CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Umoristic >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1613 din 01 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (38) – O GUSTARE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Când primea musafiri de la oraş, Victor, care se mândrea cu livada lui de lămâi, aştepta să sosească toţi invitaţii şi apoi îi poftea în partea cu pomii cei mai încărcaţi de roade. Aici, îi rugă cică să-l ajute, să dea fiecare o mână de ajutor benevol la culesul fructelor. Le împărţea câte un săculeţ de plastic şi îi părăsea pentru un timp, spunând că trebuie s-o ajute pe Sima, nevasta sa, care aranja masă. Când apăreau apoi oaspeţii, fiecare cu pungă plină, Victor le spunea că acum magazia lui e doldora şi că dacă vor să-i facă un serviciu, să binevoiască dumnealor, orăşenii, să mai facă un mic efort şi să ia lămâile acasă.  
 
Victor era tunisian, cu educaţie franceză, locuise chiar o vreme la Paris şi avea grijă, cu discreţie, să dovedească faptul că dacă trăia la ţară nu era mai puţin şlefuit decât un profesor sau un funcţionar de la oraş. Sima era o gospodină model şi, la nevoie, o bucătăreasă grozavă. Venise de tânără din Maroc şi prepara nişte specialităţi culinare neîntrecute. Încât nu ştiai ce apreciază mai mult musafirii, darurile pomicole ale lui Victor, sau delicatesele Simei.  
 
Masa era aranjată în curte, la umbra unui copac rotat şi e foarte probabil că amfitrionii doreau ca vecinii să vadă ce oaspeţi veniseră. Nu erau mulţi, dar erau de calitate. Un general de grăniceri cu soţia, o pereche de medici cunoscuţi şi nişte tineri specialişti în computere. Victor făcuse armata la grăniceri în urmă cu ani, dar rămăsese în bune relaţii cu şeful său care, între timp, se pensionase. Doctorii erau din partea Simei, iar cu tinerii se împrieteniseră într-o excursie organizată.  
 
Toată lumea se simţea minunat, generalul tocmai povestea o amintire din armată, Victor confirma că exact aşa se întâmplase, când apăru un vecin, probabil trimis de navasta să.  
- Aaa, vino, ia loc, îl îmbia Victor.  
- Nu, că am venit numai să împrumut o lămâie...  
- Stai, domnule, aşează-te, că n-o fi foc. Mănâncă cu noi!  
- Mulţumesc, dar am terminat masa, am mâncat cât doi.  
- Dar nu ai mâncat friptură, nu budincă, nu prăjitura...  
- Bine, am să gust puţin! O gustărică! Că doar am mâncat...  
 
Pe scurt, vecinul care venise pentru lămâie, începu să mănânce cu timiditate, apoi capăta curaj sau apetit, înfuleca două porţii de friptură, le asezona cu multă budincă şi, când credeam că nu se va putea ridica de pe scaun, dădu gata o prăjitură pântecoasă şi, făcându-i un frumos compliment Simei, ceru un supliment, dacă se poate... Este momentul când Victor, spuse apăsat, dar curtenitor:  
- Se poate, vecine, sigur că se poate. Dar am să te rog ceva: altă dată să guşti acasă şi să pofteşti la noi să mănânci...  
 
Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
28 mai 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (38) – O GUSTARE / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1613, Anul V, 01 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!