CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Umoristic >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 2025 din 17 iulie 2016        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (81) – FOC LA DELICATESE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Madam Gurnist şi doamna Brodiciche şedeau la taifas pe banca din faţa blocului şi, când m-au văzut venind de la serviciu, m-au oprit cu exclamaţia:  
- Ia te uită cine vine! Vorbim de lup şi lupul... Ia loc o clipă.  
M-am aşezat între cele două respectabile doamne.  
- Ce-i nou? Am întrebat.  
- Păi, nu ştii? Astă noapte a ars magazinul de delicatese a lui Joel măcelarul. Că ştii, pe lângă toate care le avea dinainte, în ultima vreme se lărgise, găseai la el o bucăţică bună de mezel, pastramă, costiţă afumată, caşcaval şi chiar urda proaspătă, dacă aveai poftă. Şi uite că i-au pus foc, bandiţii, au spart geamul şi au aruncat o cârpă cu benzină...  
- Ce vorbiţi? Mă mir eu. Cine să fi pus focul?  
- Teroriştii! Spune grav madam Gurnist. Ce mai întrebi?  
- S-au infiltrat până aici! Exclam.  
- S-au infiltrat pe dracu, mă corectează doamnele într-un glas. Ăştia-s terorişti de-ai noştri, lua-i-ar naiba...  
- O fi mafia! Îmi dau eu cu părerea. Probabil că Joel măcelarul nu a vrut să plătească taxa de protecţie şi uite ce i-au făcut... Să vedem ce o să primească de la asigurări...  
- Ei, uite aici e buba, că nici măcar nu era asigurat. Ştiu chiar de la Joel că i-au cerut să plătească aşa o poliţă, că mai bune închidea magazinul. Aşa că săracul nici nu era asigurat.  
- Atunci poate chiar ăştia..., presupun eu timid. S-au mai citat cazuri când, chiar a doua zi, proprietarul a dat fuga şi s-a asigurat... Afacerile sunt afaceri. Poţi chiar să te gândeşti că un concurent a pus focul. De exemplu, chiar lângă el e magazinul unui tripolitan, un magazin de coloniale. Credeţi că nu l-a deranjat faptul că Joel îi fură clienţii?  
- De deranjat, l-o fi deranjat, intervine madam Brodiciche, dar era să ia foc şi magazinul lui, au un perete comun. Doar nu-i tâmpit să-şi dea singur în cap.  
- Atunci, poate că extremiştii.  
- Ce fel de extremişti? Că sunt de tot felul...  
- Mă gândesc la ultra-religioşi... Când au aflat că Joel vinde carne şi brânză împreună, ca să nu mai spun că găseai la el şi o bucăţică faină de porc, s-au gândit să-l facă caşer.  
- Ce idei ai şi dumneata, mă contrazice doamna Gurnist. Fanaticii ăştia pot să-ţi spargă capul dacă intri sâmbătă cu maşina în cartierul lor, dar n-o să se atingă de carne de porc nici de la distanţă. Ar însemna că au fript porc, dacă ei ar da foc...  
- Atunci chiar că nu mai ştiu, spun gânditor. Poliţia ce zice?  
- Poliţia? Când o să vină poliţia, o să auzim ce spune poliţia... Deocamdată au spus la telefon să nu se atingă nimeni de nimic. Ca şi cum, dacă au aruncat o cârpă aprinsă de afară, o să găsească înăuntru amprente. Amprente prăjite o să găsească. Ce vrei să facă poliţia? Un proces verbal o să facă!  
- Da, zic oftând. Ia să mă duc eu acasă.. Dar de ce spuneaţi că vorbeaţi de mine când am venit?  
- În legătură cu focul! Mă liniştesc doamnele. Spuneam că uite ce noroc ai matale că nu est proprietar de magazin. Şi că dacă îţi ia foc la noapte instituţia, te doare în cot...  
---------------------------------------  
Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
5 iunie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (81) – FOC LA DELICATESE / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2025, Anul VI, 17 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!