CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Umoristic >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1352 din 13 septembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (7) – FOTOGRAFII DE FAMILIE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Nu ştiu dacă aţi observat ce cozi interminabile se formează în ultima vreme la bănci ... Ceva nemaipomenit. Poţi pierde mai bine de o oră până îţi vine rândul. Vrând-nevrând, intri în vorbă cu cine se nimereşte alături.
- Am la mine fotografiile nepoatei, i-am spus unei doamne între două vârste. Până ajungem noi la ghişeu, îi vine vremea ei să meargă la universitate!
- Îmi permiteţi? Mi-a zâmbit doamnă, pot să mă uit.? Numai să-mi pun ochelarii.
I-am permis, bineînţeles.
- Vaaai, ce scumpă e într-adevăr, a exclamat ea. E fetiţă?
Am confirmat, adăugând că e cea mai mică din familie.
- Serios? S-a mirat doamna. Dar e fenomenală! Stă în şezut?
- Evident, am spus, stă şi pe oală!
- Extraordinar! A exclamat ea bucuroasă. Felicitările mele.  

Pensionarul dinaintea mea mi-a solicitat permisiunea să se uite şi el. Am acceptat cu plăcere. Omul a făcut complimentele de rigoare şi mi-a comunicat că el are un nepoţel de doi ani, foarte drăguţ şi foarte bine educat.
- Întrucât suntem clienţi la aceaşi bancă, am putea să le facem cunoştinţă copiilor. Nepoţelul meu are deja optsprezece dinţi!
- Oh, e bogat, am spus. Sunt însă obligat să vă informez că nepoata mea nu are decât doi dinţi la mijloc jos şi gingia umflată sus. Şi în ultima vreme, nu prea a câştigat în greutate.
- E de la dinţi, a intervenit o femeie cu experienţă. Când ies dinţii, copiii sunt mai agitaţi, plâng şi nu prea mănâncă. Nepoţeii mei, numai o clipă să găsesc fotografiile, sunt foarte reuşiţi. Nu susţin asta, bineînţeles, pentru că sunt ai mei, dar spuneţi şi voi dacă nu e aşa...  

Femeia are o mulţime de nepoţei, probabil de la mai multe mămici, aşa că pozele se risipesc imediat printre cetăţeni. Lumea e destul de plictisită, coada înaintează în ritm de melc, ce dracu' o fi având astăzi funcţionarii... Un cetăţean transpirat, la care nu ştiu cum s-a nimerit una din fotografiile nepoatei mele, îi face complimente bunicii de alături:
- Leit matale, precizează el expert. Gura, sprâcenele... Numai o clipă să vă arăt copiii mei. Nişte capacităţi.  

De un sfert de oră, toată lumea caută prin poşete şi portofele, scoţând la iveală fotografii de familie, copii şi nepoţei drăgălaşi, dar care, nu pentru că aş fi eu exagerat, nu se compară cu nepoţica mea. Ajung în sfârşit la ghişeu şi, din zăpăceală, în loc să prezint cecul, îi înmânez funcţionarei plicul cu poze.
- Vai, ce drăguţă! Se entuziasmează femeia, sătulă probabil de note de plată, chitanţe şi borderouri. Cu cine seamănă?
- Cu mine, pecizez eu modest, mai mult în glumă, cu toate că chiar aşa este, fetiţa seamănă grozav cu o fotografie de-a mea la vârsta respectivă. Dacă mi-aş scoate ochelarii, aţi vedea.  

Funcţionara insistă să-mi scot ochelarii, îi fac plăcerea, dar după aproximativ douăzeci de minute, lumea, nu ştiu de ce, îşi pierde răbdarea şi începe să vocifereze. Atras de gălăgie, se apropie şeful băncii, care se afla prin apropiere.
- Ce se întâmplă aici!? Întreabă el sever şi încruntat. Ce este?
Dar faţa i se luminează în momentul când vede fotografiile:
- O clipă numai, să vă arăt băieţelul meu. Numai o clipă! Şi voi, hmm, păstraţi liniştea şi nu vă agitaţi. Suntem doar oameni serioşi, părinţi şi bunici, oameni cu familie, cu copii şi nepoţi... Este?  

Dorel SCHOR
Tel Aviv
5 septembrie 2014
 

Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (7) – FOTOGRAFII DE FAMILIE / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1352, Anul IV, 13 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!