AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Umoristic >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1612 din 31 mai 2015        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (37) – UN NUME POTRIVIT
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Într-o zi, s-a nimerit lîngă mine in autobuz un tip pe care îl cunoşteam din vedere. Pentru că aveam de făcut un drum lung, am considerat că e momentul să facem în sfîrşit cunoştinţă, iar el s-a recomandat  
- Ponedelnikman...  
- Nu te supăra, dar eu încă nu am auzit de aşa un nume. Ce ar fi să ţi-l schimbi sau să-l scurtezi?  
- De ce? s-a mirat el.  
- Aşa, ca să-ţi simplifici viaţa şi situaţia. E preferabil să ai un nume mai scurt. Am să-ţi dau un exemplu. Pe când eram elev la primară, profesorul de trigonometrie şi gramatică ne-a pedepsit, pe mine şi pe prietenul meu, să ne scriem pînă a doua zi, de o sută de ori, fiecare, numele. Pentru mine a fost simplu, am scris Şor, că se poate şi aşa, dar pe amicul meu il chema Blumenfeldenberg, ceea ce i-a luat două zile, nu şi-a îndeplinit norma şi a fost pedepsit din nou.  
- Adevărul este că ai dreptate, a fost de acord Ponedelnikman. Incă în urmă cu patruzeci de ani, un frate al tatei şi-a rusificat numele. Adică Ponedelnik, numai atât, şi a făcut o frumoasă carieră de normator la fabrica de mezeluri din Irkuţk. In schimb, fiul lui, Leonid, s-a înscris la Institutul siberian de ştiinte sub numele prescurtat de Nedelnik.  
 
Am recunoscut că Nedelnik este, într-adevăr un nume acceptabil.  
- Da, a spus Ponedelnikman, până într-atât că la un moment dat, nepotul ăsta a făcut o călătorie de studii în Bulgaria şi s-a întors de acolo cu idei foarte occidentale. A început să-şi semneze articolele Delnik, ceea ce s-a dovedit o stratagemă, pentru că după un an sau doi, a cerut oficial să-şi schimbe numele in Delnik.  
- Vezi? am întărit eu ideea, exact ce spuneam. Scurt e preferabil!  
- O clipă, m-a oprit Poledelnikman. După aia, la prima ocazie, aflându-se la o conferinţă pe tema mesteacănului furajer în Suiedia, fără să spună la nimeni, nici familiei şi nici forurilor superioare, Leonid ăsta a cerut azil politic şi a rămas în Suiedia sub numele de Elnik. Şi foarte curând după aceea, şi-a suiedeizat numele în Elnikson.  
 
O vreme a domnit tăcerea şi ne-am uitat pe fereastra autobuzului la peisaj. După aia, vecinul meu a oftat şi mi-a spus:  
- Da, dar nu a rămas în Suedia. Din trei motive. În primul rând, nu i-a convenit clima. În al doilea rând, nu i-a plăcut limba. Şi în al treilea rând nu i s-a acordat drept de lucru. Aşa că a plecat in Canada. N-au trecut nici şase luni şi am primit o scrisoare semnata L.Nickson. Îţi dai seama ce băiat deştept? L.Nickson este, de fapt, Elnickson. După care chiar şi-a schimbat numele în Nickson...  
- Da, da, l-am încurajat eu. În America de Nord, inclusiv Canada, numele de Nickson este foarte răspândit. Cum ar fi Popescu în România, sau Ivanov în Rusia, sau Levy în Israel... Au avut chiar şi un preşedinte Nickson...  
- Mi-ai luat vorba din gură, a zis Ponedelnickman. In Canada, nepotul meu a cunoscut o fată foarte bună, foarte bogată şi foarte de familie, care l-a plăcut foarte mult reciproc. In schimb, nu i-a plăcut numele lui, tocmai pentru că e banal şi comun. Şi i-a propus ca prin căsătorie, el să ia numele ei.  
- Foarte bine, am acceptat eu. Şi cum îl cheamă acum?  
- Voskreseinickman Leonid...  
 
Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
21 mai 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (37) – UN NUME POTRIVIT / Dorel Schor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1612, Anul V, 31 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!