CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1821 din 26 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - BIENALA DE ARTĂ - VENEŢIA 2015
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Considerată de toată lumea drept unul din cele mai importante evenimente europene de artă contemporană, Bienala de la Veneţia se desfăşoară ca o mare şi reprezentativă expoziţie internaţională. Evenimentul are loc la fiecare doi ani, în anii impari, în grădinile publice veneţiene (începând din 1895). În mod firesc, fiecare ţară participantă vrea să expună ce-i mai frumos, valoros şi interesant în creaţia artelor vizuale. În aceste condiţii, arta se desfăşoară plenar, cu o forţă spectaculoasă şi competitivă.  
 
Încă de la începuturi, în urmă cu 130 de ani, ţările participante şi-au propus să atragă un public numeros, turişti, artişti, colecţionari. Anul acesta, la bienală au participat 89 de ţări (număr care depăşeşte evident numărul ţărilor europene). Conceptul pavilioanelor, profesionalismul, arhitectura standurilor, strategia de promovare s-au pus în slujba scopului mărturisit de a se detaşa.  
 
Bienala, prin conexiunile ei reale şi valabile, este dens conotată politic şi social, promovând artişti şi exponate care pot rezista unei analize estetice exigente. Pavilionul israelian a fost centrat anul acesta pe creaţia lui Tsibi Geva sub titlul Arheologia prezentului. Propunându-şi o basculare a stilului său inconfundabil cu impactul imperativ asupra privitorului, prezintă una din cele mai ambiţioase opere plastice.  
 
Şi pavilionul românesc s-a bucurat de un frumos succes, anul acesta fiind prezentate creaţii ale pictorului Adrian Ghenie. Tânărul artist român s-a clasat printre primii în topul celor mai bine cotaţi pictori internaţionali.  
 
Revenit de la Veneţia, pictorul israelian Lipa Natanson are numai cuvinte de laudă pentru ineditul şi imaginaţia briliantă a unor exponate care au evidenţiat claritatea rostirii plastice prin mijloace neconvenţionale, în prezenţa unui mesaj explicit. De pildă, copacul mişcător din pavilionul francez, într-un spaţiu privilegiat care face o bună propagandă mişcării ecologice, în lipsa oricărei forme de naraţiune.  
 
Deschisă marelui public vreme de nouă luni, Bienala de la Veneţia s-a dovedit o manifestare care nu limitează posibilităţile creatoare ale artiştilor, stimulând originalitatea, experimentul şi independenţa spirituală.  
 
Dr. Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
decembrie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - BIENALA DE ARTĂ - VENEŢIA 2015 / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1821, Anul V, 26 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!