AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 2068 din 29 august 2016        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - OAMENI LA MUNCĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pe vremea „realismului socialist", aceasta era o temă comună. Dacă vroia să reuşească, pictorul trebuia să aleagă un loc de muncă, o uzină, un atelier, un furnal, o arie, o sondă... Şi să populeze spaţiul cu oameni care lucrează entuziaşti şi gata să îndeplinească cincinalul în patru ani. Dar chiar şi în aceste condiţii, cu subiectul impus, au fost pictori care au reuşit să surprindă emoţia şi intensitatea trăirilor sufleteşti ale personajelor. Maestrul Corneliu Baba, care a considerat arta sa ca o meditaţie asupra lumii şi a vieţii, ne oferă o lucrare ca „Oţelarii" în care atmosfera este gravă, iar chipurile sunt marcate de tristeţe...  
 
Încă în Rusia ţaristă, pictorul Ilya Repin, în celebra sa pictura „Edecarii de pe Volga", descrie condiţiile în care oamenii trebuiau să tragă ambarcaţiile în susul fluviului. Tensiunile sociale, munca neomenească, sentimentul de nedreptate constituie o miză politica strecurată insidios în tematică.  
 
Munca nu ar trebui să fie reprezentată ca un izvor de conflicte, dar se pare că cel mai frecvent au preferat această temă revoluţionarii, revoltaţii, care au căutat s-o prezinte ca o confruntare continuă. Emblematic este pictorul muralist mexican Diego Rivera, activist comunist pasionat. Talentat, şi-a creat propriul stil bazat pe figuri mari, simplificate, purtătoare ale mesajului revoluţionar.  
 
Yohanan Simon, pictorul israelian născut la Berlin, a trăit o vreme în chibuţ, în atmosfera de entuziasm colectiv şi egalitate deplină. Lucrările din această perioadă sunt optimiste, compoziţiile lui sunt cu bărbaţi şi femei care lucrează pe ogor sau la construcţii, într-o atmosferă aproape idilică, dar plauzibilă. Edificatoare în acest sens este pictura intitulată „Constructori".  
 
Bineînţeles că în toate timpurile, chiar dacă nu era o tematică prioritară au existat pictori care au surprins oamenii care muncesc. De la clasici la contemporani, lucrările au reflectat cu robusteţe aspecte din activitatea acestora, subiectul fiind focalizat pe detalii specifice, dar şi pe interacţia cu mediul şi perioada descrisă.  
-------------------------  
Dr. Dorel SCHOR  
Tel Aviv, israel  
23 august 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - OAMENI LA MUNCĂ / Dorel Schor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2068, Anul VI, 29 august 2016, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!