CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Umoristic >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1913 din 27 martie 2016        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (70) – SCRISORI EUROPENE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
SCRISOAREA ÎNTÂIA  
 
Dragă şi liebe Suzana,  
Observi probabil că ţi-am scris „liebe", ca semn că m-am şi acomodat cu locul şi simt că parcă m-am născut aici, departe de gălăgia şi căldură şi agitaţia pemanentă de la noi. Aici e linişte, munţii sunt formidabili, iarba e verde şi deasă, mirosul de brad mă înnebuneşte, peste tot văd vaci grase, se aud numai clopote de biserică, guten tag, fragi cu smântână, şuncă originală, ce să-ţi mai scriu, e o destindere şi o pace permanentă şi totul e atât de grozav , că merită un friuştiuc cu chifle şi lapte cald un milion de euro sau franci elveţieni. Ca să nu mai vorbim de curăţenie şi ordine şi disciplina şi civilizaţie şi nivel de trăi şi respect reciproc, aşa că te sărut cu toată dragostea care o ştii tu,  
Ionathan (Hansi)  
 
SCRISOAREA A DOUA  
 
Dragă şi scumpă Suzana,  
A trecut o săptămână de când mă aflu aici şi am un noroc ieşit din comun pentru că deocamdată nimic nu s-a schimbat şi vremea tine cu mine, e aceeaşi linişte nemaipomenită în jur, mirosul de brad şi de iarbă continuă, de parcă ar exista un spray special care le parfumează atmosferă, clopotele şi vacile sunt la fel, ce să-ţi mai scriu, nu-i rău de loc, munţii sunt tot aşa de formidabili, sezonul de fragi continuă, acum au ieşit şi murele, am învăţat în afară de de guten tag să spun şi gute naht, oamenii nu sunt aici prea vorbăreţi, dar în schimb nu poţi avea pretenţii, toţi sunt civilizaţi, se respectă reciproc, fiecare la locul lui şi la casa lui, curaţi şi ordonaţi, în rest toate bune şi preda complimente la vecini şi la rude şi la prieteni şi la cine întreabă de mine şi pe tine te sărut şi să fii sănătoasă, al tău,  
Ionatan (Hans)  
 
SCRISOAREA A TREIA  
 
Scumpa mea, Suzica dragă,  
Adevărul este că nu ştiu ce noutăţi să-ţi scriu, după două săptămâni. Vremea e bună, nu plouă, nu-i rece, e indiferenţă. Munţii în regulă, iarba multă, cred că m-am şi îngrăşat puţin de la smântâna lor, de la chifle şi chiar de la bere, că am început să beau câte o halbă, două, nu de altă , dar ce să fac? Să mă uit la vaci? La clopotul din turla? Nu-i rău aici, că au iarba şi fragi şi mure, şuncă şi celelalte, dar zău dacă înţeleg cum pot oamenii ăştia să trăiască toată viaţa cu linişte, munţi şi iarba… Aş da nu ştiu cât să am aici un falafel din suk, puţină gălăgie după masa de prânz, ceva acţiune… Liniştea şi curăţenia asta mă enervează, poţi să faci un sindrom nervos cu ordinea lor patologică, până şi florile sunt aici aliniate, una nu mişca în front. Salută, te rog, pe rudele noastre, pe vecini, absolut pe toţi, chiar şi pe măgarul ăla de la etajul patru cu care nu vorbesc şi preda complimente funcţionarei de la bancă şi tipului de la zarzavaturi, precum şi unuia Iosef, şofer pe autobuzul trei, cu care plecăm noi în centru. Pe tine te sărut şi să ne vedem cât de curând ofviderzein,  
Ionatan (Ioni)  
 
SCRISOAREA A PATRA  
 
Suzi dragă,  
Îţi scriu pentru că ţi-am promis că o să-ţi scriu o dată pe săptămână şi nu vreau să spună mama ta că nu m-am ţinut de cuvânt, cu toate că acum eu mi-am aranjat un bilet de avion şi o să ajung acasă mai devreme decât crezi. Simt că înnebunesc dacă mai văd iarba şi şuncă, smântâna şi ordine şi disciplină, munţi şi linişte, respect reciproc şi vaci bălţate. Te sărut zgomotos, cu căldură şi agitaţie şi să fiu al naibii dacă mai am nevoie de liniştea şi de civilizaţia lor, cel puţin până anul viitor, că la ăştia nu sună telefonul nici măcar din greşeală, gutentag şi gutenaht, dar între astea nici o conversaţie, se uită că prin sticla la tine, ce-i drept civilizat şi coordonat, dar nu e pentru mine. Aşa că mă simt mult mai bine după cura asta de sănătate şi te sărut cu cele mai elegante sentimente,  
Eu.  
---------------------------------------  
Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
24 martie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (70) – SCRISORI EUROPENE / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1913, Anul VI, 27 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!