CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Umoristic >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1565 din 14 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (32) – PE CINE INTERESEAZĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Boris Israelovici Glazpapir mă întâlneşte la intrarea în ascensor şi-mi comunică, pe un ton indiferent:  
- Leopold a fost avansat. Chestiunea asta o să-i prindă foarte bine la pensie pentru că se iau în consideraţie la calcul ultimii ani de activitate. Cu alte cuvinte, dacă Leopold va primi acum o majorare de aproximativ cincisprezece la sută...  
- Scuză-mă, îi spun, ce mă interesează pe mine chestia asta? Eu vin acum flămând de la lucru şi-s foarte obosit. L-au avansat, să-i fie de bine!  
- Perfect! Spune Boris Israelovici. Strudelman a semnat contractul pentru un nou apartament. Dacă îl ajută dumnezeu, în cel mult şase luni, primeşte o suprafaţă locativă de o sută douăzeci de metri pătraţi. Va avea două terase, două veceuri, două...  
- Bine, bine. Am înţeles, spun eu intrând în lift cu Boris după mine. Se mută, se mută, să-i fie de bine... La ce bun atâtea amănunte?  
- Perfect! Constată Boris Israelovici. Soţia lui Manole Dekel a primit un premiu de gastronomie de la o revistă feminină prestigioasa. Pentru o reţetă de salată de vinete, cum făcea mama mare în Moldova. Pur şi simplu un deliciu. Se pune vânata la foc mic, aştepţi până se rumeneşte bine, o cojeşti în aburul propriu şi...  
- Bravo ei, mormăi eu în timp ce liftul urcă. A câştigat, a câştigat, cine ţi-a cerut reţeta?! Doar ţi-am spus că vin flămând şi obosit, vrei să-mi faci pofta de mâncare?  
- Perfect! Punctează Boris Israelovici. Domnul Oiterman a dat o nouă lovitură, a obţinut un contract colosal în China. El va fi furnizorul exclusiv pentru Piaţa Comună al unui articol foarte solicitat: sutiene victoria poporului secret, original!  
- Foarte bine, spun morocănos, ieşind din lift cu Boris după mine. A obţinut contractul, nu are decât. Eu n-am de gând să-i fiu client.  
- Perfect! Se bucura Boris Israelovici. Nevasta lui Eliahu Iliescu este din nou însărcinată. Ieri au făcut analiza ultrasound şi au aflat că e fata. Domnule, habar nu ai ce înseamnă asta pentru Eliahu... O faţă după atâţia băieţi!  
- Mazal tov familiei Iliescu. Dacă-i fată, fată să fie... Dar de ce faci din asta evenimentul secolului?  
- Perfect! Subliniază Boris Israelovici. Domnul Ghezuntertoit a făcut rost de o carte cu autograful personal, direct de la Jack London, capitala Angliei. Autorul i se adresează cu dragă prietene... Poţi să-ţi închipui ce bucurie pe capul lui, el care ţine atât de mult la colecţia lui de lucruri originale şi miniaturi culturale...  
- Felicitările mele, spun intrând în casă cu Boris după mine, dar ce legătură au toate astea cu persoana mea? Ce nevoie am eu să cunosc toate amănuntele? N-are decât să se spele pe cap cu colecţiile lui. Mie mi-e foame.  
- Perfect! Conchide mulţumit Boris Israelovici. Am să-ţi spun. Toate chestiile pe care ţi le-am relatat au fost un test. Şi tu, şi eu, şi Moşe Spitz, şi Goldenberg, şi Bluzman, şi Alberto, Biton, Sloime Brodiciche şi alţii, toţi au reacţionat exact aşa. Adică, ce-mi pasă mie, cu alte cuvinte normal. Numai Menaşe s-a bucurat de parcă lui personal i s-au întâmplat toate bucuriile astea. Spune şi tu, vrea să candideze la ceva, sau e puţin sonat?  
 
Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
9 aprilie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (32) – PE CINE INTERESEAZĂ / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1565, Anul V, 14 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!