AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 2053 din 14 august 2016        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - „ERUPŢIE-ALERGIE” - EXPOZIŢIA PICTORIŢEI CLARA HERŞCOVICI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Clara Herşcovici, una din pictoriţele remarcabile din Asociaţia artiştilor plastici din Natania, ne invită la o expoziţie personală găzduită de sediul nou al primăriei municipiului. Expoziţia are un titlu original care iniţial oarecum nedumereşte pentru că, cel puţin în româneşte, sugerează un subiect medical: „Erupţie - Alergie". De fapt, este vorba de eflorescenţa din natura şi, dacă vreţi, de posibila reticenţă a unor privitori vizavi de pictura abstract - suprarealistă. 
  
Puşa, cum este mai cunoscută pictoriţa, a pictat întotdeauna în stil liber, figurativ dar, precum mărturiseşte acum, tot dintotdeauna a fost atrasă de lumea abstractului. Noi, care i-am urmărit cu interes evoluţia plastică, ştim că a debutat în manieră „clasică", dar cu timpul, deşi stilul ei a rămas figurativ, a trecut pe un teritoriu în care interacţia reciprocă a abstractului şi realului capătă un aspect cognoscibil. 
  
Observarea naturii, a realităţii, în context emoţional, creează o bază din care se dezvoltă abstractul expresionist. Flirtul cu lumea abstractă, spune Clara Herşcovici, a existat întotdeauna, dar i-a luat mult timp să iasă la lumină. Seria florilor i-a dat posibilitatea să se joace cu aspectul, forma, culoarea şi textura. Astfel a putut să caute şi căi de expresie noi. 
  
Preocuparea (re)construirii aproape anatomice a Naturii a devenit un stil nou care continuă s-o însoţească. Deşi aparent aceste flori, frumoase dar inexistente, constituie situaţii contorsionate ale adevărului, picturile enigmatice demonstrează imaginaţie fertilă a „creatoarei", la care suntem invitaţi să colaborăm. Este vorba de un simbolism ezoteric? De o confruntare a bizarului? De autoidentificarea cu un subiect neaşteptat? Sau o interesantă experienţă, un concept pe care Clara Herşcovici intenţionează să-l continue? 
  
Răspunsul la aceste întrebări îl vom primi, probabil, prin viitoarele lucrări plastice pe care pictoriţa le va crea, cu aceaşi abordare temerară, neconvenţională şi putere imaginativă ca de data aceasta. 
  
------------------------ 
  
Dr. Dorel SCHOR 
  
Natania, Israel 
  
24 iunie 2015 
  
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - „ERUPŢIE-ALERGIE” - EXPOZIŢIA PICTORIŢEI CLARA HERŞCOVICI / Dorel Schor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2053, Anul VI, 14 august 2016, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!