AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Umoristic >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1596 din 15 mai 2015        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (36) – LUNGUL NASULUI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
- Ce fetiţă bună, îmi spune madam Brodiciche înduioşată, ce familie onorabilă, ce educaţie cum nu mai găseşti astăzi în multe case... Şi aşa o partidă i se propune lui Simon Şeinerovici, care-i trecut prin ciur si prin dârmon, că a umblat, numai eu ştiu, cu un milion de fâţe...  
- Despre cine vorbiţi, doamnă? întreb politicos.  
- Despre Lizica Kleider, fetiţa prietenei mele Bertha, care are restaurant vizavi de bancă. Despre ea vorbesc... Şi ce crezi... Crezi poate că nu s-a făcut partida pentru că ea nu a vrut. Ai să râzi, el n-a mai vrut. Derbedeul ăsta, mincinosul ăsta patentat, escrocul ăsta sentimental s-a răzgândit. Ce vremuri am ajuns să trăim! Ca lui Simon Şeinerovici, care cine ştie cine a fost bunicul lui, să nu-i convină să se însoare cu Lizica Kleider, nepoata lui Herman Rapaport, epitropul sinagogii croitorilor din Odesa.  
Aşa nişte vremuri am ajuns...  
- Dacă înţeleg bine, mă pronunţ eu delicat, matale ţii mult la Lizica si ai vrea să o vezi măritată la casa ei. Că are deja o vârstă...  
- Are, să nu-i fie de deochi, vreo treizecişiopt... Si e fată cinstită, de asta garantez eu, nu cred să se fi sărutat măcar o data...  
- Bun. Şi lucrează undeva? Are o profesie?  
- Are tatăl ei restaurant, nu ţi-am spus? Când o să se retragă dânsul din afacere, parcă cui o să-i ramâna, nu ei?  
- Înţeleg... Şi e prezentabilă Lizica, oarecum?  
- Mare lucru e să fii prezentabilă? Dacă e cazul se fac prezentarile imediat. Dar de ce mă intrebi? Ai matale vreo ideie? N-ai să ieşi în pierdere dacă se face!  
- Pentru moment nu am nici o ideie dar, dacă imi permiteti, de ce nu ia legătura doamna Bertha sau domnul Kleider cu o agenţie matrimonială?  
- Nişte bandiţi şi ăştia, stabileşte doamna Brodiciche, n-ai văzut şi matale la televizor? Îţi iau banii şi-ţi dau un număr de telefon care sună ocupat... O măgărie! Crezi poate că nu s-a dus Bertha la Matilda?A spus aşa şi aşa, am o fată bună, cu o zestre de o suta de mii, maşină ca şi nouă, restaurant în perspectivă... I-au propus un inginer divorţat...  
- Înteleg, el divorţat şi ea fecioară...  
- Nu-i vorba de asta. Dar inginer? Nu perspective, nu avere, slujbaş la stat până la pensie? Asta îi dau ei Lizicii pentru o sută de mii? Şi atunci i-au propus un contabil, unu chel şi borţos, de la fisc.  
- Ca să vezi... El borţos şi ea ca o floare.  
- Care floare? Problema e alta... Nu a vrut un inginer şi i se propune mai puţin? Ce să facă ea cu un contabil? Intr-o negustorie, la un restaurant, un contabil poate să strice... Simon Şeinerovici, aşa cum e el, avea cap la treburile astea. Un contabil sclerozat e corect, domnule, poate să fie chiar periculos... Auzi matale, incă de la fisc!  
- Dar ce ar fi vrut Lizica, un doctor?  
- Dă-i incolo de doctori... Nu ai auzit ce leafa are un doctor?! Si dacă o să facă incă o data grevă, din ce o să trăiască? Din zestrea fetei? Ea să-l ţină cu casă şi masă şi el să facă grevă?  
- Atunci cu un intelectual...  
- I-au dat şi aşa ceva, un profesor de violoncel de la conservator. S-a gândit domnul Kleider că poate să cânte la restaurant seara, dar când l-au intrebat, ai să râzi, ditamai profesorul nu cunoaşte o muzică mai de doamne ajută. Cunoaşte notele dar cântă numai treburi din alea care nu le înţelege nimeni. Te faci de râs faţă de clienţi... N-a mers. Aşa o fată şi n-are noroc. Iar măgarii ăia de la Matilda au mai avut tupeul să zică: „Dar ce aţi vrea pentru o sută de mii şi o maşină cu două uşi? Un om de afaceri? Un instalator? Unul care-i proprietar de tarabă în piaţă? Fetele de azi nu-şi mai cunosc lungul nasului...” Aşa au spus!  
 
Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
14 mai 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (36) – LUNGUL NASULUI / Dorel Schor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1596, Anul V, 15 mai 2015, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!