CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Umoristic >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1462 din 01 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (19) – EXTRAORDINAR
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În urmă cu circa două săptămâni, lui reb Fisel Ianchel Mendelovici din Pardes Mose i s-a întâmplat ceva extraordinar: dimineaţa, înainte de rugăciune, pe când îşi clătea mâinile cu apă stătută peste noapte, a simţit aşa, ca un fel de adiere pe faţă, ca şi când ar fi avut o piele fină şi gingaşa, de domnişoară. Aproape instinctiv şi reflex, şi-a atins cu mâinile jilave obrazul şi dacă nu a leşinat şi nici nu a strigat să-l audă tot cartierul, înseamnă că dumnealui este o fire deosebită. Pentru că lui reb Fisel îi dispăruse barbă!  
 
Se înţelege că a alergat imediat la oglindă. Ce a văzut? O figură speriată, cu ochii lărgiţi de mirare, un nas normal dezvoltat şi doi obraji palizi, absolut complet bărbieriţi... Figura semăna vag cu o fotografie a lui din adolescenţă, făcută probabil pentru buletinul de identitate. Pentru mai multă siguranţă, reb Fisel făcu câteva grimase: era neîndoielnic, cel din oglindă reproducea concomitent strâmbăturile, deci era el... Era el! Şi barba? Unde şi în ce fel dispăruse barbă?  
 
Se gândi speriat ce ar putea să-i spună nevestei sale la micul dejun. Dar nici cuvioasa Sara Leia şi nici cei şase copii nu exprimară nici o mirare. E drept că nu-l priviseră cu atenţie ci doar în treacăt, fiecare cu ale lui. Puţin încurajat, reb Fisel îşi îmbraca haina şi îşi puse un fular negru, de parcă s-ar fi pregătit să atace o diligenţă. În fapt, nu se pregătea decât să ajungă la oficiul poştal local, la ghişeul de recomandate şi trimiteri externe unde lucra.  
 
Pe drum se întâlni în treacăt cu câţiva vecini sau cunoscuţi, dar nimeni nu-l opri, nimeni nu-l întrebă unde îi este barbă. La slujbă, deoarece ajunse cu o foarte mică întârziere, ceilalţi salariaţi erau deja la locurile lor, iar solicitanţii erau ocupaţi cu lipitul timbrelor şi număratul mărunţişului... Faptul că reb Fisel nu avea barbă trecu neremarcat.  
 
Totuşi, tensiunea îi macina nervii. Reb Fisel era o figură respectabilă în cartier, era apreciat la lucru, la sinagogă şi la şcoală unde învăţau copiii lui. Lumea avea să sesizeze, să comenteze, să condamne! La ora zece, în pauză de ceai, reb Fisel intra la dirigintele postei cu intenţia să se învoiască şi să se ducă la doctor. Îşi potrivi fularul şi îi ceru şefului o învoire.  
- Du-te, du-te, se grăbi acesta să-i ofere favoarea. Eşti într-adevăr palid şi indispus.  
 
Nici un cuvânt despre barba de care fusese nedespărţit atâţia ani... La policlinica, se aşeză la rând, cât mai anonim posibil. Vreo doi îl salutară, vecina Malca şi Ithak zarzavagiul de la care cumpără el în ultimii doisprezece ani...  
- Cu ce necazuri, reb Fisel?  
 
Dar nimeni nu era interesat în răspuns, trecură repede la alt subiect: „ce spui ce vreme imposibilă? Nici nu ştii cum să te îmbraci... E de mirare că toată lumea e răcită?" Nu, nu e de mirare. Dacă ceva e de mirare, este cum de oamenii ăştia simpli şi fără fasoane, au bunul simţ să nu-i pună întrebarea ucigătoare unde îi este barbă, de ce s-a bărbierit, a trecut poate la laici, sau rabinul cel mare i-a spus că e bine s-o facă pentru salvarea unui suflet, sau vindecarea unei eczeme?  
 
Rândul la doctor se apropia şi reb Fisel nici nu mai era chiar atât de sigur dacă face bine să intre. La urma urmelor, ce să-i spună doctorului? Tipul nu e religios, cum ar putea el să înţeleagă drama unui om care din senin se trezeşte că nu e el, că şi-a pierdut identitatea, profilul şi figura? Aşa că, în ultima clipă, pacientul renunţa, se hotărăşte pentru o altă vizită: va merge la rabinul cartierului, acesta îl cunoaşte de atâţia ani, ştie cum se apleacă el asupra cărţilor sfinte, cât de convins îndeplineşte comandamentele religioase.  
 
Casa rabinului e plină, o mulţime de enoriaşi cunoscuţi, învăţăcei, solicitanţi, Toţi îl cunosc pe reb Fisel, toţi îi răspund politicos la salut, nimeni nu întreabă de barbă... Să nu inebunesti? Ba da! Pentru că şi rabinul, însuşi rabinul care îl cunoaşte bine, îi dă mâna, îl roagă să ia loc şi-l întreabă care e pricina că-l onorează cu această vizită.  
- Uitaţi-vă la fata mea! Spune reb Fisel răguşit de emoţie.  
- Da, zice rabinul, cum de nu m-am gândit? Munceşti prea mult, nu dormi destul, copiii sunt gălăgioşi... Sfatul meu este să-ţi iei un concediu şi să pleci la Tfat. Îţi dau o scrisoare pentru rabinul Cutare.  
 
Reb Fisel mulţumeşte şi se retrage respectuos. Nici un cuvânt despre barba. Şi atunci se hotărăşte: intra la Iacob frizerul, se aşează pe scaun şi comandă:  
- Un ras, te rog!  
 
Şi abia atunci aude, of, în sfârşit aude un om care îl priveşte drept în faţă, care îl vede, care îl înţelege:  
- Dar sunteţi proaspăt bărbierit, domnule... Poate doriţi un tuns?!  
Da, reb Fisel Iankel Mendelovici doreşte un tuns. Un tuns modern, din foarfece şi lama, cu alura sportivă şi elegantă, aşa cum şi-a dorit toată viaţa...  
 
Dorel SCHOR  
Tel Aviv  
30 decembrie 2014  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (19) – EXTRAORDINAR / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1462, Anul V, 01 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!