CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1344 din 05 septembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - PICTORI DIN ROMÂNIA ÎN LUME
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mulţi artişti valoroşi au căpătat deplină recunoaştere internaţională după ce au părăsit ţara natală. Probabil că cel mai semnificativ exemplu este cel al lui Constantin BRÂNCUŞI, considerat unul dintre cei mai mari sculptori moderni, unanim apreciat şi cu o influenţă covârşitoare în dezvoltarea artelor.  
 
Nu lipsesc nici pictori care şi-au consolidat faima peste hotare, că de pildă Victor BRAUNER, considerat cel mai important exponent al avangardei artistice româneşti din perioada interbelică. Suprarealist, într-o manieră foarte personală, a reprezentat Franţa la Bienala de la Veneţia din 1966. Imaginile eclectice şi simbolurile religioase sunt integrate în fascinaţia sa, cu miturile magice şi personale. Pânzele sale abundă de metafore spirituale şi de alegorii fantastice.  
 
Marcel IANCU, cunoscut pictor şi arhitect bucureştean, dar şi creator de şcoală, a fost promotor al artei de avangarda, dadaist şi animator al vieţii culturale. El este părintele satului de artişti de la Ein Hod, Israel, în care s-au integrat pictori, sculptori, ceramişti veniţi din cele patru zări. În reliefurile sale policrome şi uleiurile în ulei sunt dominante problemele de construcţie, rezolvate prin perspectiva unui spirit raţionalist.  
 
Un alt mare pictor născut în România şi emigrat în Palestina mandatară este Reuven RUBIN, creatorul stilului eretz-israelian: peisajul biblic, folclorul, personajele sale (iemeniti, evrei hasidici, arabi), Ierusalimul, Galilea constitue permanenta sa sursă de inspiraţie. De notat că odată cu declararea independenţei Israelului, artistul plastic Reuven Rubin a fost numit primul ambasador al statului iudeu în România.  
 
În Franţa s-a afirmat, după o lungă perioadă petrecută în Rusia, Armenia şi bineînţeles în România, pictorul Jules PERAHIM. El s-a bucurat de apreciere pentru stilul său, în spiritul avangardismului, abandonat pentru o vreme, dar reluat în cele patruzeci de expoziţii organizate în capitalele europene.  
 
Trăitor la Paris şi foarte cunoscut este în prezent pictorul Sami BRISS, posesorul unui stil unic, în care se regăsesc icoanele bizantine, folclorul românesc şi personajele biblice.  
 
Dr. Dorel SCHOR  
Tel Aviv  
1 septembrie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - PICTORI DIN ROMÂNIA ÎN LUME / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1344, Anul IV, 05 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!