AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1385 din 16 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - RĂPIREA EUROPEI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Răpirea Europei - iată un subiect care începe cu o legendă mitologică şi ajunge, în zilele noastre, la comentarii cu implicaţii geo-politice. Conform mitului grecesc, frumoasă Europa îşi are obârşia în... Asia Mică. Europa era fiica regelui Agenor care domnea în Fenicia. Zeus, atotputernicul şi destrăbălatul Zeus, o vede şi se îndrăgosteşte de ea sau, mai corect, îşi propune să o cucerească. De acea se transformă într-un taur alb, tânăr şi viguros (aşa cum în alte ocazii luase înfăţişarea unui lebădoi sau a ploii de aur) şi se apropie de tânără fată care culegea flori împreună cu prietenele ei. Se lăsă, blând, mângâiat şi încălecat, pentru ca apoi s-o răpească şi să o ducă în insula Creta. Unde o seduce... Legenda continuă, Europa îi naşte trei feciori, printre care pe Minos.  
 
Ideia este că Europa s-ar trage dintr-o generaţie de fenicieni care au fost naturalizaţi pe teritoriul grecesc. Şi atunci se pune firesc întrebarea dacă interesul artistic a predominat în tratarea subiectului de către numeroşii pictori care s-au inspirat din răpirea Europei, sau cel religios.  
 
Fapt este că în majoritatea picturilor inspirate de această legendă, dominante sunt scenele narative. Şi decoratorii antici, şi pictorii din Renaştere preferă aspectele viguroase de acţiune, desfăşurarea dinamică, infuzia de spontaneitate. Artiştii contemporani modifică atmosfera şi stilul, sugerând o posibilă finalitate în libertate. Ei strecoară o discretă miză politică şi socială, practicând o largă democraţie a interpretărilor. Uneori abordarea subiectului, cu trimiteri la actualitate, este temerară şi neconvenţională.  
 
Frumuseţea senzuală şi estetică, miracolul formelor, texturii şi culorilor, uneori sfidarea convenţiilor sau combinaţia de idealism cu un soi de primitivism naiv, sugerează discret realitatea existentă. Dintre foarte numeroşii pictori care au fost atraşi de subiectul generos al răpirii mitologice a Europei, se detaşează maeştrii Albrecht Durer, Tizian Vecelli, Giovani Tiepolo, Francois Boucher, Paolo Veronese, Rembrandt van Rijn, Felix Vallotton.  
 
Dar romantici sau simbolişti, figurativi sau suprarealişti, pictorii de astăzi au transformat vechea legendă într-o emblemă a timpului modern şi nu s-au sfiit să sugereze problemele Europei (continent).  
 
Dr. Dorel SCHOR  
21 septembrie 2014  
Tel-Aviv  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - RĂPIREA EUROPEI / Dorel Schor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1385, Anul IV, 16 octombrie 2014, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!