CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Doina Theiss         Publicat în: Ediţia nr. 1318 din 10 august 2014        Toate Articolele Autorului

Un om simplu...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Calendarul arată ziua de 6 August 2014.  
Soarele îmi zâmbeşte din împărăţia sa infinită...  
Cu sufletul plin de mulţumire şi cu privirea scăldată în razele sclipitoare, ce îmi mângâiau întreaga fiinţă, m-am pregătit să pornesc la un drum... deosebit.  
 
Auzisem mai demult de un călugăr spaniol care, fără aprobarea oficialităţilor din localitatea unde trăia de o viaţă şi fără ajutorul material al celor din jur, a reuşit, în mai bine de cincizeci de ani, să construiască o catedrală din... resturi reciclate.  
 
Căldura de afară mă copleşeşte iar nerăbdarea de a vedea cu ochii mei, ceea ce citisem mai demult, nu îmi mai dădea răgaz; am urcat în maşină, am întors la maxim aerul condiţionat şi am pornit fără a mai pierde nici o secundă, spre acea localitate unde locuia şi încă mai muncea ( aşa după cum auzisem), Don Justo, un preot catolic, cu numele său complet: Don Justo Gallego Martinez.  
 
Mejorada del Campo este un orăşel, la prima vedere, liniştit şi parcă... adormit; era defapt ora la care locuitorii Spaniei îşi făceau... siesta; pe străduţele înguste, pline de flori şi copăcei am simţit o linişte sufletească, o mulţumire lăuntrică împletită cu emoţie şi stângăcie.  
Doream aşa de mult să vorbesc cu acest om deosebit, să-l ascult şi să-i înţeleg mesajul care se ascundea în zidurile construite de mâna acestui sfânt...  
O catedrală deosebită din toate punctele de vedere; începând cu lipsa de autorizaţie de construcţie, cu materialul folosit pentru ridicarea acestor ziduri şi până la faptul că totul se bazase ( anul 1961) pe munca unui om simplu...  
Ştiam din cercetările efectuate în prealabil, că această construcţie avea o lungime de 55 de metri, o lăţime de 25 de metri şi 35 de metri înălţime, pe o suprafaţă de 8000 de metri pătraţi.  
 
Incă de la intrarea în Mejorada del Campo, sub cerul deosebit de albastru am putut vedea minunata construcţie: cupole minunate şi schele înconjurau aproape întreaga catedrală.  
Căutând un loc de parcare la umbră, am oprit maşina şi am coborât îndreptându-mă cu paşi... nesiguri, spre intrarea care se vedea la câţiva paşi în faţa mea.  
Pe scările nefinisate tocmai apăruse din interiorul clădirii un grup de englezi; discutau în şoaptă de parcă nu ar fi dorit să deranjeze pe cineva care dormea...  
Aparatele de fotografiat scoteau şi ele sunete încete şi ”clipeau din toate lentilele...” nevrând parcă să le scape vreun colţişor fără a fi... imortalizat.  
 
Prima impresie avută, a fost uluitoare: parcă m-aş fi aflat într-o culise a unui film vechi...  
Peste tot unde priveam, vedeam ziduri neterminate iar cele care erau deja înălţate, nu erau finisate. Am privit cu atenţie suprafaţa acestor ziduri atingându-le cu vârful degetelor.  
Cîte ore de muncă se ascundeau sub fiecare bucăţică de ciment ce acoperea suprafaţa acestor pereţi! Câtă sudoare şi cît sacrificiu de sine se ascunde în cimentul cu care sunt acoperite scările, zidurile...! Ce forţă imensă posedă credinţa adevărată, care stă ascunsă în sufletul acestui... om simplu!  
Dintr-un colţ, nu prea departe de intrare, se auzea zgomotul unei maşini de şlefuit. Curiozitatea m-a împins spre acel colţ şi mare mi-a fost mirarea...  
Un bătrânel firav care stătea pe un scăunel plin de praful anilor trecuţi, şlefuia cu atenţie, bucată cu bucată, câte o tăbliţă dintr-un maldăr care se afla la picioarele sale.  
M-am apropiat, cu sfială şi emoţie, de acest bătrănel; în acel moment am simţit parcă, popasul... timpului! Totul în jurul meu prindea contururi noi, lumini şi culori pe care, până atunci, nu le mai observasem...  
Intr-un târziu, îl văd cum îşi ridică ochii către mine...  
Acea privire m-a fascinat din prima clipă.  
Ochii aceia mici şi vioi, plini de tablourile imaginaţiei sufletului său, m-au copleşit cu căldura şi inteligenţa ce o emanau.  
Cu glasul tremurând de emoţie m-am prezentat, transmiţându-i sincerul respect şi admiraţia pe care i-o purtam.  
Cu un zâmbet pe buze, mi-a răspuns că este foarte măgulit să afle, că cineva din Allemania ( Germania) a făcut aşa un drum de lung, pentru a se întâlni cu dânsul.  
La întrebarea mea, cine sau ce l-a determinat să făurească aşa un monument deosebit şi greu de construit, Don Justos mi-a răspuns fără nici o secundă de ezitare: Jesus Christus!  
 
