CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Umoristic >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1326 din 18 august 2014        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (5) – CONTRACT CU JAPONEZII
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Cu destui ani în urmă, fiind concentrat pentru o lună ca medic la un poligon de antrenament, am descoperit că unul din şoferi era, în viaţa civilă, director general la o societate de export-import. Pe vremea acea, relaţiile comerciale ale Israelului cu Japonia erau la începuturi, aşa că omul a obţinut cu uşurinţă o învoire de două zile pentru a primi o delegaţie comercială de acolo. Japonezii urmau să hotărască dacă vor cumpăra portocale de la noi sau dintr-o altă ţară mediteraniană. Contractul promitea milioane.  

Când s-a întors, după acele două zile, directorul ne-a povestit următoarele. Delegaţia era numeroasă, optesprezece persoane, numai bărbaţi. Nici unul nu fuma, nici unul nu avea mustaţă, nici unul nu era chel şi nici unul nu era fără cravată. Nu puteai şti cu precizie ierarhia delegaţiei pentru că semănau uluitor între ei şi aveau nume imposibil de reţinut.  

Ai noştri pregătiseră, în cea mai bună tradiţie naţională, platouri cu burecas, cu prăjiturele, cu turtă dulce, sticle cu răcoritoare şi coniac de calitate. Evident, fructe... Cele mai frumoase portocale...  

Japonezii au gustat, au zâmbit mult, s-au aplecat ceremonios. Numai că tot timpul, în loc de optsprezece japonezi, în încăpere se aflau şaptesprezece. Treaba asta a observat-o primul un băiat tânăr care, pentru că nu ştia englezeşte, încerca să numere câţi dintre ei aveau ochelari şi câţi nu.
- Moşe, i-a raportat el directorului general, mereu iese câte un musafir din cameră şi... cum revine, iese altul. Niciodată n-au ieşit doi şi nici o clipă n-au fost toţi înăuntru... Fiecare lipseşte fix trei minute!
- Uite-al naibii, a mormăit directorul. Ia vezi tu unde se duc...  

Tânărul, care făcuse armata la paraşutişti, s-a strecurat pe altă uşă şi i-a urmărit pe japonezi. Unul câte unul. Şi ce credeţi? Se duceau la closet! În răstimpul dintre un japonez şi altul, a intrat într-o cabină, a luat o poziţie strategică şi a aşteptat. Concluzia: Fiecare vizitator intra, controla robinetele, trăgea apa fără să utilizeze instalaţia, se uita în recipientul cu săpun şi, înainte de a ieşi, inspira tare şi adânc aerul. Apoi nota ceva într-un carneţel. Şi revenea la şedinţă.  

- Aţi semnat contractul cu japonezii? am întrebat noi.
- Aici am vrut să ajung, a zâmbit el victorios. Credeţi poate că au vizitat secţiile de sortare, de spălare, benzile de selecţie, secţia de ambalaj? Aşi... Ei au controlat closetul! Dacă closetul e curat şi miroase bine, mi-au spus, dacă există săpun şi hârtie igienică, apă curgătoare şi ventilaţie, totul este în regulă. Şi au semnat...!  

Dorel SCHOR
Tel Aviv
15 august 2014

 

Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (5) – CONTRACT CU JAPONEZII / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1326, Anul IV, 18 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!