CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Proza >  


Autor: Doina Bezea         Publicat în: Ediţia nr. 2103 din 03 octombrie 2016        Toate Articolele Autorului

CASTELUL DIN NORI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
-Treci imediat și te spală pe mâini! În tavan, parcă respirând emoția urletului, o lustră își aduna furia în lumina ciucurilor plini de acarieni. Gelu, cu privirile ciuntite de tristețe, își căra după sine supunerea, pe sub tălpile năpădite de frig și resemnare. Se gândea în sinea lui la toate fără-de-legile astea căzute de undeva, dintr-un bulz, numai de Dumnezeu știut. Apa era rece ca și sufletul lui măcinat de tristețe și boală. Se uită îndelung la firul acela de viață sugrumat în rugina unei țevi, și se gândi pentru o clipă, cine era mai norocos: el, sau apa. Se șterse involuntar pe fărâma de pantaloni ce-i acoperea ca o carapace, oasele astea avide de fugă, și se întoarse la masă. O lingură de terci, cu margini roase de arsură, zemuia nătângă, în fața celor doi ochi care își serbau funebrii, aniversarea celor mai cumpliți opt ani din întreaga sa existență. 
  
...-De ce nu mănânci? Nu ți-e foame? Du-te și te culcă! Știa tot ce va urma... Uși trântite, fum de țigară, sticle sparte, și apoi fuga... Se ridică liniștit de la masă, strivindu-și strigătele foamei, și încercă să deschidă ușa balconului. O pală de vânt îl făcu să ezite, dacă să rămână sau nu. De dincolo de vuietele străzii, se auzea un cântec. Rămase înmărmurit. ,,Mulți ani trăiască, mulți ani trăiască, la mulți ani!,,... Ce frumos suna! Oare așa s-o cânta când e ziua cuiva?, se întrebă resemnat de incertitudinea situației. Își ridică privirile spre cer și privi, înfometat, cerul. Stelele îi zâmbeau imaculate. Le făcu cu mâna. Doamna directoare de la Centru îi învățase că mamele lor nu i-a părăsit, ci doar construiesc castele de aburi în nori, așteptându-i. O stea începu să lumineze din ce în ce mai tare. Doamne, se gândi el, vine spre mine! O fi mama? Din neantul ei, steaua prinse aripi, ca de fluturi. Se îndreptă cu putere spre el. Gelu întinse brațele-i mici, largi, să o cuprindă.,, La mulți ani!,,..Răsuna cântecul în urechile lui... Steaua avea ochii mamei lui! ... 
  
-Ai venit după mine mami? Mami-ce frumos! Nu mai pronunțase niciodată cuvântul acesta. Buzele i se umeziseră de dor, ca și ochii. Simți o căldură inexplicabilă pe obraji și sufletul începu să-i geamă de singurătate. Nu-i răspundea nimeni. Părul ciuntit și ars cu țigara celeia care îl luase în plasament, se chinuia să zburde în acea mângâiere nătângă de închipuiri. Văzuse cândva la Centru o serbare în care un băiețel încerca să zboare. Își privi mâinile. Rar vedeai câte o umbră curată în herghelia aia de oase diforme. Se gândi pentru o clipă dacă ar putea avea încredere în ele. Privi, apoi, pe furiș steaua, și o văzu cum îl așteaptă, în tăcere. Puse mâinile pe marginea balconului și privi în jur. ,,Cine să trăiască, cine să trăiască, la mulți ani!,,-auzea ecoul spărgându-i cu putere urechile, ca unui condamnat la...fericire. Ridică mâinile și se așeză în brațele mamei. Doamne, câtă căldură era în brațele ei. Și ce frumos îi zâmbea mama. Nicicând nu mai fusese atât de iubit. Treceau pe sub nori, atingând castelele celorlalte mame, și parcă ar fi vrut să le spună tuturor, despre copilașii lor. Mama îi pupase toată suferința din suflet. Ajunseseră la castelul lor. Vai, cât era de cald și frumos! 
  
Mama îl dezbrăcă și începu să-i coasă toate rănile vieții. 
  
.... 
  
-Sărăcuțul de el! Mai bine că a sfârșit așa! De n-ar mai răbda-o Dumnezeu pe bețivanca asta care i-a mâncat sufletul! Lângă trupul strivit pe caldarâm, mamele își adunau copii la piept. O lumină puternică scălda fața celui ce învățase drumul către castelul din nori. Gelu radia de fericire și de dragoste. Tot ceea ce nu avusese pe pământ, avea acum. În castel îngerii îi cântau ,, La mulți ani!,, 
  
Autor Doina Bezea 
  
Referinţă Bibliografică:
CASTELUL DIN NORI / Doina Bezea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2103, Anul VI, 03 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Doina Bezea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Doina Bezea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!