CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Umoristic >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1972 din 25 mai 2016        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (78) – ZBOR AUSTRAL
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nu ştiu dacă aţi avut ocazia să călătoriţi cu avionul şi să aveţi locul alături de un grec din Australia. Mie mi s-a întâmplat şi, vă rog să mă credeţi că e o experienţă interesantă, instructivă şi plăcută. Aveam locul într-o formaţie de trei fotolii înguste, în aşa fel că în stânga se afla soţia mea şi culoarul, iar in dreapta domnul Costas Papaghianis din Australia şi fereastra ovală.  
 
Când s-a instalat, am fost chiar amabil şi l-am ajutat să-şi aranjeze bagajul de mână. Era o persoană de vârstă mijlocie, de talie mijlocie şi părea să fie şi de condiţie mijlocie, altfel n-ar fi călătorit la clasa turist. La început nu i-am dat prea multă importanţă şi, probabil, în ochii lui, nici eu nu valoram prea mult. Până când ni s-a servit masa. Atunci ne-am cunoscut mai bine. Vecinul meu a insistat să primesc de la el un ou fiert, pe motiv că ţine regim şi oricum nu-l mănâncă. M-am simţit obligat şi i-am oferit, în schimb, compotul. A fost atât de încântat încât i-am şoptit soţiei că poate ar fi cazul să-i cedeze şi ea compotul. Asta l-a cucerit definitiv...  
 
După masă a venit ceasul confidenţelor. În primul rând, ne-am recomandat. Omul a scos o carte de vizită elegantă, cu o adresă care m-a impresionat pentru că era în engleză... I-am dat-o pe a noastră. Apoi, dânsul ne-a relatat că este proprietarul unui restaurant grecesc la Melbourne, unde se poate mânca cea mai bună musaca de la antipozi. I-am spus că am apreciat foarte mult o asemenea musaca la Megalopolis, în Peloponez, la care dînsul a replicat că nici nu se compară... În mod firesc, ne-a ivitat la restaurantul lui, urmând să locuim câteva zile la dânsul. Soţia sa se va bucura foarte mult de oaspeţi, au o casă mare şi deranjul nu contează, chiar dimpotrivă...  
 
I-am oferit şi noi ospitalitate şi, ca să compensez musacaua, i-am promis că-i tratez definitiv mătreaţa. Ne-am strâns mâinile precum doi oameni de stat care semnează o înţelegere şi schimbă documentele parafate, în faţa camerelor de televiziune. Restul călătoriei a decurs banal, am reuşit să mai aţipim din când în când, nimic special.  
 
Mult timp după călătoria respectivă, mai povesteam prietenilor cum la trei zile după pomenitul zbor, m-am trezit acasă cu domnul Costas, cum m-a îmbrăţişat şi şi-a depus valizele în salon, cum a cerut a doua zi să-i fac rost de componente şi cum în a treia zi a preparat personal o musaca cum nu s-a mai pomenit în Israel şi cum a mai rămas încă o săptămână la noi, până ce s-a epuizat respectiva mâncare şi nu a mai avut un fir de mătreaţă în păr. Şi cum apoi l-am condus la aeroport şi cum nu s-a despărţit de noi până ce nu am promis solemn că-i vom întoarce vizita cât mai curând posibil.  
 
Trebuia să mă gândesc, susţin amicii mei, că promisiunea mea are şanse inegale, din moment ce schimbul de invitaţii s-a făcut în cursa Atena - Tel Aviv şi nu, de exemplu Atena - Melbourne. Şi că după ce şi-a terminat sejurul dinainte comandat, la Ierusalim, era uşor ca omul să-mi onoreze invitaţia. Cât priveşte reciproca, mai va, că doar n-o să plec la mama dracului numai să mănânc musaca de oaie şi să văd cum ţopăie cangurii. Oricum, e totuşi reconfortant să ştii că undeva departe, un prieten e gata orişicând să te invite la masă, împreună cu soţia.  
---------------------------------------  
Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
19 mai 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (78) – ZBOR AUSTRAL / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1972, Anul VI, 25 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!