CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Umoristic >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1777 din 12 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (51) – SERVICIUL DE ALUNE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ieri dimineaţa, cu puţin înainte de buletinul de ştiri de la ora şapte, am auzit la radio o reclamă care m-a amuzat: „Viaţa e mai bună, traiul e mai bun, când mânănci alune, cu Servalun". Reclama era pe muzică, iar „servalunul” respectiv era un seviciu de alune  
 
Puţine lucruri mi s-au părut a fi mai inutile, perfect inutile adică, decât un serviciu de alune. Cam la fel cu linguroiul decorativ de un metru, cu buzunarele de la pijama, nasturii de la mâneci sau paznicul sever de la policlinică. Ăstora însă, cel puţin, nu le face nimeni reclamă.  
 
Nu m-am mai gândit la serviciul de alune deloc, adică vreo jumătate de oră. Aşteptând autobuzul în staţie, atenţia mi-a fost atrasă de un panou multicolor, cam de un metru şi jumătate. O fotografie de calitate grozavă, a unor alune risipite cu dărnicie pe un platou central, înconjurat ca o cloşcă de platouri-pui, niţeluş scobite la mijloc. Un text însoţea fotografia: „Ea şi el, în comun, se servesc, de Servalun". Versurile nu precizau la ce anume se servesc cei doi în comun, dar eu personal am înţeles că e vorba de mâncatul alunelor în colectiv.  
 
Chestia începuse să devină oarecum agasantă. Ce naiba? Domnii ăştia ne consideră pe noi, consumatorii potenţiali de alune, nişte proşti? Nu mai putem noi de serviciile lor sofisticate de alune? Lumea are probleme, economia e instabilă, vremurile nesigure, apar noi partide politice, atâţia divorţează şi ei ne vând servicii de alune?  
 
Am urcat în autobuz, am prins un loc la fereastră şi am început să răsfoiesc ziarul... Declaraţia primului ministru..., sentinţa în procesul cutare..., cursul de schimb al devizelor..., inventarea unui morcov sintetic, ăăă, ce-o fi reclama asta pe o pagină întreagă? O blondă sexi, întroduce între buzele-i senzuale o alună pe care o ia dintr-un serviciu Servalun. Există şi un text: „Ce mai aştepţi? Eu te aştept cu serviciul Servalun".  
 
Ei, nu! Trebuie să existe o limită... Aud că la reclamele astea lucrează nu numai fotografi, desenatori şi manechine. Nu numai poeţi şi prozatori, dacă îmi pot permite să-i numesc astfel... Dar şi sociologi, psihologi, oameni de ştiinţă. Ce dracu, ăştia nu-şi dau seama că un om inteligent, când vede o asemenea reclamă, chiar dacă îi plac alunele, renunţă de bună voie?  
 
Dar, în sfârşit, nu-i treaba mea... Vorba aia, ţara arde şi baba mănâncă alune din servicii speciale. Bani aruncaţi... Păcat. Cu fondurile astea se putea construi un loc de joacă pentru copii, un trotoar, un closet public... Nu? Câte nu se pot face?  
 
La slujbă, exceptând nişte afişe mici lipite pe coridor şi o lozincă „De marţi până luni, numai servalun", am fost lăsat în pace. Nimeni nu mi-a vorbit despre subiectul respectiv, eram să şi uit că există asemenea preocupări minore şi regretabile.  
 
Întors acasă, am observat aşa numiţii fluturaşi publicitari pe scaunele din interiorul autobuzului care recomandau călduros serviciul de alune. La intrarea în bloc, am deschis cutia poştală. Era o notă de plată pentru telefon, o invitaţie la nuntă şi.. o reclamă pentru serviciul de alune. Asta chiar că e prea mult. Aşa ceva se numeşte imixtiune în viaţa particulară a cetăţeanului. De unde îmi cunosc dumnealor adresa, la o adică? Nu cumva ar trebui să mă consider jignit că, din punctul lor de vedere. până acum nu am ajuns la standartul de viaţă care permite un asemenea serviciu? Sau dimpotrivă, abia acum sunt destul de copt?! Şi ce-i aia: „Profită acum, până la patruzeci la sută reducere de preţ pentru cei care prezintă această scrisoare". Drept cine mă iau? Drept fraier?  
 
Seara, televiziunea m-a atenţionat că meciul de box se transmite sub egida societăţii producătoare a serviciului de alune. Buletinul de ştiri de la miezul nopţii a anunţat o acţiune de ieftinire a serviciilor de alune pentru cei care se hotărâsc repede. Astăzi la prânz, am simţit că dacă nu actionez, fac nevroză... Am venit acasă cu un pachet frumos împachetat... Soţia s-a bucurat de atenţie, dar s-a mirat de ce am achiziţionat două servicii de alune. Du-te şi explică-i că al doilea revine mult mai convenabil, aproape la jumătate de preţ!  
 
Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
10 noiembrie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (51) – SERVICIUL DE ALUNE / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1777, Anul V, 12 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!