CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 2088 din 18 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - LIVIU LĂZĂRESCU - CĂUTÂND „SPIRITUS LOCI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Din totdeauna, pictorii atunci când au avut posibilitatea să viziteze locuri noi, au călătorit. Şi întotdeauna au revenit cu imaginea acelor locuri, fixată pe retină, dar şi pe pânză. Peisajul privit din perspectiva fiecărui artist este puţin altfel, marea varietate a sa fiind condiţionată de atitudini, de sensibilitate, de înţelegere şi, probabil, de starea de spirit a fiecăruia. Maiestrul Lăzărescu nu face excepţie, experienţa sufletească şi gândirea determinând universul său personal, tensiunea trăirii instinctive, spiritul locului.  
 
Acest „Spiritus Loci", spiritul locului, răzbate în limbajul pictural, care deşi personalizat la maximum, păstrează legătura cu realitatea, iar peisajul local contribuie la amploarea viziunii. Liviu Lăzărescu este uneori pictorul spaţiilor largi, necuprinse, alteori pictorul unui colţ cuprins dintr-o privire, dar care formează un ansamblu estetic unic.  
 
În Parisul vechi nu ne înfăţişează un oraş al luminilor ci, îndepărtându-se de clişeele consacrate, descoperă un amalgam de vechime şi robusteţe. Redarea armoniei cromatice este făcută prin juxtapunerea culorilor şi a tuşelor care se întrepătrund. Peisajul din Assisi, plin de vitalitate, cu forme fluide şi spaţiul abordat temerar, surprins cu o deosebită acuitate a observaţiei, dă măsura libertăţii de gândire dar păstreză specificul locului.  
 
Altfel este văzut Sibiul medieval, tablou cu textura încărcată de volume masive, culori severe, amestec de simplu şi profund, de realism şi abstract. Şi iată un tablou ce înfăţişează Veneţia. Ne aşteptam desigur la mult albastru, apă şi cer nesfârşit... Dar nu, apa e numai sugerată în josul tabloului, spaţiul rămas este dăruit generos unei construcţii masive, aproape monocrome, lipsită de eleganţa palatelor falnicei Veneţii.. Spiritul locului nu e cel al turistului entuziasmat, ci al locuitorului preocupat de igrasie, transportul în comun şi salubritate...  
 
În sfârşit, un peisaj transilvan de largă respiraţie ni-l relevă pe Liviu Lăzărescu ca pe un poet al priveliştii care descoperă, de astă dată, natura în simplitatea ei mirifică. Îndrăgostit de meleagurile natale, pictorul îşi poate permite să fie sincer şi subiectiv, liric şi fabulos.  
---------------------------  
Dr. Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
6 septembrie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - LIVIU LĂZĂRESCU - CĂUTÂND „SPIRITUS LOCI / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2088, Anul VI, 18 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!