AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Umoristic >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1541 din 21 martie 2015        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (30) – AH, CE TE INVIDIEZ !
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
- De mâine intru în concediu pe două săptămâni, zâmbeşte mulţumit Menase. Am de gând să-mi fac de cap... În primul rând, arunc undeva deşteptătorul, să nu-l văd, să nu-l aud. Dorm cât intră-n mine! Mă scol, îmi fac o cafeluţă tare, bine calculată, aburindă, băută în tihnă, cu o ţigară bună, o plăcere... Mă plimb în pijama cât poftesc, iau o revistă bună, mă tolănesc într-un fotoliu... Am să fiu ca regele Portugaliei...  
- Ah, ce te invidiez! Spune domnul Ghezuntertoit.  
- Şi după aia, continuă Menase, deschid televizorul şi mă uit la programul pentru copii. Eu mă dau în vânt după desene animate. Sunt cele mai reuşite emisiuni din câte există. Pot să râd în voie, să privesc cât poftesc, am să fiu stăpân absolut pe timpul meu, pe fotoliul meu, pe salonul meu. Mă voi simţi că preşedintele din Insula Paştelui...  
- Of, ce te invidiez!! Oftează domnul Ghezuntertoit.  
- Aşa, şi după aceea îmi pun un disc, am o duzină pe care nu am timp niciodată să le ascult. Îmi pun deci un disc, iau un roman de aventuri sau nişte jocuri de cuvinte încrucişate şi mă dedic în întregime acestei activităţi fără să mă intereseze nici buletinul meteorologic, nici cursul actiunilior la bursă, nici nimic... Am să mă simt ca paşa din Tailanda...  
- Vai, ce te invidiez!! Exclamă domnul Ghezuntertoit.  
- După aia ies la o plimbărică, continua cu voluptate Menase. Fără nici un plan prestabilit. Unde mă poartă paşii, acolo ajung. Mă întâlnesc cu unul, cu altul, beau o bere cu un prieten, asta are efect reconfortant mai ceva decât cel mai bun medicament. Ce mai, mă voi simţi că un prim ministru din Tropicul Racului...  
- Măi ce te invidiez, suspină domnul Ghezuntertoit.  
- Şi după aia, mă întorc acasă, nu contează la ce oră... Nu sunt în propriul meu concediu legal de odihnă? Îmi aranjez un prânz pe cinste, îmi fac siesta cu ziarul, fac un duş prelungit, trag un pui de somn şi când se face ora patru, dau vreo două telefoane. Am un prieten la Holon şi o rudă la Ierusalim, mai schimbăm o impresie, mai un banc acolo, mă simt ca dictatorul din Bermude...  
- Ai, ai, ce mult te invidiez!  
- Seara, continua Menase, am de gând să mă port ca un nabab... O să ies în centru şi o să-mi cumpăr un falafel bine ardeiat. Bineînţeles că nu chiar în fiecare seară. Altă dată o să iau seminţe de floarea soarelui prăjite şi sărate... Poate o să intru chiar la un cinematograf, că nu am mai fost de vreo doi ani. Am de gând să mă simt că emirul din Paris.  
- Doamne, cât te invidiez! Aproape strigă domnul Ghezuntertoit.  
- Ascultă, domnule! Se trezeşte în sfârşit Menase. Înţeleg că mă invidiezi dar, la urma urmelor, ai putea şi dumneata să-ţi permiţi aşa un lux ca mine. Mai lasă naibii, pentru o vreme, afacerile şi speculaţiile financiare, ia-ţi şi matale două săptămâni libere şi fă-ţi de cap. Cine te împiedica?  
- Ehei, zice Ghezuntertoit, ţie ţi-e uşor să vorbeşti... Şi ce să fac cu excursia în Orientul îndepărtat, pe care am plătit-o? Numai când mă gândesc că n-am să mă pot scula când vreau, să mă plimb în pijama, să citesc ziarul şi să dau telefon la Holon şi la Ierusalim, îmi vine să plesnesc de necaz. Aşa-i viaţa! Unii au toate satisfacţiile posibile şi alţii se chinuiesc pe drumuri ca nişte comis-voiajori. Unde eşti tu, Dreptate Socială!?  
 
Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
19 martie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (30) – AH, CE TE INVIDIEZ ! / Dorel Schor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1541, Anul V, 21 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!