AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Umoristic >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1651 din 09 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

SCHOR Dorel - SCHITE UMORISTICE (44) - ATATA PAGUBA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Marcu avea obiceiul să spună:  
- De când lucrez eu aici, am schimbat patru directori!  
Ceea ce era perfect adevărat. La care am putea adăuga încă două adevăruri pe care Marcu, în marea lui modestie, le trecea sub tăcere. Mai întâi că, în timp ce directorii se schimbau, el rămânea mereu pe acelaşi post nesemnificativ de vânzător la raionul de articole pentru bărbaţi. Şi în al doilea rând, adevărul că amicul nostru făcea ce făcea să se întâlnească cât mai puţin cu şeful, să nu fie în "colimator", cum se zice.  
 
Iar acum, ca întotdeauna când se schimbau directorii, Marcu avea emoţii nemărturisite nimănui, dar profunde: de câteva zile se instalase un director nou, al cincilea în ordine, despre care se povesteau diverse. Că e un ofiţer superior demobilizat, un tip foarte sever... Că e prezent la birou înaintea femeii de serviciu... Că trebuie să te înscrii la secretara cu o zi înainte, dacă vrei să-i ceri o audienţă... Şi altele.  
- Atâta pagubă! Zâmbise strâmb Marcu. Poate să aştepte el mult şi bine până am să vreau eu să-l văd  
 
Numai că se întâmplă invers, adică directorul dori să-l vadă pe Marcu. Îl înştiinţa printr-o adresă dactilografiata ca în ziua cutare (exact poimâine), la ora cutare (exact în pauză de ceai) să se prezinte la birou. În consecinţă, Marcu se interesă discret dacă şi alţi vânzători fuseseră invitaţi şi află cu stupoare că nu; el era singurul. Nu dormi două nopţi, întrebându-se cu ce a greşit, cine ar fi putut să-l reclame, dacă a întârziat în ultima vreme, dacă a repezit vreun client.  
În ziua respectivă se perpeli ca pe jăratec. Marcu nu-şi amintea să fi avut aşa un gol în stomac, un puls atât de agitat şi o paloare atât de pronunţată. Când sosi, în sfârşit momentul, Marcu îşi verifică ceasul pentru a mia oară, îşi şterse pe laturile pantalonilor (din galantar) palmele umezite şi se îndrepta spre biroul directorului. Secretara îl întreba dacă e anunţat, verifică o listă, îl bifa şi îl pofti să aştepte. Marcu îşi lăsă nervii zgâriaţi de scârţâitul scaunului, electrocutaţi de soneria telefoanelor, striviţi de paşii funcţionarilor. Pauză de ceai tocmai se termină când pe biroul secretarei se aprinse un beculeţ roşu şi femeia îi făcu semn că poate intra.  
 
Of, Doamne! Directorul avea sprâncenele foarte groase, o mustaţă zburlită şi părul tuns perie. Şi o voce obişnuită să comande:  
- Şezi!  
Marcu ocupa un colţ de scaun.  
- Aşadar, rosti vocea, dumneata eşti Marcu de la sectorul bărbaţi...  
- Da, mărturisi Marcu.  
 
Directorul verifica un dosar deschis, cu privirea mohorâtă.  
- Necăsătorit... Născut la, dată de naştere: ziua cutare, luna cutare, anul cutare!  
- Da, da, da..., şoptea Marcu topit. Eu sunt.  
 
Directorul se ridică încruntat, îşi mângâie mustaţa cu mâna stânga şi-i întinse lui dreaptă:  
- În cazul acesta, doresc să te felicit de ziua dumitale de naştere. Astăzi, conform dosarului şi datelor verificate, e ziua dumitale. Noroc bun! Doresc să introduc în instituţia noastră o altă atmosfera. Colegiala, caldă, amicală. De acea te-am chemat. Dumneata ai avut norocul să fii primul, în ordinea aniversarilor...  
Nuuu? Să nu-l dai dracului de idiot?  
Vă sunt foarte recunoscător, domnule director. Ideea e minunată!  
 
Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
9 iulie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
SCHOR Dorel - SCHITE UMORISTICE (44) - ATATA PAGUBA / Dorel Schor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1651, Anul V, 09 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!