CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1665 din 23 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - COSTEL PĂTRĂŞCAN - CARICATURA DE PRESĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Probabil că una din cele mai dificile încercări pentru un umorist este să scrie despre alt umorist. Norocul meu este totuşi de invidiat, câtă vreme umoristul pe care mi-am propus să vi-l prezint foloseşte alte mijloace de expresie şi are o bună reputaţie internaţională.  
 
Într-adevăr, Costel Pătrăşcan este prezent cu caricaturile lui zilnice, în presa tipărită din România dar şi, prin intermediul internetului, în întreaga lume. De altfel, el are o carte de vizită impresionantă: caricaturist editorialist la numeroase publicaţii (din care, de reţinut „România literară” şi „Academia Caţavencu”), participant la Saloane de caricatură internaţionale, câştigător a zeci de premii în numeroase ţări, autor al unor albume de succes, organizator de concursuri tematice etc.  
 
Despre prolificul caricaturist, criticul literar Alexandru Ştefănescu spunea că şi dracul ar deveni agreabil dacă l-ar desena C.P.! De altfel, omul de litere consideră că acesta ar merita să fie cooptat în Uniunea Scriitorilor, nu numai în Asociaţia ariştilor plastici, pentru ideile lui originale, pentru rezolvările surprinzătoare...  
 
Întrebat care este esenţa muncii sale, Costel Pătrăşcan afirmă că trebuie să facă lucruri serioase de care lumea să râdă. Nu e deloc simplu şi nici uşor, mai ales că „lumea" nu trebuie să sesizeze efortul.  
 
Caricatura bună, ca gen aflat la intersecţia dintre arte, îşi propune şi reuşeşte să transmită un mesaj generos, cu mijloace artistice puţine. Aceasta presupune nu numai talent la desen, ci şi creativitate, simţul umorului, curaj şi perspicacitate. Costel Pătrăşcan este dăruit cu toate acestea, reuşind să transforme caricaturile lui în adevărate pamflete.  
 
El nu ocoleşte nici o temă „la zi", are inteligenţa să se strecoare demn printre subiectele sensibile, dar a căror tratare face deliciul privitorului. Temele politice, sociale, economice, cotidiene, ecologice şi altele sunt abordate inteligent, uneori dintr-un puct de vedere neaşteptat.  
 
Libertatea de exprimare de care se bucură astăzi caricatura a permis, fără îndoială, unui talent atât de prodigios să-şi dovedească abilitatea creativă.  
 
Dr. Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
20 iulie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - COSTEL PĂTRĂŞCAN - CARICATURA DE PRESĂ / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1665, Anul V, 23 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!