI / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2101, Anul VI, 01 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!