CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Umoristic >  


Autor: Dorel Schor         Publicat în: Ediţia nr. 1311 din 03 august 2014        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (3) – SIMŢUL UMORULUI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Dentistul Kleinergrois se trezi sâmbătă dimineaţa cu un sentiment de deplină satisfacţie. E adevărat că se culcase în ajun niţeluş mai târziu, dar apucase să doarmă neîntors. În plus, câştigase la remi, nu contează cât, dar îl făcuse praf de data asta pe nesuferitul ăla de Aron Plotchemaher. Un tip încrezut, obişnuit să câştige întotdeauna... Şi nu-i ieşea din cap o anecdotă povestită nu mai ştia de cine, după ce făcuse trei palete la rând, ultima dată cu jokerul întors. Ce mai anecdota! Cum naiba să nu fii bine dispus... O să i-o spună lui Menaşe neapărat. Menaşe e un tip cu simţul umorului..
Aşa că se spală în fugă pe ochi şi, cu gândul că o să bea o cafeluţă la Menaşe, urca un etaj şi bătu la uşa vecinului. Menaşe îi deschise, dar era evident că nu avea chef de musafiri. Avea un obraz bărbierit şi unul plin de spumă..
- Ascultă o poantă grozavă, începu deja să râdă Kleinergrois. Un israelian se duce la o casă deocheata la Roma şi îi spune madamei...
- Ia loc o clipă, îl întrerupse Menaşe, să-mi termin treaba în baie.
- Hai că vin după tine, spuse Kleinergrois vesel. Vreau, îi zice madamei, o fată care să fie...
- Scuză-mă, îl cenzura Menaşe, dar băiatul se spala pe dinţi şi nu aş vrea să... Poate vii mai târziu!  

Kleinergrois se trezi pe palier, cam nedumerit. Oamenii nu mai au simţul umorului, se gândi. Şi sună, maşinal, la uşa lui Boris Israelovici Glazpapier.
- Intră, intră, îl pofti gazda cu jumătate de gură. Ce faci?
- Am venit să-ţi povestesc o anecdotă, spuse vesel dentistul. Un israelian se duce la Roma şi intră la o casă de toleranţă...
- La Roma nici nu sunt case din astea, opină gazda. M-am interesat. Au fost odată, înainte de Musolini, dar le-au desfiinţat.
- Nu contează, se încăpăţâna Kleinergrois. E un banc.
- Cum nu contează!? Rămase pe poziţie Boris Israelovici. Dacă le-au desfiinţat înseamnă că nu există. Nu-mi veni mie cu gogoşi...  

Kleinergrois bătu în retragere, pretexta că se grăbeşte şi ieşi, convins că a greşit. Cui se apucă el să povestească o glumă? Unui fost activist sindical, lipsit de simţul umorului? Sună la Eliahu Iliescu. Asta e un românaş de-al nostru, se gândi, un băiat care ştie ce-i o glumă, nu un cap pătrat care, dacă îl scoţi din ale lui, face stop cerebral. Îi deschise doamna Iliescu. Era în capot şi cu un prunc în braţe. De poale se ţinea zdravăn o mogâldeaţă de vreo patru ani. Dentistul nici nu apucă să deschidă gura, pentru că se trezi înconjurat de câţiva plozi care-i cereau ciocolată.
- Ei, fire-ar să fie, spuse scuzându-se. Nu m-am gândit la ciocolată, eu am venit numai să-i spun lui Eli un banc.
- Eliiiii, strigă femeia. A venit vecinul să ne povestească ceva. Strânge rufele şi vino. Hai copii, staţi cuminţi şi nenea o să vă spună o poveste.  

Kleinergrois, cu puţin efort reuşi într-o jumătate de oră să povestească „Capra cu trei iez”i şi să se vadă plecat. E clar, se gândi, viaţa e dură, nimănui nu-i mai arde de distracţii, oamenii şi-au pierdut simţul umorului. Intră trist în propriul lui apartment.
- Pe unde umbli, domnule? Auzi o voce bine dispusă. Te aştept de peste o oră, nici măcar soţia matale nu ştia unde ai dispărut.
Simon Seinerovici şedea în fotoliu şi se delecta cu o cafea.
- Ce eşti aşa de supărat? Hai să-ţi spun o anecdotă, să te înveselesc.
Dar lui Kleinergrois nu-i mai ardea de nici o glumă...  

Dorel SCHOR
Tel Aviv
1 august 2014

 

Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (3) – SIMŢUL UMORULUI / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1311, Anul IV, 03 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!