CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Umoristic >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1864 din 07 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (63) – FATA CEA ISTEAŢĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dumneavoastră ştiţi cum e cu folclorul... Povestea trece de la gură la ureche şi de la ureche la gură, aşa că se mai schimbă personajele după situaţie şi conjunctură. Un împărat, de pildă, se transformă în sultan sau preşedinte, în deputat dacă e cazul, depinde cine e mai important pentru povestitor. În orice caz, el rămâne un personaj de vază şi de bază. Să-l numim, convenţional, barosanul.  
 
Să ne închipuim aşadar că Barosanul vine ca oaspete în casa unui om oarecare, un cetăţean din stratul mijlociu al clasei de mijloc, salariat. Onoarea e mare, cartierul aşteaptă evenimentul de vreo trei săptămâni. Barosanul nu vine la masa respectivului pentru că nu are ce mânca acasă la el. Înainte de a sosi, deja se gândeşte cum să plece cât mai repede fără să-i lezeze tipului amorul propriu. Dar vin alegerile, sau altceva similar aşa că...  
 
După ce băură vârtos în sănătatea tuturor celor prezenţi şi a celor absenţi motivat şi gustară din salate, fata gazdei cea isteaţă scoase o găină bine rumenită din cuptor şi o aşeză pe masă, pe un platou. Apoi luă un cuţit de bucătărie bine ascuţit şi cu multă pricepere împărţi pasărea astfel: capul i-l dădu lui taică-su, inima lui maică-sa, aripile le luă ea, iar picioarele i le plasă fratelui cel mic, un băieţel simpatic care stătea cu degetul în gură.  
 
Oaspetele tare se miră de aşa împărţeală. Mai bău un păhărel de tărie şi cu multă dibăcie şi diplomaţie, cu aerul că glumeşte, întrebă fata care e rostul acestei împărţeli ciudate. Iar fata îi explică:  
 
- Capul păsării i se cuvine tatei pentru că el este capul familiei, iubit şi respectat. El se gândeşte, planifică şi hotărăşte. El are toată bătaia de cap şi are un cap bun dacă nu se descurcă. Vorba aia, capul lui de pereţi... Inima i-am dat-o mamei pentru că ea este sufletul casei, e bună cu copiii şi inimoasă cu cei slabi. Ei i se cuvine dragostea noastră cordială şi inima găinii. Aripile mi le-am luat mie pentru că mă voi mărita probabil, mai devreme sau mai târziu şi deci îmi voi lua zborul din casa părintească, precum o pasăre slobozită din colivie. Iar picioarele i le-am dat fratelui meu cel mic, pentru că îl aşteaptă paşi importanţi în viaţă.  
 
Tare îi mai plăcură Barosanului explicaţiile fetei şi chiar o lăudă cu multă dărnicie pentru deşteptăciunea ei.  
- Şi restul fripturii? întrebă apoi oaspetele.  
- Restul vi se cuvine dumneavoastră, spuse fata şi tăcu.  
- De ce mie aşa de mult? se miră zgomotos Barosanul.  
- De aia, pentru că sunteţi cine sunteţi...! Că doar nu v-aţi gândit că altfel, ne-am mulţumi noi cu nişte amărâte de potroace...  
 
Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
4 februarie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (63) – FATA CEA ISTEAŢĂ / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1864, Anul VI, 07 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!