AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Umoristic >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1688 din 15 august 2015        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (49) – ZMEUL CEL MITITEL
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cică venind odată acasă pe neaşteptate, mai devreme decât s-ar fi cuvenit, adică pe la vreo unsprezece înainte de amiază, zmeul cel mititel găsi uşa apartamentului bine ferecată. Sună el cât sună, bătu cu şi fără răbdare în oţelul ghintuit şi, dacă văzu că nimeni nu se grăbeşte să-i deschidă, încercă trei rânduri de chei la cele trei rânduri de încuietori. Dar pas de deschide...  
Atunci izbi de câteva ori cu buzduganul în uşă până o făcu fărâme. Şi intrând buzna în încăpere, în salon mai întâi şi în iatac la o adică, o găsi pe nevastă-sa numai în cămăşuţă de nailon şi tremurând săraca. De frig, pesemne...  
- Îmi miroase a om străin! zbieră zmeul cel mititel, cu gura cât şura, cu ochii holbaţi şi cu tensiunea ridicată.  
Şi începu a căuta bezmetic peste tot, răsturnând ţoale de preţ şi mobile moderne, fără nici un pic de consideraţie pentru costul lucrurilor şi valoarea lor nominală.  
- Unde-i tipul, că îl mănânc? Fărâme îl fac, în bucăţele îl desfac, îl lipesc de perete ca pe un afiş de fotbal, termin cu existenţa lui inutilă şi mizerabilă!  
- Nu-i nimeni străin în casă, zise femeia cu voce mică.  
- Tu să taci, femeie fără minte, că o să-l găsesc eu, preciză bărbatu-său. Nu-i scăpare pentru nimeni. Casa mea e castelul meu, vorba englezului... Unde e individul?  
- Mă jur că...  
- Azi jurămintele nu-s sfinte ca înainte! Femeia minte cu dulci cuvinte...! Dar îl găsesc eu, n-ai matale nici o grijă... Aici nu-i, spuse el căutând pe sub masă. Nici aici, ţipă uitându-se pe sub pat. Şi nici aici, îşi îndulci el binişor vocea, închizând cu mare grijă, uşurel şi discret dulapul unde directorul lui tocmai îşi îmbrăca... ochelarii.  
 
Femeia zmeului, disperată, îşi făcea rugăciunea în gând şi îşi spunea că dacă scapă cu o păruială medie şi o spitalizare la domiciliu, are noroc mai mult decât minte. Zmeul de bărbatu-su însă, o privi cu un fel de nedumerire ciudată, un soi de admiraţie amestecată cu invidie. Îşi luă în linişte servieta şi pălăria de paie şi, din pragul uşii, privi în urmă.  
- Plec, nevastă, rosti el potolit. Şi să ştii că ai avut dreptate, nu-i nimeni străin în casă. Noi, de multă vreme, considerăm colectivul instituţiei noastre drept o mare familie. O familie mare şi unită strâns. Frică mi-e numai de un singur lucru, să nu mi se lase cu o penalizare, că eu acum ar fi trebuit să fiu la slujbă şi naiba m-a adus tocmai acum acasă. Dumnezeule, dacă exişti, ajută-mă!  
Dumnezeu există şi încă cum. Nu numai că zmeul cel mititel nu a păţit nimic, în sensul că nu i s-a tăiat o zi din salariu, sau vreo altă sancţiune administrativă dar, recunoscându-i-se corectitudinea, calităţile profesionale şi extra-profesionale, a fost promovat în funcţia de zmeu mijlociu, cu şanse frumoase pentru viitor.  
 
Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
13 august 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (49) – ZMEUL CEL MITITEL / Dorel Schor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1688, Anul V, 15 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!