AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1925 din 08 aprilie 2016        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - MATILDA ULMU - SINCERITATEA COMUNICĂRII
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Matida Esther Ulmu a fost soţia scriitorului Ieronim Şerbu, născut la Botoşani la începutul secolului trecut cu numele Aron Hertz Erich. Dar ea şi-a câştigat singură o bine meritată notorietate ca pictoriţă şi graficiană, figurând cu cinste printre merituoşii artişti înregistraţi în Romanian Jewish Heritage. Din păcate ea, ca şi alţi creatori de artă din generaţia ei, a intrat, în ultima vreme, într-un con de umbră, făcând loc altora, mai tineri sau mai la modă.  
 
Privitorul, va descoperi in lucrările ei o bogată fantezie interpretativă a realului şi o discretă concepţie intelectuală a subiectelor. Tratarea acestora evidenţiază o excelentă observatoare a naturii, pe care o ilustrează subiectiv, dar în nici un caz pur decorativ. Matilda Ulmu se exprimă pe spaţii cu mari adâncimi de perspectivă, surprinzând secvenţe ale realităţii cotidiene.  
 
Uneori tuşa şi linia din pânzele ei au calităţi sculpturale, evidenţiind spontaneitate şi eleganţă. O altă calitate a pictoriţei este sinceritatea comunicării. Acurateţea transpunerii plastice, adăugată la rafinamentul şi subtilitatea cromatică demonstrează inteligenţă şi gust.  
 
Matilda Ulmu a trăit în România între 1917 şi 2007. Tematica abordată în lucrările ei este comună cu a altor pictori contemporani cu ea: peisaje, portrete, flori, natură statică. Dar în toate creaţiile ei se vede o atitudine personală, o independenţă spirituală, o sensibilitate proprie şi strădania continuă de a servi ideea.  
 
Dincolo de aparenţa subiectului, artista îşi păstrează viziunea intimă, reuşind reconstrucţii minuţioase, deşi mentale, ale unor locuri mai deosebite, a unor peisaje singuratice. Să fie aceasta consecinţa unei relative izolări autoimpuse, în contextul perioadelor de limitare a libertăţii de creaţie şi a dictatului (şi) în artă?  
 
Dr. Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
4 aprilie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - MATILDA ULMU - SINCERITATEA COMUNICĂRII / Dorel Schor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1925, Anul VI, 08 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!