AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Umoristic >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1899 din 13 martie 2016        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (68) –TRĂDĂRI PARALELE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
- În ziua de astăzi, afirma doamna Oiterman, nu mai poţi avea încredere în nimeni, nici măcar în persoanele cele mai apropiate!  
- Asta chiar aşa este, confirma Leopold sub privirile aprobatoare ale nevestei sale. Să luăm de exemplu ultimele lovituri de stat, sau revoluţiile de palat din Africa sau din America de sud. Preşedintele e plecat pentru câteva zile, se duce omul la o cură de tratament, sau să semneze nişte acorduri bilaterale şi pe cine lasă responsabil acasă? Pe cel mai bun prieten, omul lui de încredere, pe cel pe care el l-a ridicat din nimic şi l-a făcut ce este... Buuun! Şi cine îl răstoarnă şi-l da afară, sau nu-l mai lăsa să intre înapoi? Sigur că da, cel mai bun prieten! Halal!  
- Eu personal, intervine doamna Oiterman, nu mai am încredere nici...  
- Stimată doamnă, o întrerupe elegant Boris Israelovici Glazpapier, dar asta nu e nici o noutate... Capitalismul, cu legea concurenţei şi libera iniţiativă, a descoperit de mult această. Fără milă, fără scrupule, fără nimic... O să vă relatez cazul, petrecut mai de mult, a doi cumnaţi, ce vreţi mai mult, care aveau în tovărăşie o mică afacere, o făbricuţă destul de prosperă şi pe care s-au gândit s-o lărgească. Şi atunci se decid să retragă tot capitalul lichid şi unul din ei să plece la Viena, aşa era pe atunci, să contracteze nişte utilaje... Şi tipul pleacă cu numerarul, cu bijuteriile, cu acţiunile, cu tot... Şi când o să vină înapoi, o să vă spun. Au trecut de atunci peste cincizeci de ani!  
- Da, oftează madam Oiterman, de fapt...  
- De fapt, nu numai în afaceri e aşa, spune trist domnul Ghezuntertoit. O să vă povestesc o mică întâmplare, nu are importanţă nici cui i s-a întâmplat, nici când s-a consumat... Un tânăr era logodit cu o faţă de familie bună, frumoasă şi cu pian, dintr-o localitate învecinată, cum ar fi Dorohoiul de Botoşani, să zicem. Nu mai era mult până la nuntă, când logodnicul i-a făcut cunoştinţă domnişoarei cu cel mai bun prieten al lui, un profesor de matematică. Cum, necum, asta a răsturnat ecuaţia, logodna s-a desfăcut şi în schimb, nu-i greu de ghicit... A vorbit tot oraşul. Înţelegeţi acum de ce nu există nici un premiu Nobel pentru matematică? Pentru ceva asemănător..!  
- Tipul cel puţin a luat-o, constata doamna Oiterman. Eu vreau..  
- Exact, intervine Simon Seinerovici, cei mai mulţi fură nevestele fără măcar să le ia. Le lăsa acolo, la cel mai bun prieten, ca ăla să-i cumpere rochiile şi să aibă parte de reproşurile conjugale. Soţul s-o vadă cu bigudiurile şi amicul cu bigu-bigu-rile. Şi vă rog să mă credeţi, greşeşte cine crede că trebuşoara asta are vreo legătură cu capitalismul sau socialismul, cu democraţia sau dictatura, cu America de Sud sau cu Honolulu...  
- Domnilor, reuşeşte în sfârşit să pună lucrurile la punct doamna Oiterman, dar toate astea sunt fleacuri cine nu a auzit de ele, pe cine mai miră în ziua de astăzi? Eu vroiam să vă relatez despre cea mai mare greşeală pe care poate s-o facă o femeie. Mi s-a întâmplat chiar mie şi pot să strig "cine va face ca mine, ca mine să păţească".  
 
Ştiam că domnul Oiterman e plecat în Argentina pentru o comandă de piei de vită, dar nu ne închipuiam ce se întâmplase.  
- I-am recomandat-o pe Mazal lui Rozica, să le facă curăţenie o dată pe săptămână şi acuma nu mai vrea să vină la mine. Că-i plăteşte spor de literatură!  
- Ai, ai, ai, suspinam noi uşuraţi. Va să zică totul e în regulă...  
- N-am să i-o iert toată viaţa! Scrâşneşte doamna Oiterman şi bea cu înghiţituri mici un pahar cu suc de portocale.  
 
Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
10 martie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (68) –TRĂDĂRI PARALELE / Dorel Schor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1899, Anul VI, 13 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!