AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1654 din 12 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - MAREA FRUMUSEŢE A SIMPLITĂŢII - SAMY BRISS
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Voi începe cu o mărturisire: eu sunt un admirator statornic al picturii lui Samy Briss. Se înţelege că intervine un element personal, desigur subiectiv, dar nu s-a întâmplat totuşi ca vreun om la părerea căruia ţin, să nu fie realmente entuziasmat de creaţia lui. Există în tablourile semnate Briss o anumită libertate a luminii, a spaţiului dintre personaje şi o frumuseţe a formelor care se raportează unele în altele. Aş menţiona, în mod deosebit, firescul, simplitatea, echilibrul creaţiei.  
 
Am scris nu de mult despre expoziţia care a fost vernisată la Tel Aviv, la galeria Gordon, cu participarea unor numeroşi iubitori de frumos şi în prezenţa pictorului israelian, care trăieşte la Paris. În plină efervescenţă creatoare, maestrul Samy Briss expune acum în capitala Franţei, în oraşul luminilor. Galeria „Terre des Arts” este cea care găzduieşte tablourile lui, prezentând publicului rodul talentului şi inspiraţiei sale.  
 
Personajele din tablouri reflectă spiritul, specificul şi memoria locului. Deşi atât de frumoase în simplitatea lor, ele sunt departe de a fi banale. Este încă o dată un prilej de a constata că arta pictorului care îşi are rădăcinile multiple în şcoala românească de pictură, în tradiţiile iudaice, în influenţa bizantină şi în modernismul european, până la urmă nu poate fi subsumată nici unei categorii. Cea ce îl situează la modul cel mai firesc în elita artei actuale.  
 
Stilul figurativ, punctat de elemente de suprarealism, pune în scenă personaje familiare, într-un univers atemporal, cu poezie şi umor fin. Integrarea suprarealului şi al naturalului, a realului şi imaginarului sugerează filozofia şi misterul temelor. Găsim în picturile sale nuanţe de romantism şi simbolism, în măsură de a naşte puternice emoţii estetice. În esenţă, rigoarea intelectuală şi senzualitatea, simbolistica inteligentă şi dinamica desen-culoare se sublimează în lucrările cu aparenţă atât de simplă. De parcă pictorul însuşi coboară nevăzut dintr-un tablou de-al lui, subtil creator de himere, icoane ale prezentului ezoteric.  
 
Dr. Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
10 iulie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - MAREA FRUMUSEŢE A SIMPLITĂŢII - SAMY BRISS / Dorel Schor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1654, Anul V, 12 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!