CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Umoristic >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1451 din 21 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (17) – UN SĂPUN PARFUMAT
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Joia trecută, doamna Pnina Brodiciche, vecina mea de palier, a făcut cumpărături importante la un magazin universal. Printre altele, câteva obiecte de toaletă, iar printre acestea, zece săpunuri parfumate, de import. Ajunsă acasă, îşi aranjă meticulos achiziţiile şi constată cu stupoare că în pachet avea nu zece ci... unsprezece săpunuri parfumate, de import. Numără de câteva ori, de la stânga la dreapta, de la dreapta la stânga, pe grupe de trei, pe grupe de cinci... Era clar, se pomenise cu un săpun în plus. Pnina Brodiciche este o femeie corectă. De aceea exclamă:  
- Am eu nevoie de săpunul lor? Şi se hotăra să-l înapoieze... Aşa că făcu un drum special, se prezentă la raionul respectiv şi-i povesti vânzătoarei despre ce e vorba.  
- Aveţi bonul? se interesa această. Pnina Brodiciche avea bonul.  
- Aici scrie zece săpunuri, constată vânzătoarea.  
- Tocmai, dar am primit unul în plus. L-am adus...  
 
Vânzătoarea se găsea evident în încurcătură. O trimise pe Pnina la şeful de raion. Reluă relatarea, povesti cum, ajunsă acasă, descoperise că are un săpun în plus, cum ea era o femeie cinstită şi venise special să-l înapoieze.  
- Poate că aţi mai cumpărat şi în altă parte, presupuse şeful de raion. Noi nu facem greşeli.  
- Nu am fost nicăieri, declară Pnina decisă. Numai la voi!  
- Hm, spuse şeful de raion. E o situaţie cam complicată... La care casa aţi făcut plată?  
 
Pnina declară la ce casa făcuse plată. Şefu vorbi cu casieriţa. Casieriţa spuse că e imposibil, ea nu greşeşte niciodată, dovada că pe bon figurează contravaloarea a zece săpunuri şi nu unsprezece.  
- Vedeţi? constată şeful. E logic, degeaba insistaţi. Dar Pnina insistă. Şeful se scărpină încurcat în creştet, păru că se gândeşte profund şi, după câteva minute, decise:  
- Să mergem la responsabilul de etaj.  
 
Responsabilul de etaj nu-i primi imediat, era un om ocupat. Când, în sfârşit, îşi găsi timp, ascultă foarte sceptic relatarea clientei, notă cu importanţă într-un carneţel şi-i ceru o declaraţie scrisă, contrasemnată de şeful de raion.  
- Bine, spuse Pnina după ce termină şi treaba asta. Poftim săpunul. Mai am şi alte treburi...  
- Treburile de acasă pot să mai aştepte. Chestiunea care se pune acuma este alta: de unde ştim noi că nu aţi avut şi alte obiecte în plus!? Trebuie să ne sfătuim cu ofiţerul de securitate... Poate e cazul să ne adresăm şi poliţiei... Martori aveţi?  
- Domnule, îşi pierdu Pnina răbdarea. Puteţi să vă adresa şi consiliului de miniştri. Eu v-am adus săpunul, luaţi-l şi spălaţi-vă pe cap cu el!!  
- Pardon, se supără şeful. Pe cap noi ne spălăm cu şampon. În ceea ce priveşte chestiunea cu săpunul, ca şi în privinţa celorlalte obiecte pe care le-aţi cumpărat, vom face un inventar complet al raionului de cosmetică.  
 
Pnina căzu epuizată pe un scaun, deşi nimeni n-o poftise să şadă. Cei trei procedară la un inventar fulger, conform metodelor celor mai moderne şi perfecţionate. După mai bine de trei sferturi de oră, se întoarseră victorioşi:  
- Aşa cum am presupus, nu lipseşte nimic. Săpunul a fost achitat sau l-aţi cumpărat în altă pare. Bună ziua doamnă, magazinul nostru funcţionează ireproşabil. Şi cum clienta plecă, şeful cel mare constată:  
- Era clar de la început: tipa e cucu!  
 
Dorel SCHOR  
Tel Aviv  
16 decembrie 2014  
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (17) – UN SĂPUN PARFUMAT / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1451, Anul IV, 21 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!