CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Umoristic >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1384 din 15 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (9) – ÎN RÂND CU LUMEA BUNĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Cat mi-e de simpatic Leopold Gurnist Şi cât de bune sunt prăjiturelele doamnei Gurnist! Şi cu toate astea, cam de multişor nu i-am vizitat. Ieri însă, am intrat la ei, auzisem că Leo e bolnav şi eu, că vecin şi medic, m-am simţit obligat. Doamna Gurnist m-a primit de la uşă cu braţele deschise şi cu un potop de întrebări:
- Ce mai faci? Şi de ce ai venit singur? Să-ţi fac un ceai de tei? Sau, poate, o cafeluţă? Mai bine un ceai, totuşi... Să vezi ce o se bucure Leo!
Leo stătea într-un fotoliu, învelit într-un pled şi părea că tocmai se trezise din moţăiala. La picioare, încovrigat, un căţel de rasă nedefinită dormea de-a binelea.
- Ei, dar văd că sunteţi în pas cu lumea bună! Mi-am găsit eu subiect. Aţi făcut rost de un câine...
- De ai ştii cu câtă alergătură, exclamă madam Gurnist. E un câine dintr-o rasă foarte specială. Pe asta, când creşte şi se face mare, nu-l iei nici cu trei sute de dolari...
- E un coccinel! Mormăie expert Leopold.
- Caniş, prostule, auzi la el...! Câine de rasă pură, cu părinţii şi bunicii din ambele părţi verificaţi până la a patra generaţie. O raritate! Dacă un cunoscător ar şti că noi avem aşa ceva, ne-am putea îmbogăţi...
- Să nu vi-l fure, zic eu prudent.
- Chiar aşa, mormăie Leopold aprobativ.
- Chestiunea e foarte serioasă, oftează madam Gurnist. Să nu crezi că nu ai dreptate. Leopold îl scoate dimineaţa, dar apoi se duce la serviciu. Eu sunt ocupată, păcat de aşa un câine să stea toată ziua în casă. Pentru matale, că ne eşti drag şi ai aşa nişte copii simpatici, am face gestul ăsta unic şi ţi l-am ceda. Pentru nici o sută cincizeci.
- Merită mai mult, zic. Trebuie să găsiţi un cunoscător adevărat, luaţi pe el o avere...
- Dă-i încolo de bani, suspină madam Gurnist. Să-l dau la nişte străini? Ştii ce suflet are rasa asta? Ce inteligenţa? Ce memorie? Dă-mi cincizeci de dolari şi ţi-l fac cadou pentru copii. Sunt aşa de drăguţi...
- Dimpotrivă, susţin eu. Trebuie să-l daţi cuiva care nu sta foarte aproape. Ca să nu sufere! Aveţi nevoie de un amator serios, care locuieşte la vilă. Să aibe o bucăţică de curte, să poată zburda în voie...
- Dar sufletul? La suflet nu te gândeşti? Oftează madam Gurnist. Parcă totul e să stai la vila şi să te plictiseşti? Tot la bloc e mai vesel. Aşa un căţel de rasă se ataşează de copii, se joacă cu ei, mai mare dragul. Nu am eu inima să-l dau la un străin nici pentru o avere. Dumitale, parcă, parcă ţi l-aş ceda, până nu mă răzgândesc, şi cu două zeci şi cinci.
- Regret sincer, spun cu regret. Tocmai acum am nişte datorii...
- Ei, dacă e aşa, se schimbă socoteala, zâmbeşte binevoitoare doamna Gurnist. Prietenul adevărat se cunoaşte numai la nevoie. Tot aşa şi vecinul adevărat... Ştii ceva, Leopold n-o să se supere, aşa să am bine că o fac de dragul copiilor, ia-l! Ia-l pe gratis, ia-l fără nici un ban, dar promite-mi că o să aveţi grijă de el, că o să...
- Tocmai asta e problema, declar eu foarte trist. Nu pot să vă promit nimic. Nici că o să avem grijă de el, nici că o să... Copiii sunt alergici la rasa asta de câini.
- Ce ciudat! Se miră doamnă. Stai să-ţi aduc ceaiul.
- Ascultă-mă repede, şopteşte Leopold, până nu se întoarce. Fă-mi un serviciu personal, că eu plimb potaia de patru ori pe zi şi numai pe fotoliu meu se pişă, lua-l-ar naiba. Ia-l şi bagă-l într-un taxi, să-l ducă cât mai departe, nu mă uit la bani. Merită! Fir-ar să fie de coccinel, că mi-a mâncat sănătatea...  

Dorel SCHOR
Tel Aviv
10 septembrie 2014
 

Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (9) – ÎN RÂND CU LUMEA BUNĂ / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1384, Anul IV, 15 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!