AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Umoristic >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1919 din 02 aprilie 2016        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (71) – CINE E MAI NOROCOS
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nu ştiu dacă e un fenomen legat de vârstă sau de criză financiară mondială dar, în ultima vreme, adică de un an şi ceva, domnul Brocker a devenit grozav de invidios. Pe mine, cel puţin, chestia asta mă indispune destul de mult pentru că nu se justifică cu nimic. Îmi face, de exemplu, o vizită incognito, fără măcar să mă anunţe în prealabil, ceea ce practic nu mă deranjează, pentru că eu nu sunt formalist. Sună la uşă, intră, eu îl poftesc cu mine în bucătărie, pentru că tocmai mănânc.  
- Ia loc, îi spun, să-mi termin porţia şi-ţi stau la dispoziţie, fac numaidecât şi o cafea pentru fiecare...  
- Ce mănânci? Întreabă el suspicios.  
- Eh, mi-a venit pofta de o supă de fasole cu mămăligă rece şi ceapă spartă. Ştii, că pe vremuri...  
 
Mi-e puţin penibil, ce poate să creadă omul, că am rămas cu gusturi rurale sau că nu vreau să fac cheltuieli mari. Dar el, dimpotrivă, interpretează cu totul altfel.  
- Sigur că da! Tu poţi să-ţi permiţi orice delicatesă... Ce-ţi pasă? Nu ai colesterol şi nici trigliceride, nu suferi de balonări şi nu ai carii dentare. Apropo, cât e valoarea normală a colesterolului? Habar n-ai! Vezi? Sănătosule!  
 
Mă simt imediat vinovat, am un copleşitor sentiment de culpabilitate generală, îmi dau seama că trebuie să fac ceva urgent pentru domnul Brocker. Spun:  
- Nici eu nu sunt sută la sută sănătos. Anul trecut am avut un accident de maşină şi m-am lovit la nas. Ai uitat că am umblat aproape două săptămâni cu nasul vânat şi umflat?  
- Asta-i accident? Te mai şi plângi? Ai avut un noroc porcesc. Puteai foarte bine să-ţi rupi picioarele, să ieşi din circulaţie pe şase luni, să... Aşa un accident cum ai avut tu, mi-ar plăcea şi mie.  
- Da, dar odată, acum câţiva ani, am fost internat în spital. Şi dumneata mi-ai făcut atunci o vizită de curtoazie. Ţin minte precis pentru că mi-ai adus o napolitană cu gust de vanilie, foarte frumos ambalată.  
- Sigur, zice el, îmi amintesc. Ai stat în spital! Dar ce rezervă ţi-au dat! Ce vedere aveai de la fereastră! Ce pijama eleganta aveai. Norocosule!  
- Pijamaua era a mea, de acasă...  
- De acasă... Păi, vezi? Toţi bolnavii aveau pijamale de spital conform regulamentului, cu ştampila şi nasturi lipsa, numai tu... Cu ultima modă la pijama. Parcă erai la un hotel de cinci stele, undeva, în America de Nord. Fericitule!  
 
Adevărul este că domnul Brocker a fost în America de mai multe ori, iar eu încă niciodată. Mi-am zis că e momentul să schimb subiectul:  
- Apropo de America. În timp ce dumneata te plimbi prin Statele Unite că la mama acasă, eu mi-am permis maximum o excursie în Grecia, la clasa turist. Se poate, domnule?! Dumneata mă invidiezi pe mine?  
- Parcă eu spun că te invidiez? Să-ţi fie de bine excursia, n-ai decât. Pe mine mă mănâncă ghinionul meu... Ca în timp ce tu te plimbi prin Grecia şi vezi monumente şi insule, statui şi tot felul de grecoaice, ce văd eu? În primul rând mă costă de zece ori mai mult, mai ales la business clas, plătesc totul în dolari, pierd zile întregi pe drum de la un obiectiv la altul, ca să văd ce? Un canion, un gheizer, o vegetaţie? Dar aşa eşti tu, ai noroc în toate, ţie îţi vine totul mai uşor, mai ieftin, mai convenabil... Nu te invidiez deloc, dar asta e adevărul. Băftosule!  
- Păi... şi excursiile astea, chit că nu e obligatoriu să le faci, dar dacă tot te hotărăşti, e bine să le planifici după buget, nu? Or dumneata, iartă-mă că îţi spun, câştigi binişor, nu ai motive să te plângi, cu fabrica de şerveţele creponate şi cu magazinul de şosete sport... Eu câştig mai puţin, nici nu se compara...  
- Foarte adevărat, câştigi mai puţin, dar ce impozite plătesc eu, ştii? Nu ştii! Şi nici nu trebuie să ştii... Ţie ce-ţi pasă? Soţia ta e o femeie care aproape că nu vorbeşte în comparaţie cu nevasta mea, colesterol nu ai, engleza nu ştii, dacă întârzii undeva zece minute, n-ai probleme, în timp ce eu sunt proprietar, depind de greva de la bursă şi de buletinul meteorologic... Hai să te fac o tablă., mai bine..O.K.?  
 
Jucăm table. Patru partide. Cine câştigă? Dânsul, numai el.  
- Cred şi eu, oftează partenerul meu, ai un noroc nemaipomenit. Când jucam pe un şekel partidă, câştig eu. Ia să fi jucat pe o sută de dolari linia. Precis că mă lăsai cu fundul gol. Să nu te invidiez? Nu te invidiez.. Mă plâng numai de ghinionul meu. Am voie? Norocosule!!  
---------------------------------------  
Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
31 martie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (71) – CINE E MAI NOROCOS / Dorel Schor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1919, Anul VI, 02 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!