CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1435 din 05 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - CONCURS INTERNAŢIONAL DE CARICATURĂ - HAIFA 2014
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Concursul internaţional de caricatură iniţiat de primăria municipiului Haifa a ajuns la cea de a 20-a ediţie. Şi întrucât anul acesta se aniversează 25 de ani de la semnarea Convenţiei Drepturilor Copilului, în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, s-a optat pentru tema „Copilul în familie şi în societate". Au răspuns invitaţiei de a participa la concurs nu mai puţin de 492 caricaturişti cunoscuţi din 64 de ţări. Vă imaginaţi cât de greu a fost pentru membri juriului, alcătuit din 21 de specialişti din şase ţări, să aleagă caricaturile cele mai reuşite, cele mai incisive, cele mai umoristice şi reprezentative,  
 
Caricatura este un gen aparte al artelor vizuale care, deşi cu vechime, a căpătat în ultimele decenii o largă răspândire şi recunoaştere. Parţial şi datorită internetului. Ea se bazează pe exagerarea intenţionată a unor trăsături sau caracteristici umane, în scopul clar de a satiriza, a ridiculiza sau a atrage atenţia. O caricatură bună destinde, amuză, dar şi atenţionează asupra unor situaţii anume. Dacă e de calitate, ea poate esenţializa într-o singură formă vizuală ceea ce altfel, necesită un text cu foarte multe cuvinte. Ca modalităţi de expresie, notăm şarja amicală, caricatura umoristică, caricatura satirică, cea critică... Oricum, aproape întotdeauna, prin caricatura se transmite un mesaj, o opinie, o opţiune, o idee notabilă.  
 
Interesant este că pe primele locuri la concursul de la Haifa s-au situat artişti mai puţin cunoscuţi, din Columbia şi din China (Elena Ospina, Ba Bilig, Jing Shan Li, Raul Fernando Zuleta), dar care s-au încadrat perfect în criteriile de ingeniozitate, actualitate şi umor. Diplome de excelenta au fost oferite unor caricaturişti din Turcia, Serbia, Ucraina, Rusia şi Israel. Menţionăm cu satisfacţie că printre cei mai apreciaţi concurenţi, se numără şi prietenul nostru arhitectul Eduard Mattes, care în vremea din urmă colaborează cu succes, în afară de publicaţiile israeliene şi la revista umoristică "Booklook" din România. Concursul s-a dovedit o manifestare de prestigiu în acest univers nemărginit şi diversificat al artelor plastice.  
 
Dr. Dorel SCHOR  
Tel Aviv  
noiembrie 2014  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - CONCURS INTERNAŢIONAL DE CARICATURĂ - HAIFA 2014 / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1435, Anul IV, 05 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!