Da, numai Dumnezeu l-a susţinut ani de zile şi i-a dat puterea necesară, zi de zi să se scoale dimineţile la ore mici, când alţii încă visau, şi să continuie munca la catedrala schiţată din propria imaginaţie. Fără niciun ajutor material venit de la oficialităţile localităţii unde construia această catedrală, fără mijloace moderne de construcţie, ci doar cu credinţa sa în suflet, acest om simplu a construit de unul singur ( cu excepţia unor ajutoare benevole...) visul vieţii sale!  
 
Totul a început în anul 1961 când Don Justo, pe atunci, Gallego Martinez, datorită unei boli de tuberculoză, a fost nevoit să se retragă din mînăstirea din Santa Maria Huerta, unde era preot.  
Spre uimirea sa şi a celor din jur, Don Justos a învins această boală grea; drept recunoştinţă că scăpase din ghiarele acelei boli, în anul 1961 a început construcţia catedralei chiar pe terenul moştenit de la familia sa.  
 
Ajutoare financiare din partea statului spaniol nu a primit niciodată; singurele ajutoare de care a depins şi încă va depinde construcţia finală a acestei catedrale, au fost şi vor fi donaţiile vizitatorilor şi munca neplătită a celor care au dorit şi doresc să muncească alături de preot.  
Majoritatea materialelor de construcţii au fost plătite cu banii obţinuţi din vânzarea unor parcele moştenite de la părinţi.  
 
După ce am mulţumit din inimă pentru timpul acordat şi pentru cuvintele pline de sinceritate şi credinţă, m-am retras în linişte...  
Când am donat suma de bani în cutia special amenajată la intrarea in catedrală, mi-am trimis gândul acolo Sus... cu rugămintea de a se împlini dorinţa atât de fierbinte a acestui suflet nobil: terminarea catedralei.  
 
Ochii acestui preot atât de simplu şi atât de curat la suflet mă urmăresc mereu...  
După cum mi-a povestit Don Justo, privirea plină de vioiciune şi de lumină care mi-a atras atenţia încă din prima clipă, era însăşi privirea lui Dumnezeu. Acest bătrânel adus de spate de povara anilor, mi-a destăinuit cu o voce uşoară şi plăcută la auz, că încă din prima clipă a simţit prezenţa Domnului... iar ochii pe care-i priveam, erau chiar ochii cu care mă privea... Dumnezeu.  
 
Din momentul când a început construcţia catedralei, Domnul nu l-a părăsit nici o clipă iar atunci când puterile îl lăsau, El îi dăruia încrederea în sine şi puterea de a continua ceea ce a început.  
Un preot simplu, fără nici cea mai mică pretenţie, fără nici un mijloc modern de viaţă; un om care nu a călătorit niciodată cu avionul, chiar nici atunci când a fost invitat la ”Museum Of Modern Art” în New York, unde a avut loc vernisajul fotografiilor, făcute de secretara muzeului, catedralei şi făuritorului ei.  
Nici atunci, când renumitul concern ”Coca-Cola” l-a prezentat pe Don Justos într-o reclamă, dânsul nu a pus preţ pe nici o ”ademenire modernă...” ci dimpotrivă şi-a continuat munca investind tot ce a obţinut de la acel concern, în cumpărarea materialelor de construcţie.  
 
Dumnezeu, spunea Don Justo, trăieşte în fiecare dintre noi şi numai acela care simte prezenţa Domnului, poate înţelege şi se poate bucura de căldura şi bunătatea Sa!  
Nimeni şi nimic nu l-a putut abate de pe drumul ales atunci... în 1961.  
 
Don Justos ( 89 de ani) trăieşte împreună cu sora sa în apropierea catedralei, la a cărei construcţie încă mai lucrează şi în ziua de astăzi...  
 
 
© D. Theiss  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Un om simplu... / Doina Theiss : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1318, Anul IV, 10 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Doina Theiss : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Doina Theiss
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!