CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Umoristic >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1929 din 12 aprilie 2016        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (72) – FILIERA SECRETĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nu aveam lift de o săptămână... Adică blocul în care locuim era fără ascensor. S-a defectat ceva, tipul de la întreţinere a venit, a verificat şi a stabilit că s-a ars motorul. A luat motorul cu el şi a dispărut. La telefon a declarat că motorul nu e asigurat, chestia asta trebuie să coste câteva mii de dolari, fără de bani să nu-l căutăm, că nu vine... Aşa că deocamdată urcam pe trepte, faceam pauze de respiraţie şi ne mai întâlneam cu vecinii.  
- N-ai mai fost de o mie de ani la noi! m-a primt cu entuziasm Haim Nasgâtaşvili.  
 
Eu, de fapt, sunasem ca să-i cer un pahar cu apă, dar dacă a insistat omul, ce era să fac? Am intrat în salon, m-am prăbuşit într-un fotoliu şi am băut o votcă mică. Nu singur... Mai erau trei invitaţi, nişte oameni foarte drăguţi, aşa că am ciocnit de câteva ori şi am dat să plec.  
- Mai stai, m-a îndemnat gazda, altfel iar nu te văd decât dacă se strică ascensorul.  
- Până una alta, am zâmbit eu trist, nici nu sunt şanse să-l avem prea repede reparat. Am să mai trec...  
- O clipă, a intervenit atunci unul dintre oaspeţi, cum adică nu sunt şanse? Unde trăim, în junglă? Ia să-mi daţi numele individului...  
 
Pe scurt, i-am dat ce ne-a cerut şi a doua zi a apărut tipul de la întreţinere în patru labe, puteaţi să-l vedeţi ce cumsecade se făcuse. Până după masă totul funcţiona şnur, iar preţul devenise rezonabil. Aşa că peste câteva zile am intrat la Haim Nasgâtaşvili cu o sticlă de coniac franţuzesc şi l-am rugat s-o dea prietenului nostru comun. Nu m-am putut abţine şi am cerut câteva date despre persoană. Cine e, am insistat. Are o funcţie mare? e deputat? e de la poliţie?cine e persoana?  
- Face parte din filiera secretă, m-a lămurit şoptit Haim.  
- Cum adică? n-am înţeles eu. Cu ce se ocupă?  
- Păi n-ai văzut? Face dreptate. Nivelează disproporţii.  
 
L-am rugat pe vecin să renunţe la termenii farmaceutici şi să-mi explice cum devine cazul. Şi atunci, el mi-a relatat un caz oarecare, pentru ca eu să-mi fac o ideie.  
- Imaginează-ţi că se întâlnesc trei prieteni, după mai multă vreme. Unul lucrează în port, al doilea e camionagiu la un depozit şi al treilea e conferenţiar la politehnică, om de ştiinţă. Şi fiecare vrea să ştie cum se descurcă ceilalţi. Zice primul, cel care lucrează în port:  
- Eu sunt mulţumit de munca mea, câştig onorabil, am pe lună o leafă de o mie de dolari şi încă ceva...  
- Eu la fel, spune camionagiul. Şi eu sunt mulţumit, am o leafă de o mie şi o sută de dolari şi mai pică ceva...  
- Eu, spune conferenţiarul cam jenat, şi eu sunt mulţumit. Câştig cam trei mii de dolari pe lună.  
- Şi mai pică ceva?  
- Ce să pice? Trei mii în mână e un salariu foarte frumos.  
- Frumos, nimic de zis! apreciază cei doi şi se uită unul la altul. Ai să primeşti lunar un ajutor. De ce naiba nu spui? Ăsta-i un câştig cu care se poate trăi?  
- Bun, trag eu concluzia după ce Haim tace. Şi care e legătura cu domnul care a fost la tine şi ne-a ajutat în cazul ascensorului?  
- Nici una, face Haim dezamăgit. Ce legătură vrei să aibă? Ţi-am povestit o anecdotă. Vrei acum să-ţi explic unde e poanta?  
---------------------------------------  
Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
7 aprilie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (72) – FILIERA SECRETĂ / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1929, Anul VI, 12 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!