CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Umoristic >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 2071 din 01 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (86) – LA PRIMA OCAZIE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Aţi auzit de păţania lui Iancovici, care s-a evidenţiat în producţie şi era lăudat de toţi şefii lui, chiar şi de director?  
- Omul ăsta nu ştia ce-i odihnă... Trup şi suflet pentru locul de muncă, primul la venire, ultimul la plecare şi între timp nici un minut nefructificat, nici o clipă de răgaz. Toată lumea îl aprecia, în primul rând tovarăşii de muncă, pentru că era şi un coleg săritor, dar şi şefii care îl dădeau ca exemplu întotdeauna. Iar când a trebuit să fie unul avansat, acela a fost...  
- Iancovici!  
- Da' de unde. Acela a fost Abutbul. Băiat bun şi el, dar nici pe departe ca Iancovici. S-a dus Iancovici la şefi să-i întrebe, „adică cum vine asta, domnilor, toată vremea spuneţi că eu sunt fruntea şi la o adică... îl promovaţi pe Abutbul?” Şi şefii i-au spus: „Ai perfectă dreptate, dar tu parcă nu cunoşti mentalitatea orientală? Vrei să se spună că facem discriminare? Că te preferăm pe tine din cauză că...? Dacă ai răbdare şi înţelegere, îţi promitem că la prima ocazie...”  
- Şi la prima ocazie?  
- La prima ocazie nu a fost vorba de o promovare, ci de un schimb de experienţă în străinătate, pentru vreo două luni, pe banii întreprinderii. Iancovici măi, mai să-şi facă bagajele, când i s-a comunicat să aibă puţină răbdare, că deocamdată nu pleacă el, a fost propus unul Shmitd. „Eu nu am nimic contra lui Shmitd asta, a strigat Iancovici, dar nu este corect. Aţi spus, aţi promis, m-aţi lăudat peste tot şi când să plec, gata, nu mai sunt bun!?” „Ba eşti foarte bun, l-au liniştit şefii pe şoptite, se înţelege de la sine că eşti cel mai bun, tocmai de asta nu ne putem lipsi de dumneata timp de două luni... Shmitd ştie engleza, de asta a fost propus, că altfel nu face mare brânză, poa' să stea acolo cât vrea, n-o să-i simţim lipsa. Ai numai puţină răbdare, că la prima ocazie...”  
- Şi la prima ocazie..?  
- La prima ocazie s-a întâmplat cu totul altceva. Întreprinderea respectivă s-a încurcat în nişte datorii, nu a primit comenzi suficiente, a ajuns aproape în stare de faliment şi s-a pus problema să fie concediaţi o parte din angajaţi. Şi printre ei s-a numărat şi Iancovici!  
- Nu se poate, murmuram noi, e imposibil. Cel mai bun muncitor!?  
- Chiar aşa i-au spus când s-a dus să protesteze la conducere. „Vrei să-l dăm afară pe Abutbul şi să urle presa şi comitetul de sindicat că facem discriminare faţă de comunităţile orientale? Sau să-l concediem pe Shmitd şi să ni să reproşeze că aruncăm banii pe fereastră, după ce l-am trimis special în schimbul de experienţă? Pe cine vrei să dăm afară? Pe un altul care abia cunoaşte meseria şi nimeni n-o să se grăbească să-i ofere un loc de muncă, sau dacă o să-i ofere, să ne facă de ruşine, şi să se spună că cică numai astfel de specialişti avem? Pe unul care o să se apuce de hoţie sau, ferească sfântul, chiar de stupefiante? Vrei să concediem un religios şi să ne trezim cu pietre în zi de sâmbătă? Pe cine, spune tu, pe cine ne putem baza în aceste clipe grele pentru economia naţională? Nu pe tine? Dar îţi promitem... Îţi promitem că la prima ocazie...”  
-------------------------------  
Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
22 august 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (86) – LA PRIMA OCAZIE / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2071, Anul VI, 01 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!