CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 2076 din 06 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - ILEANA HABER ILUSTREAZĂ REŢETELE BUNICII BELINA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Poşta mi-a adus de la Paris o carte interesantă: „Les 50 recettes de ma bounika Belina". Precizez de la început că priceperea mea în materie de gastronomie este foarte modestă şi că o cunosc pe autoare, Ileana Haber, numai în calitatea ei de pictoriţă. De ce mi se pare totuşi cartea interesantă? Din mai multe motive. Unul ar fi că în subtitlu se precizează: „cuisine juive et roumaine", iar mie mi se pare un act deosebit, în Franţa de astăzi, sufocată de islamism, să te mândreşti cu originea evreiască şi încă din România.  
 
Apoi, e foarte incitant să mi-i imaginez pe francezii, maeştri ai bucatelor, apreciind knisechlees sau humentaschen, angemacht sau gefielte fish - specialităţi pur evreieşti din Europa de est, sau beignets de semoule, altfel spus gustoşii papanaşi, tocanitza, tchoulama sau yaknie (am respectat ortografia... franţuzească) cu care se mândreşte orice gospodina din spaţiul carpato-dunărean.  
 
Dar, mai ales, cartea aceasta de bucate se bucură de frumoase ilustraţii care demonstrează nu numai harul autoarei, ci şi dragostea ei pentru bunica Belina, cea de la care a moştenit secretele celor cincizeci de reţete. Apropiată de grafica metaforică, cu multă simpatie, dar şi cu mult umor, Ileana Haber desenează interiorul bucătăriei, îmbinând latura practică cu un strop de fantezie. Stilul distinct, caracterizat prin detalii implementate, sugerează o lume a adolescenţei, a tinereţii fără de griji, perioadă de care autoarea îşi aminteşte cu afecţiune şi nostalgie.  
 
Stilul ilustraţiilor este uşor naiv, deliberat „copilăresc" şi bineînţeles familiar, invitând cititorul adult să participe la această aventură culinară şi artistică. S-ar părea că Ileana Haber a impulsionat acest gen aparte al artelor vizuale, care se distinge prin relevanţă, şarjă prietenească, umoristică şi care atrage inevitabil atenţia.  
-----------------------------  
Dr. Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
30 august 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - ILEANA HABER ILUSTREAZĂ REŢETELE BUNICII BELINA / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2076, Anul VI, 06 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!