CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Umoristic >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1644 din 02 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (42) – O PROPUNERE DE ÎNSURĂTOARE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Noi avem toată simpatia pentru vecinul Marcu şi îi dorim tot binele. De aceea, am întrebat-o pe madam Gurnişt:  
- Nu cunoaşteţi o doamnă disponibilă, aşa cam la vreo patruzeci de ani, care s-ar potrivi cu Marcu? Un om atât de cumsecade, muncitor, conştiincios şi trăieşte singur cuc... Ca să nu mai vorbim că din cauza asta plăteşte întreţinerea la bloc, el - o singură persoană, ca şi noi ceilalţi... Nu e drept! Nu aveţi pe cineva?  
- Aş avea eu pe cineva, a răspuns gânditoare madam Gurnişt. O femeie splendidă, divorţată o singură dată, plinuţă atât cât trebuie, fostă chiar dansatoare în ansamblul sindicatelor din Cernăuţi. Dar nu cred că i se potriveşte Marcu...  
- De ce? am vrut noi să ştim. De ce nu?  
- Pentru că, vă rog să mă iertaţi, Marcu e cam bleg. Dacă ar fi ceva mai vorbăreţ, mai sociabil, mai elegant, treaba s-ar face. Dar aşa... Dânsa e o femeie de lume, distinsă, pedantă. Ce să facă cu unul ca el?  
- Aranjează o întânire peste o săptămână, am spus noi. Între timp o să-l prelucrăm pe Marcu, de n-ai să-l recunoşti nici dumneata.  
 
Şi ne-am pus imediat pe treabă. Cinci zile ne-au trebuit, mai întâi, ca să-l obişnuim cu ideia însurătorii. I-am adus argumente, l-am bătut la cap, am făcut pe supăraţii... Până la urmă am reuşit. Apoi, a fost mai uşor să-l transformăm. Alberto i-a dăruit un pachet de ţigări americane şi o brichetă aurită. Eli Iliescu i-a împrumutat o cravată cu carouri mari, în culori violente şi o batistă albă pentru buzunarul de la piept. Simon Şeinerovici l-a instruit:  
- Nu cumva să povesteşti banalităţi de la slujba ta. Pe o femeie o cucereşti dacă o distrezi. Fă-o să râdă...  
- S-o gâdil? întrebă candid Marcu.  
- Mai târziu, dragă. Pentru început ajunge să-i spui bancuri, poante cu două înţelesuri... Înveţi bine două anecdote şi le plasezi la persoana întâia. De exemplu: „Ieri mă aflam în autobuzul numărul trei, lângă un cetăţean cu chelie." Asta crează culoarea locală, pricepi? „Şi ce făcea tipul? Scotea dintr-o sacoşă banane, le cojea, le săra şi apoi le arunca pe fereastră. L-am întrebat ce naiba face. Şi-mi răspunde că nu-i plac bananele sărate!". Nu uita să râzi la profil redus, sau s-o laşi pe ea să râdă până se prăpădeşte.  
- Şi dacă nu se prăpădeşte?  
- Nu există aşa ceva, îl asigură Simon. Ţi-o spun din experienţă. Femeile râd ca să nu se creadă că n-au priceput poanta.  
- Şi nu uita, adăugă domnul Oiţerman, să te lauzi. Îi dai tare cu succesele, cu călătoriile, cu conturile, cu studiile.  
- Dar eu nu am succese, n-am călătorit, n-am conturi şi n-am studii...  
- Nu are importanţă, vorbeşte de parcă le ai, n-o să te controleze nimeni. În prima etapă trebuie să-i aprinzi imaginaţia, s-o pui pe jăratec. Ehehei...  
- Şi să râzi cu toată gura, că ţi-am reparat dantura! spuse dentistul Kleinergrois. Dacă vine vorba, spune-i că ai un prieten stomatolog, face impresie bună...  
 
Sâmbăta trecută a avut loc vederea la domiciliul doamnei Gurnişt. Marcu  
s-a îmbrăcat, a vorbit, a povestit, a fumat şi s-a lăudat cum a fost învăţat. Noi am aşteptat cu sufletul la gură. Dar n-a ieşit nimic. Cică coniţa aia, fosta dansatoare, s-ar fi exprimat despre Marcu că e lăudăros şi neserios. Despre Marcu, care e atât de modest, tăcut şi cumsecade... Poate e mai bine aşa... La urma urmelor, noi îi dorim doar binele...  
 
Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
25 iunie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (42) – O PROPUNERE DE ÎNSURĂTOARE / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1644, Anul V, 02 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!