CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Umoristic >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1850 din 24 ianuarie 2016        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (61) – UN CAZ DE PROTECŢIE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
- Domnul meu, îmi spune Sami Spitz, care e funcţionar public, dă-mi voie să-ţi relatez un caz de protecţie pe care îl ştiu chiar de la şeful meu... Nu de mult se eliberează la noi un post mai important. Şeful s-a gândit să-l promoveze pe un tip cam şters, dar foarte constincios, care lucrează de mulţi ani la noi şi cunoaşte toate chiţibuşurile. Îl cheamă Filip. Noi chiar ne gândeam cu invidie, uite ce noroc are Filip, iese la pensie bătrânul Gross şi avansează Filip. Ce noroc pe Filip... Dar merită!  
- Şi a intervenit o protecţie?!  
- Chiar aşa. Chiar din prima zi, în timpul mesei, soţia şefului îi spune într-o doară: „Am auzit că Gross iese la pensie şi o să-i faceţi o ceremonie de despărţire... Foarte frumos. Acum ar fi timpul să-l pui în locul lui pe"... Pe cine crezi?  
- Păi, de unde să ştiu? Pe Cutărică?  
- Da de unde! „Pe Filip, că e băiat cinstit şi conştiincios". Ridică şeful ochii din farfurie şi se miră: „Chiar la el m-am gândit, dar de unde naiba îl cunoşti tu pe Filip?". Iac-aşa, zice ea, m-a rugat o prietenă.  
- Atunci nu a fost nici o problemă...  
- Stai să vezi. Seara primeşte şeful un telefon acasă, de la un avocat, amic de-al lui. „Dragă, aşa şi pe dincolo, ce mai faci, dar soţia, copiii? Toţi sunt bine? Uite ce e, aş avea o mică rugăminte, iese Gross la pensie, ce-ar fi să-l pui în locul lui pe Filip! Că e cinstit..."  
- Opa!  
- La fel s-a gândit şi şeful. Numai că a doua zi de dimineaţă, cine-l vizitează la birou? Oiterman, fabricantul. "Am trecut cu totul întâmplător dar dacă tot am venit, ce-ar fi să-l pui în locul lui Gross pe Filip?". Şeful a rămas cu gura căscată: „De unde îl cunoşti matale pe Filip?" " Ce importanţă are? E băiat bun şi cinstit!".  
- Şi l-a pus pe Filip...  
- Ai răbdare... Pleacă Oiterman şi apare rabinul. Asta chiar l-a mirat pe şeful, ce să caute rabinul la o instituţie care n-are nici în clin, nici în mânecă cu religia? Şi ce spune rabinul? „Un om, chiar dacă nu respecta toate comandamentele, trebuie să facă fapte bune. O faptă foarte bună ar fi să-l ajutăm pe Filip să promoveze!"  
- Ca să vezi...  
- Dar cu asta nu s-a terminat. Pe seara, cine îl opreşte pe şefu' pe bulevard? Primarele! „Vai ce bine îmi pare că ne vedem, chiar voiam să te rog, fă un gest pentru mine şi numeşte-l şef de secţie pe... Filip."  
Domnule, l-au inebunit cu Filip asta... Chiar aşa mi-a spus şeful când m-a chemat: „M-au inebunit cu Filip!! Dumneata o cunoşti pe soţia mea?". Nu am avut onoarea. „Dar pe avocatul Alef Bet?". Nici! „Pe Oiterman îl ştii, probabil!?". Din vedere. „Dar pe rabin??". Nu-s religios.  
„Şi pe primar?" Eu am votat cu opoziţia, am răspuns.  
- Dar ce voia şeful de la tine?  
- Păi, nu ţi-am spus? Intrase omul la idei cu atâta protecţie. Aşa că a făcut altă numire. Eu nu aveam nici o pilă... Un tip cinstit, mă înţelegi, nu poate să aibe atâta protecţie.  
 
Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
21 ianuarie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (61) – UN CAZ DE PROTECŢIE / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1850, Anul VI, 24 ianuarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!