CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Umoristic >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1871 din 14 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (64) – DOLEANŢE ROMANTICE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nu era foarte târziu... Era abia trecut de zece seara, după orarul de vară, dar Menaşe şi Rozica se şi băgaseră în pat pentru că el vroia să citească ziarul, iar ea nu avea ce să vadă la televizor. Menaşe era bine cufundat în lectură, tocmai apăruse un precalcul despre majorările de salarii, cu un tabel brutto şi netto, dar Rozica se plictisea de moarte, la ora aceea nu mai putea telefona nimănui, somn încă nu-i era, ce putea să facă?  
Îl privi pe Menaşe dintr-o parte... Constată că părul i se rărea în creştet, avea câteva riduri în colţurile ochilor, era uşor transpirat. Aşa că îi spuse:  
- Tu nu mă mai iubeşti, Menaşe...  
- Da, mormăi Menaşe, abia dacă acoperă scumpirile...  
- Tu nu mă mai iubeşti ca altădată! insistă Rozica.  
- Fii atentă şi tu, se răsuci el uşor. Oferă un plus după trei luni, calculat pe optzeci la sută şi o singură lună, cu majorările de preţuri, îţi înghite toată diferenţa...  
- Nici măcar nu eşti atent la ce-ţi vorbesc, se supără femeia. Cred că au trecut ani de când nu mi-ai făcut un cadou, de când nu mi-ai adus flori, de când nu mi-ai făcu un compliment care nu costă... Te-ai blazat, te-ai lăsat copleşit de probleme materiale, nu mai eşti romantic, nu mai citeşti poezii...  
- Romantism!? se miră el. Iar ai citit vreo carte siropoasă de la madam Oiţerman? Sau ai văzut un film în care el o iubeşte în contra voinţei familiei...? Cu romantism vrei să cumperi sandale băiatului? Cu poezii vrei să te duci în piaţă sau la supermarket?  
 
Se răsuci cu totul înspre ea. Zâmbi blajin şi îi şopti:  
- Există o singură soluţie. Nu e cea mai romantică, dar...  
- Dar? întrebă ea jucăuş, ca o fetişcană.  
- Grevă! şopti Menaşe. Să facem grevă!  
- Du-te-n colo! rosti sever Rozica şi chiar îl împinse supărată. Numai probleme economice, revendicări sociale, materialism şi iar materialism până şi în pat! Nu mai ce să vorbeşti cu nevastă-ta? Ori ziar, ori radio, ori emisiunile de ştiri de la televizor... Spui că madam Oiţerman îmi dă romane siropoase. Dar ce ai vrea să fac? Să vorbesc politică cu ea? Madam Oiţerman e mai în vârstă decât mine dar la ei în casă sunt flori în toate camerele. Are inele pe toate degetele, tablouri pe toţi pereţii...  
- Conturi în toate băncile..., completă Menaşe morocănos. Eu sunt salariat, preciză Menaşe. Şi tu nu mă laşi să fac grevă! Vrei inele, vrei tablouri, până şi flori vrei, dar de unde? Din leafă? Sau să iau un împrumut de la Oiţerman şi să-i spun că îmi trebuie urgent pentru odicolon...  
- Nu vreau odicolon, spuse Rozica. Ţi-am cerut eu ţie odicolon? Vreau, pur şi simplu să mai stăm de vorbă ca altădată, ca atunci când ne plimbam la Fălticeni în centru şi tu îmi spuneai poezii moderne pe care eu nu le înţelegeam...  
- Parcă eu le înţelegeam.  
- Nu contează, important e că atunci nu vroiai să faci grevă. Şi nu aveam locuinţă, stăteam la părinţii mei, dar eram fericiţi... Discutam numai prostii... Acum nici nu vrei să mă asculţi. Nu-ţi pasă de dorinţele mele modeste. Poate că o femeie are visele ei, dorinţele ei secrete, micile ei planuri.  
- Bine, zise binevoitor Menaşe. Cam ce dorinţă secretă ai?!  
- Aşa da! se lipi Rozica de pieptul lui. Aş dori să avem şi noi o vilă ca Oiţermanii. N-ar fi bine? Cu bazin de înot...  
 
Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
14 februarie 2016  
Valentine’s Day  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (64) – DOLEANŢE ROMANTICE / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1871, Anul VI, 14 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!